"Geçen yıl 160 silahlı İHA değerinde kaçakçılık önlendi"

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Geçen yıl 6 bin 90 olayda 1 milyar 602 milyon liralık ticari eşya, 893 milyon liralık uyuşturucu madde olmak üzere 2 milyar 495 milyon liralık kaçakçılığı önledik" - "Ekiplerimiz geçen yıl 1 milyar 250 milyon liralık akaryakıt usulsüzlüğünü ortaya çıkardı" - "Önlenen kaçakçılık tutarıyla 2 bin 500 okul, 3 bin hastane, 160 silahlı İHA ve 57 Altay tankının finansmanı sağlanabiliyor"

Google Haberlere Abone ol
"Geçen yıl 160 silahlı İHA değerinde kaçakçılık önlendi"

ANKARA (AA) - AYŞENUR SAĞLAM - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, geçen yıl 2,5 milyar liralık ticari eşya ve uyuşturucu madde, 1,2 milyar liralık akaryakıt kaçakçılığını önlediklerini belirterek, "Önlenen kaçakçılık tutarıyla 2 bin 500 okul, 3 bin hastane, 160 silahlı insansız hava aracı (İHA) ve 57 Altay tankının finansmanı sağlanabiliyor." dedi.

Tüfenkci, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda yasal ticareti hızlandırmak amacıyla çalıştıklarını, yasa dışı ticareti önlemek ve kaçakçılığın terörizm gibi suçlara finansman sağlamasını engellemek için kararlı bir mücadele yürüttüklerini söyledi.

Kamu gelirlerinde ciddi kayba yol açan, haksız rekabete, gelir dağılımında adaletsizliğe ve iç ekonomide dengesizliğe neden olan kaçakçılığın, ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engellerden biri olduğuna işaret eden Tüfenkci, kaçakçılıkla mücadelede, uzman personel eliyle ileri teknolojiye sahip her türlü donanımı etkin olarak kullandıklarını bildirdi.

Bu kapsamda, geçen yıl ciddi mesafe katettiklerini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Gümrük kapılarında ve limanlarda başta X-ray ve Back Scatter olmak üzere yüz tanıma ve kamera sistemleri, araç takip ve plaka tanıma sistemleri gibi teknik cihaz ve donanımlara önemli yatırımlar yaptık. Son 5 yılda bu alana 270 milyon lira yatırım gerçekleştirerek teknik kapasite bakımından dünyada sayılı gümrük idareleri arasında yerimizi aldık. Geçen yıl yaptığımız yatırımlarla 4 mobil ve 1 yarı sabit araçla konteyner tarama sistemini ve Kapıkule Gümrük Kapısı'na kurduğumuz tren tarama sistemini temin ettik."

- "Kaçak sigara kullanım oranı yüzde 8,5'e geriledi"

Tüfenkci, gümrük muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde, geçen yıl 6 bin 90 olayda 1 milyar 602 milyon liralık ticari eşya, 893 milyon liralık uyuşturucu madde olmak üzere 2 milyar 495 milyon liralık kaçakçılığı önlediklerine dikkati çekerek, "Önlenen kaçakçılık tutarıyla 2 bin 500 okul, 3 bin hastane, 160 silahlı insansız hava aracı (İHA) ve 57 Altay tankının finansmanı sağlanabiliyor." diye konuştu.

2015'te 2,7 ton, 2016'da 3,4 ton uyuşturucu madde ele geçirildiğine işaret eden Tüfenkci, geçen yıl yakalanan uyuşturucu miktarının 26,4 tona yükseldiğini bildirdi.

Tüfenkci, Hamzabeyli Gümrük Kapısı'ndaki 775 kilogramlık eroin operasyonunun tek seferde gümrük kapılarındaki en yüksek yakalama olduğunu belirterek, Öncüpınar'daki 500 kilogram uyuşturucu hap, İzmit Limanı'ndaki 769 kilogramlık esrar ve Gürbulak Gümrük Kapısı'ndaki 593 kilogramlık eroin yakalamalarının geçen yılın dikkat çeken operasyonları olduğunu dile getirdi.

Sigara kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yaptıkları çalışmalara da değinen Tüfenkci, 2014'te yüzde 21 seviyelerine kadar yükselen kaçak sigara kullanım oranının 2017 yılı sonunda yüzde 8,5 seviyelerine gerilediğini aktardı.

Tüfenkci, kaçak sigara kullanımındaki hızlı düşüşün sigaradan elde edilen vergi gelirinde yaklaşık 3 milyar liralık artış sağladığını belirterek, kaçak sigara yakalama değerinin geçen yıl 142 milyon lira, yakalanan sigara miktarının ise 14 milyon adet olduğunu kaydetti.

Türkiye'ye kaçak yollardan sokulmaya çalışılan 66 milyon lira değerinde elektronik eşya, 170 milyon liralık gıda maddesi, 85,5 milyon lira tutarında tekstil eşyası ele geçirildiğini vurgulayan Tüfenkci, Bakanlık bünyesinde görev yapan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Özel Ekibi'nin çalışmaları neticesinde 1 milyar 250 milyon liralık akaryakıt usulsüzlüğünün ortaya çıkarıldığını bildirdi.


Yorumlar