Gebelikte Beslenme

Gebelikte beslenme, hayatın her anında olduğu gibi dengeli ve düzenli olmalıdır. Özellikle tek taraflı beslenme şeklinden mümkün oldukça kaçınılmalı ve karbonhidrat, protein, mineral ve vitamin bakımından zengin olan besinler uygun miktarlarda alınmalıdır

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Beslenme

Gebelikte beslenme, hayatın her anında olduğu gibi dengeli ve düzenli olmalıdır. Özellikle tek taraflı beslenme şeklinden mümkün oldukça kaçınılmalı ve karbonhidrat, protein, mineral ve vitamin bakımından zengin olan besinler uygun miktarlarda alınmalıdır. Bu besinlerin gebelik sürecinde fazla alınması anne adayının kilo almasına sebebiyet verebilir. Gebelik öncesi bir bayanın günlük olarak 200-250 kalori alması yeterli görülürken bu durum gebelikte 400 ve 2300 şekline kadar çıkmaktadır. Gebelikte dengeli beslenmeye ek olarak ayriyeten demir takviyelerinden de alınması gerekir. Belli bir hafta sonrasında doktorunuz kanda demir durumuna bakacaktır ve uygun görmesi halinde demir takviyesi almanızı önerecektir. Aynı zamanda demir hapları veya şurupları her gebe kadının alması gereken önemli ek takviyelerden biridir. 

Gebelikte yeterli beslenemeyen veya bulantı olması nedeniyle yiyeceklere karşı aşırı duyarlı olan kişilere ek olarak multivitamin takviyesi önerilmektedir. Bu vitaminin mutlaka her gün alınması ve gebeliğin 40. haftasına kadar kullanılması önerilir. Hamileliği normal süreçler içerisinde ilerleyen bir anne adayının ortalama 10 veya duruma göre 12 kilo alması gerekir. Bu kilonun üzeri veya aşağısı bebeğin sağlık durumu açısından risk teşkil etmektedir.  Gebelikte olduğu gibi normal yaşamda da dikkat edilmesi gereken yağlı besinlerden uzak durma, fazla yemek yeme yerine az, az ama öğün atlamadan beslenme, abur cubur yiyecekleri bir kenara bırakma ciddi derece de önemlidir. Ayriyeten gebelik döneminde fazla tüketilen abur cubur gıdalar bebeğin sağlığı açısından hem risk taşımaktadır, hem de anneyi erken doğum yapma evresine sürüklemektedir.  Bilhassa gebelik sürecinde anne adaylarının beslenmesine ve egzersizlerine dikkat etmesi gerekir. Özellikle çikolata, cips, aşırı kalorili yiyecekler, kızartmalar, feast food beslenme alışkanlıkları bir kenara itilmeli ve her gün çorba, sebze yemeği, et ürünleri, omega 3 bakımından zengin yiyecekler ve anne adayını kilo almaya sürüklemeyecek hafif besinler tercih edilmelidir. Bu demek olmuyor ki tatlı ve hamur işleri yasak! Bu besinlerin tüketilmesinde her hangi bir fayda yoktur. Ama anne adayının canını çok çekmiş ise her gün olmamak kaydıyla yenilebilir. Et ve süt ürünleri hem annenin ihtiyacı olan, hem de bebeğin büyüme evresinde gerek duyduğu protein eksikliğini giderecek olan önemli besinlerdir. Bir anne adayının güne bir bardak ılık ve ballı süt ile başlaması bebeğinin çok hoşuna gidecektir. Meyve ve sebzeler, anne adayı için mutlaka olmazsa olmazlarının arasına girmelidir. Mineral ve vitamin kaynağı olan bu besinlerin her gün hatta her öğün alınması sağlık açısında önemlidir.  Eğer balık sevmiyor veya kokusu sizde olumsuz etkiler yaşamanıza neden oluyorsa bu mükemmel gıdanın yerine günlük bir avuç ceviz yemeği tercih edebilirsiniz. Bebeğin beyin gelişimi için oldukça faydalı olacak bu besinler mutlaka her gün veya haftada 2 kere tüketilmelidir. Balığın cinsine göre içerisinde civa bulunması nedeniyle gebelik sürecinde fazla alınmaması önemlidir. Bu yüzden anne adaylarına haftada 2 veya 3 kereden fazla balık yemeleri önerilmemektedir.  Gebelikte beslenme, anne adaylarının bilhassa üzerinde dikkatle durmaları gereken önemli bir noktadır. Annenin beslenme alışkanlığından faydalanacak bir diğer kişi de minik bebeğidir. Bunun için sağlıklı ve oldukça kaliteli beslenme güzel bir gebelik süreci geçirebilmek adına mühimdir. Gebeliğin rahat geçmesi, bebeğin kilo ve sağlık potansiyelinin güzel olması, ardından doğumun kolay geçmesi ve sütün kalitesi tamamen anne adayının güzel beslenmesi ile alakalıdır. 

Yorumlar