Genç Türkiye Zirvesi

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Yayan: - “Yerlileştirme ve millileştirilme birlikte kullanılıyor. Türkiye’deki yabancı sermayeli kuruluşlarımız alınganlık gösteriyor. Türkiye’de her kim bir çivi çakıyorsa, taş üstüne taş koyuyorsa başımızın üstünde yeri var” - TİM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Öztiryaki: - “Yerlileşmek demek, dünya ile ilişkimizi kesmek değil. Dengeleri koruyarak Türkiye’nin millileşmesine ve yerlileşmesine teknoloji üreterek devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum”

Google Haberlere Abone ol
Genç Türkiye Zirvesi

İSTANBUL (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, yerlileştirme ve millileştirilmenin birlikte kullanıldığını belirterek, “Türkiye’deki yabancı sermayeli kuruluşlarımız alınganlık gösteriyor. Türkiye’de her kim bir çivi çakıyorsa, taş üstüne taş koyuyorsa başımızın üstünde yeri var.” dedi.

Yayan, Genç Türkiye Zirvesi kapsamında Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, savunma sanayisinde yerli üretimin önemine işaret ederek, Afrin’de, Türkiye’nin başka bir ülkenin desteğini almadan aylarca süren harekatı kendi imkanlarıyla başarıyla yürüttüğünü kaydetti.

24 Ocak 2018’de Yerlileştirme Kurulu’nun Başbakanlık genelgesi ile kurulduğunu hatırlatan Yayan, “Bu Türkiye için çok ileri bir adım. Yerlileştirme dışarıya kapalı bir yapı demek değil. Uluslararası piyasalarda ayakta durabilecek bir yapı öngörülüyor. Bunun için en temel unsurlardan birisi dijital ekonomiye geçiş. Dünyada bu alandaki yarışın gerisinde kalınmıyor.” diye konuştu.

Yayan, yerlileştirme ve millileştirilmenin birlikte kullanıldığını aktararak, “Sanki yabancının dışında bir yerlileşmenin olduğu gibi bir algı oluyor. Türkiye’deki yabancı sermayeli kuruluşlarımız alınganlık gösteriyor. Yerli ya da yabancı firma ayrımı yapmak önemli değil, millilik zihinlerde... Türkiye’de her kim bir çivi çakıyorsa, taş üstüne taş koyuyorsa başımızın üstünde yeri var.” şeklinde konuştu.

Ekonominin sağlam bir zeminde olmasının önemini vurgulayan Yayan, Afrin’de harekat gerçekleştirilmesine rağmen bunun ekonomi üzerine büyük etkisi görülmediğini söyledi.


- “Türkiye’deki teşvik dünyanın hiçbir yerinde yok”


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ise TİM olarak inovasyon, Ar-Ge, tasarım, markalaşmaya önemli katkılar vermeye çalıştıklarını ifade ederek, inovasyon haftaları yaparak inovasyon, tasarım ve markalaşmada farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Öztiryaki, katma değerli ürünlerin daha çok yapılması gerektiğini, millileşmenin ve yerlileşmenin önemini Türkiye’de herkese anlatmaya çalıştıklarını belirterek, “Yerlileşmek demek, dünya ile ilişkimizi kesmek değil. Dengeleri koruyarak Türkiye’nin millileşmesine ve yerlileşmesine teknoloji üreterek devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’deki teşvik dünyanın hiçbir yerinde yok. ” dedi.

Zirve, yarın da çeşitli panellerle devam edecek.


Yorumlar