Gelire Endeksli Senet Caiz mi, GES haram mı, helal mi?

Gelire Endeksli Senet Caiz mi, haram mı, günah mı, helal mi, GES fetva veren meclisler tarafından nasıl karşılanıyor? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili fetvası var mı?

Google Haberlere Abone ol
Gelire Endeksli Senet Caiz mi, haram mı, helal mi?

Gelire Endeksli Senet Caiz mi, GES haram mı, günah mı, helal mi soruları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan yeni kararlar sonrasında merakla sorulmaya başlandı. 

Gelire endeksli senetler borsa tahvillerine benziyor. Borsa konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilmiş bir fetva bulunuyor. 

Peki, Gelire Endeksli Senet Caiz mi, GES haram mı, helal mi sorusunun cevabı nedir? İşte detay:

Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak açıklanan gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı.

Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak öne çıkan GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan KİT'lerin gelirlerine endeksli olacak.

Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek.

Bununla birlikte, GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak.

Diyanet İşleri Başkanlığının "borsa senetleri" konusundaki fetvası şöyle: 

Fıkıh bilginlerinin çoğu, dinin yasakladığı saha ve şekillerde üretim ve ticarî faaliyet yapmayan, yani meşru ölçüler dahilinde çalışan firma ve kuruluşlara ait hisse senetlerinin alım-satımını caiz görürken, borçlanma senedi demek olan tahvil ve istikraz belgeleri için aynı hükmü vermemişlerdir. 

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bu konu ile ilgili olarak verdiği fetva şöyledir: "Çeşitli ticaret ve sanayii kuruluşları tarafından çıkarılıp, serbest piyasada ve menkul değerler borsasın-da, günlük değer üzerinden alınıp şahlan hisse senetleri üretim, ticaret veya hizmet yapan bir şirkete ortaklığı İfade etmektedir. Bu senetlere sahip olan kimseler ellerindeki senedi temsil ettiği ölçüde, İlgili şirketin kâr ve zararına ortak olurlar. Şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, bu tür şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinin ve sahiplerine- belirli süreler sonunda dağıtılan kâr hissesinin alınmasında dinen bir sakınca yoktur."

Bir kaç yıl önce Din İşleri Yüksek Kurulu’nun verdiği bu fetva güncel- önemli bir konuyu aydınlatmıştır.

Yani özetle, senedi satılan devlet kuruluşlarının kazançları helalse senetlerinden gelir edilince o da helal olur. Haram işler yapan bir kuruluş ise senet geliri de haram olur.


 

GES

Yorumlar