Geçmişten günümüze 'Matbaacılık Sektörü' masaya yatırılıyor

İstanbul Ticaret Odası, geçmişten günümüze matbaacılık sektörü ve sorunlarını "İbrahim Müteferrika'dan Dijitale Matbaacılık Sektörü" paneliyle masaya yatırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Geçmişten günümüze 'Matbaacılık Sektörü' masaya yatırılıyor

Türkiye'de matbaacılık sektörünün geçmişten günümüze gelen serüveni ve bugünkü sorunları masaya yatırılıyor. 

İstanbul Ticaret Odası(İTO)'nın katkılarıyla düzenlenecek panele, "İbrahim Müteferrika'dan Dijitale Matbaacılık Sektörü" ismi verildi.

5 Mart 2019 Salı yapılması planlanan panele Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç açılış konuşmalarıyla katılacak. 

Moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Odası Basım Yayın Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erhan Erken'in yaptığı etkinliğin panelistleri ise Hakan Güldağ, İstanbul Sanayi Odası Basım Yayın Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Zekeriya Acar, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Aktaş,  TGRT Ekonomi Müdürü Celal Toprak ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tüketim ve Tüketici Ürünleri Daire Başkanı Ziynet Berna Orhan olacak.

İTO Meclis Salonu'nda saat 13.00'te başlayacak panel, kabul, ikram, açış konuşmaları ve soru-cevap aşamalarından oluşacak. Programın akşam saat 17.00'ye kadar sürmesi bekleniyor.

Panelin amacıyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

Kökü geleneksel matbaacılık faaliyetlerine dayanan eski ve bir o kadar da önemli bir sanayi sektörü olan basım sanayi bugün, teknolojik gelişim ve baş döndürücü hızla devam eden dijital dönüşümler karşısında bir yanıyla varlığını sürdürme, bir yanıyla da yeni düzene uyum sağlama ve gelişme mücadelesi vermektedir. 

Basım sanayi sektörünün içinde bulunduğu bu durumu değerlendirme ve çözüm önerileri geliştirme amacıyla düşündüğümüz biz dizi faaliyetten biri olan bu panele "İbrahim Müteferrika'dan Dijitale Matbaacılık Sektörü" adını verdik. İTO ve kıymetli Başkanı bu önemi çalışmaya ev sahipliği yapıyor. Sanayi Bakan Yardımcımız önemli işleri arasında zaman ayırıp bu toplantıya katılıyor ve bizlerle birlikte oluyor.  İlave olarak Sanayi Odamız da başta değerli başkanı olmak üzere toplantıya katkı sağlıyor. 

Ayrıca Üniversite hocalarımız,  yayın dünyasından değerli dostlarımız, sanayicilerimiz ve çeşitli düzeyde meslektaşımız da bu panel vesilesi ile bir araya geliyorlar. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. 

Bilindiği üzere Matbaacılık sadece kartvizit, düğün davetiyesi, kitap, gazete veya dergi basımı ile ilgili bir meslek değil. İlk bakışta Matbaacılık denilince birçok kesimde böyle bir algı oluşuyor. Oysa Matbaacılık dediğimiz meslek çok daha geniş bir alana hitap ediyor. Firmaların ve kişilerin kurumsal bazda tanıtım araçlarını üretmenin, gazete dergi türü medya faaliyetlerinin dışında sürekli genişleyen bir ambalaj sanayi var.  Burada ofset dışında flekso, tifdruk vs türü baskı teknikleri ve baskı sonrası işlemleri kullanılıyor. Zikri geçen alanlarda dev tesislerimiz bulunuyor ve gelişmeye devam ediyorlar. İhracatımızda da ambalaj ve etiketleme ciddi önemi olan iki alan ve bunlar da matbaacılık sektörü içinde değerlendirilebilecek alt başlıklardan bazıları.

Böyle olunca da dijitalleşme ile birlikte çok kaba bir bakışla değerlendirildiği gibi meslek tamamiyle devre dışı kalacak bir meslek değil.  Fakat teknolojik gelişmeler ve özellikle de dijitalleşme mesleğin içinde birçok şeyi değiştiriyor ve değiştirmeye de devam edecek gibi görünüyor. 
Bizler kendi mesleki serüvenimizde bu değişimi çok yakinen gördük, yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz. Önemli olan bu değişimi yaşarken onun ne düzeyde olduğunu, hızını ve yönünü kavrayabilmek, yorumlayabilmek, yeni çözümler geliştirebilmek ve çevremizde bu konu ile ilgili kesimlere bunu yansıtabilmek. 

Tabii bunların içinde birinci derecede etkilenmekte olanlar şu an bu mesleği yapmakta olan kişiler. Onların değişimin hızına ve niteliğine göre kendilerini ve tesislerini değiştirmeleri, geliştirmeleri ve yeni durumlara adapte olabilmeleri gerekiyor. Bunları yalnız başlarına yapamayacakları durumda da gerek devletin gerekse sektörel oluşumların onlara destek olmaları gerekiyor. Bu süreçte belki farklı birleşme ve kümelenme çalışmalarının da kurgulanması icap ediyor. Bunlar hepsi önemli başlıklar.

İkinci olarak bu önemli sektörün nitelikli insan sermayesinin de oluşması gerekiyor ki bunun da muhatabı eğitimciler, öğrenciler ve onların ebeveynleri. Tüm bu kesimler için de doğru yaklaşımlar ve politikalara üretebilmemiz gerekiyor.

Matbaacılık mesleğinin ihtiyacı olan elemanların yetişmesi için Lise ve Yüksekokul seviyesinde kurumlarımız bulunuyor. Fakat bugün için buralara öğrencilerin ilgisi istediğimiz oranda değil. Ayrıca öğrenciler arasında yaptığımız araştırmalarda öğrenciler meslek lisesi sonrası mesleğe devam konusunda da çok istekli değiller. Bu da bizlerde sektörün kamuoyundaki bilinirliliği ve imajı açısından bazı sorunlar olduğu izlenimi uyandırıyor.

Bu paneli düzenlemekteki en önemli hareket noktamız yukarıda bahsettiğimiz bu gerekçeler.

Bir panelde bu kadar devasa sorunu çözemeyebileceğimizin farkındayız. Fakat arzumuz bu panel vesilesiyle böyle önemli bir konuya başlangıç yapmak ve sonrası için de doğru bir yol haritası çıkarabilmek.

Yorumlar