Genelkurmay çatı davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu 224 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarıyla devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Genelkurmay çatı davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de yer aldığı 224 kişinin yargılandığı dava, sanıkların esasa ilişkin savunmalarıyla sürdü.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, yakınları, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, darbe girişiminin yaşandığı dönemde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığında plan ve koordinasyon subayı olarak görevli olduğunu anlatan sanık eski binbaşı Recep Aktürk savunma yaptı.

15 Temmuz'da yıllık iznine başlayacağını, izin kağıdını da aldığını belirten Aktürk, ancak arkasında iş bırakmak istemediği için o gün fazla mesaiye kaldığını ileri sürdü.

"O gün mesaiye kalan personel bu hain darbe girişiminin içinde kalmıştır." iddiasında bulunan Aktürk, kendi gibi mesaiye kalan subay ve astsubayların "Terör tehdidi var." denilerek kandırıldığını öne sürdü.

Aktürk, bu nedenle silah alıp nizamiyelerin emniyetini takviye için gönderildiğini, "çekiç" alarm durumuna geçildiğini de nizamiyedeki nöbetçilerden öğrendiğini söyledi.

O akşam kuzey nizamiyede beklediğini anlatan Aktürk, buradayken kimseyi rehin almadığını, kimseye ateş etmediğini savundu.

Aktürk, devlet malına ya da insanlara zarar vermediğini iddia ederek, "terör tehdidi" olarak bildiği darbe girişimine de iştirak etmediğini ileri sürdü.

Suçlamaların tamamını reddeden Aktürk, tahliyesini ve beraatini istedi.

- Mütalaa

Duruşmada esasa ilişkin savunma yapan 73 sanığın ardından iddia makamı mütalaa verdi.

Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, sanık Özcan Karacan'ın eşine ait banka hesabındaki ve haklarında örgüt üyeliği yönünden dava açılanların banka hesapları ve mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasını talep etti.

Duruşmaya ara verildi.

Yorumlar