Genelkurmay çatı davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu 224 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Genelkurmay çatı davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de yer aldığı 224 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında sanıklar esasa ilişkin savunmalarına devam etti.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, yakınları, müştekiler ve avukatları katıldı.

Sanıklar, duruşmada esasa ilişkin savunma yapmaya devam etti.

Eski korgeneral İlhan Talu'nun emir astsubayı sanık Bayram Aydemir, "Korgeneralin emir astsubayı olduğum için oradan ayrılamayacağımdan, darbe gecesi oradaydım. Bu yüzden hakkımda ağırlaştırılmış müebbet istenmiştir." diye konuştu.

FETÖ ile bir bağı olmadığını ileri süren Aydemir, kısa savunması sonrası beraatini istedi.

Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkez Komutanı sanık eski kurmay albay İlyas Bilgiş ise iddianame ve savcının esasa ilişkin mütalaasında maddi hatalar bulunduğunu iddia etti.

İsmi sözde atama listesinde olduğu için şüpheye dayalı tutuklandığını öne süren Bilgiş, bu listeye göre MEBS'te aynı rütbeyle görevlendirildiğini ancak iddianamede Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlığında görevlendirildiğinin yazıldığını söyledi.

Genelkurmay karargahında meydana gelen darbe faaliyetleriyle alakalı herhangi bir girişiminin olmadığını, Genelkurmay'da dahi bulunmadığını savunan Bilgiç, "Benim kışlam Genelkurmay'a 3 kilometre uzaktadır. Bütün faaliyetleri Genelkurmay'dan ayrıdır. Ben ve hiçbir personel Genelkurmay'a gitmemiştir. Hiçbir personel de Genelkurmay'a gelmemiştir. Darbe gecesi hiçbir araç gereç de dışarı çıkarılmamıştır." ifadelerini kullandı.

Bilgiş, 20 Ekim 2016'da darbeci olduğu için değil, tutuklu olduğu için TSK'dan ihraç edildiğini belirtti.

FETÖ ile bir bağı bulunmadığını da iddia eden Bilgiş, tahliyesini talep etti.

- Eski ÖKK personeli Akyar'ın savunması

Sanık eski Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli İlyas Akyar da 15 Temmuz'da mesai bitiminde albay Murat Korkmaz'ın yanına çağırıp üs komutanın emri ve amirlerinin bilgisi doğrultusunda bir görev icra edileceğini, yeri ve saatini daha sonra bildireceğini söylediğini anlattı.

Murat Korkmaz'ın emri doğrultusunda akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na gittiklerini kaydeden Akyar, üstlerini giyindikten sonra buldukları Korkmaz'ın koruma ve güvenlik tatbikatı için Genelkurmay'a gideceklerini söylediğini öne sürdü.

Akyar, araç tahsis edilmediği için kendi aracının da bulunduğu bir konvoyla yola çıktıklarını, Meclis civarında polislerin ikazıyla durdurulduklarını savunarak, Korkmaz'ın onlarla görüştüğünü bildirdi.

Bu görüşmesinin ardından yolun açıldığını ancak kendilerinin geride kaldığını ve yolun tekrar kapatıldığını dile getiren Akyar, telefonla görüştükleri, durumun karışık olduğunu belirten Korkmaz'ın alaya dönmelerini söylediğini aktardı.

Akyar, Muhafız Alayı'na döndüğünü, iddianame ve mütalaada belirtildiğinin aksine o gece hiç Genelkurmay'a giriş yapmadığını savundu.

Darbe girişimi olduğunu sonradan öğrendiğini ve Korgeneral Zekai Aksakallı'nın emirleri doğrultusunda darbecilere karşı koyduklarını düşündüğünü ileri süren Akyar, 02.30 civarı darbe girişimine katılanlara karşı Konya yolundaki bir akaryakıt istasyonunda toplanan gruba dahil olduğunu söyledi.

Akyar, Genelkurmay'a hiç girmediğini tekrarlayarak, sabaha kadar darbeye karşı koyan grupla birlikte olduğunu iddia etti.

Suçlamaları kabul etmeyen Akyar, beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya, sanık eski binbaşı İsmail Aydın'ın yaptığı savunmanın ardından öğle arası verildi.

Yorumlar