"Geleceğe İşbaşı Projesi"

- KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz: - "KADEM olarak bizler projeyle kızlarımıza hem anne, hem öğretmen hem de yol açıcı aynı zamanda kardeş ve arkadaş olmayı arzu ediyoruz. Bu şekilde onlara sağlayacağımız öz güvenle onlar da hayata tutunabilecek"

Google Haberlere Abone ol
"Geleceğe İşbaşı Projesi"

İSTANBUL (AA) - Yetiştirme yurtlarındaki kız öğrencileri mesleklendirme ve istihdam sağlama amacıyla, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğiyle geliştirilen "Geleceğe İşbaşı Projesi'nin ilk ayağı hayata geçirildi.

Proje kapsamında KADEM'de düzenlenen "Çocuğa Yaklaşım Becerileri Eğitimi" programının açılışında konuşan KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, yetiştirme yurtlarında bulunan 17-18 yaşlarındaki kız öğrencileri mesleklendirme ve istihdam sağlama amacıyla geliştirdikleri, bir sosyal sorumluluk projesi olan, "Geleceğe İşbaşı Projesi"nin iştirakçilere verilecek eğitimlerle ilk ayağını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sivil toplum-kamu iş birliği modeli oluşturarak, İŞKUR ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İstanbul İl Müdürlüğü ortaklığı ile yürütülen projenin, ülke ve millete hayırlı olmasını temenni eden Yılmaz, bugün yetiştirme yurdundaki kız çocuklarına nasıl yaklaşılması gerektiğinin eğitiminin alınacağını anlattı.

İnsanın ilk öğretmeninin anne olduğunu ifade eden Yılmaz, "KADEM olarak bizler de projeyle bu kızlarımıza hem anne, hem öğretmen hem de yol açıcı, aynı zamanda kardeş ve arkadaş olmayı arzu ediyoruz. Bu şekilde onlara sağlayacağımız öz güvenle onlar da hayata tutunabilecek" dedi.

Yılmaz, projeyle genç kızlara farklı alanlarda bireysel ve mesleki deneyim kazandıracağını, istihdam edilmeleri noktasında kolaylıklar sağlanacağını vurguladı. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Geleceğe İşbaşı Projemizde genç kızlarımız kendi ilgi alanlarına göre belirlenen tekstil tasarımı, turizm otelcilik, bilişim teknolojileri ve grafik tasarımı konularında mesleki eğitimi almakla işe başlamış olacaklar. Başta iş dünyası ve ekonomi komisyonumuz olmak üzere KADEM olarak bizler genç kızlarımıza mesleki eğitim sonrasında da yapacağımız mentorlukla, sosyo-kültürel etkinliklerle uzun vadede bireysel gelişimlerine de katkı sunmayı hedefliyoruz. Başarı kuşkusuz ki pek çok bileşeni içinde barındırır. Hele ki topluma mal olacak bir başarıyı hedefliyorsak o zaman toplumun tüm kesimlerine düşen roller vardır. İşte Geleceğe İşbaşı Projesiyle, genç kızlarımızın kendisi ve çevresi ile barışık, hayata değer katan, ülkemizi güven ve refahın soluklandığı yarınlara taşıyacak kadınlar olarak yetişmelerine katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Yarından itibaren de kızlarımızla birlikte yaklaşık 3 hafta ilk eğitimlerimizi gerçekleştirmiş olacağız."

- "Çocuklarımızı korumak devletin olduğu kadar toplumun da ortak sorumluluğudur"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Taşdemir de, ailenin toplum hayatının temelini oluşturan sosyal bir kurum olduğunu söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak ülkenin geleceği olan çocukları her şeyin üstünde tuttuklarını vurgulayan Taşdemir, kendi öz ailesi yanında bakımı ve desteklenmesi mümkün olmayan çocuklar için koruyucu aile uygulamasını yaygınlaştırdıklarını kaydetti. Taşdemir, "Kuruluş bakımına almak zorunda kaldığımız çocuklarımız için ise, toplu bakım sistemi (yetiştirme yurtları ve çocuk yuvaları) yerine ev tipi bakım modelleri, çocuk evleri sitesi ve çocuk evleri geliştirilmiş durumdadır" dedi.

5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun 2005 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Taşdemir, Bakanlığın bu kanun kapsamında suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta ve risk altında bulunan çocuklara yönelik yeni hizmet modelleri geliştirdiğini aktardı. Çocukların korunması için Bakanlığın yaptığı hizmetlerle ilgili bilgi veren Taşdemir, "Ancak esasen çocuklarımızı korumak devletin olduğu kadar toplumun da ortak sorumluluğudur. Bu anlayış gereği olarak KADEM'in korunma ihtiyacı içinde olan çocuklarımızın yeni beceriler kazanması ve hayata başlamak konusunda başlattıkları projenin örnek olmasını diliyorum. Projenin hayırlara vesile olmasını arzu ediyoruz" dedi.

Açılış konuşmasının ardından başlayan programlarda, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından "İhmal ve İstismar Mağduru Çocukta Travmalar", "İhmal ve İstismar Mağduru Çocukla İletişim", "Günümüzde Mentorlük Nedir ve Nasıl Uygulanmaktadır", "İhmal ve İstismar Mağduru Çocuğa Kurumsal Yaklaşım ve Anka Psiko-Sosyal Destek Programı" konularında eğitim verildi.

- "Geleceğe İşbaşı" Projesi

Proje ile sivil toplum - kamu iş birliği modeli oluşturularak, KADEM'in kuruluş hedefleri arasında yer alan dezavantajlı genç kızların ekonomik, sosyal, siyasal, sanatsal vb. alanlarda yaşama katılımı sağlanarak, bireysel ve mesleki gelişimlerine yönelik aktiviteler gerçekleştirilecek.

KADEM, İŞKUR ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ortaklığı ile proje kapsamında belirlenen 30 genç kızın, çalışabilecekleri branşları belirlemek üzere anket yapılarak, kendilerine uygun gördükleri bu branşlar arasında seçim yapmaları sağlandı. Yapılan anketler sonucunda belirlenen alanlarda genç kızlara alanında uzman olan kişiler tarafından meslek eğitimleri, sosyal ve psikolojik destek verilecek.

Planlanan, tekstil ve moda tasarımı, turizm & otelcilik, grafik tasarımı ve bilişim teknolojileri eğitimleri sonunda MEB onaylı sertifika alacak olan genç kızların, Titanic Otel, Hasgül Tekstil (HG) ve Metro Turizm iş birliği ile staj ve istihdamı sağlanması hedefleniyor.

12 ayda tamamlanması öngörülen "Geleceğe İşbaşı Projesi"nin akabinde kadın hapishaneleri ve mülteci kamplarında kalan dezavantajlı kadın gruplarına yönelik model olması arzu edilen, mesleki eğitim ve rehabilitasyon ile toplum kalkınmasına fayda sağlayacak çalışmalar yapılacak.

Yorumlar