Gazze'de son durum: İsrail saldırılarında can kaybı 65'e yükseldi

İsrail'in Kudüs'ü Yahudileştirme çalışmaları kapsamında Mescid-i Aksa'da uygulamaya koymaya çalıştığı planlarına karşı çıkan Filistinliler ağır saldırılara maruz kaldı. Mescid-i Aksa'da başlayan direniş bütün Filistin topraklarına yayıldı. İsrail ise savaş uçaklarıyla saldırıyor.

Google Haberlere Abone ol
İsrail saldırılarında can kaybı 65'e yükseldi

İsrail ordusunun Mescid-i Aksa'da ibadet edilen sivillere yönelik saldırıları şiddetini artırarak hava bombardımanına dönüştü.

Gazze'nin merkezinde el-Cela caddesindeki el-Cevhere adlı 9 katlı bina İsrail savaş uçaklarından atılan roketlerle vuruldu.

Bombardımana maruz kalan sivillerin yaşadığı binada, basına ait ofisler bulunuyor.

Hasar gören binanın yıkılmak üzere olduğu ve saldırı nedeniyle çevresindeki binalarda da büyük hasar oluştuğu belirtildi.

Saldırı sonucunda 2 kişi hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne devam eden İsrail hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 65’e, yaralı sayısının ise 365’e yükseldiği bildirildi.

Saldırı sonrası bölgeye gelen sivil savunma ekipleri, yıkılan bina enkazında arama kurtarma çalışması başlattı.

Öte yandan saldırı sonucu bölgede elektrik kesintisi yaşandı.

İsrail ordusu, dün akşam da Gazze'nin batısında bulunan 12 katlı Hanadi Kulesi'ni hava saldırısıyla yerle bir etmişti.

Evleri yıkılan Filistinliler kaçarak canını kurtarmaya çalışıyor.

 

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, saldırılarda son olarak 4 kişi Gazze kentinde, 2 kişi Han Yunus'ta, 2 kişi de Gazze Şeridi'nin kuzeyinde şehit düştü.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Buzum, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze içindeki karakollar ve emniyete ait noktaları hedef aldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, İsrail saldırılarının Gazze ve Han Yunus kentlerinde yoğunlaştığını bildirdi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra da yaptığı yazılı açıklamada, sivillerin evlerinin ve kalabalık yerleşim alanlarının kasıtlı olarak hedef alınmasının Gazze halkını paniğe sevk ettiğini belirtti.

İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin farklı noktalarına düzenlediği saldırılarda yerleşim yerlerinin yanı sıra sokaklar ve ticari işletmeler de ağır hasar aldı.

BATI ŞERİA'DA CENAZE TÖRENLERİ

Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde İsrail askerleri tarafından şehit edilen 3 Filistinli için düzenlenen cenaze törenlerine binlerce kişi katıldı.

Batı Şeria'nın çeşitli kent ve beldelerindeki cenaze törenlerinde İsrail'e öfke vardı. Filistin bayrakları ve Filistinli gruplara ait flamaların taşındığı cenaze törenlerinde binlerce kişi İsrail karşıtı sloganlar attı.

Gazze'de son durum: İsrail saldırılarında can kaybı 56'ya yükseldi
 Filistin bayrakları ve Filistinli gruplara ait flamaların taşındığı cenaze törenlerinde binlerce kişi İsrail karşıtı sloganlar attı.

 

Nablus kenti yakınlarındaki Zaatara askeri kontrol noktasında dün İsrail askerlerince "silahlı saldırı girişimi" iddiasıyla şehit edilen Ahmed Darağma için Nablus'a bağlı El-Leben beldesinde cenaze töreni düzenlendi.

El Halil'de bu sabah yaşanan olaylarda İsrail askerlerince şehit edilen 30 yaşındaki Hüseyin et-Titi de El-Fura Filistin Mülteci Kampı'nda düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

Tubas kentinde İsrail askerlerince şehit edilen 16 yaşındaki Filistinli Reşid Ebu Ara için de cenaze töreni yapıldı.

İsrail'in Filistin topraklarının tamamındaki saldırıları nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria da gergin günler yaşıyor.

Batı Şeria'da 39 Filistinli gözaltına alındı

Öte yandan, Filistin Esirler Cemiyeti Sözcüsü Emani Serahne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin, sabah saatlerinde Batı Şeria'nın farklı bölgelerine baskınlar düzenlediğini söyledi.

Serahne, Nablus kentinde Hamas yetkilisi Yasir Berdesavi ve bazı aktivistlerin gözaltına alındığını belirtti.

Kalkilya kentinde de bazı evlere baskın düzenleyen İsrail güçlerinin Hamas mensupları ve aktivistleri gözaltına aldığı kaydedildi.

Filistin Esirler Cemiyeti de İsrail güçlerinin Batı Şeria genelinde gece saatlerinden itibaren 39 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

Öte yandan, Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, Dimona kentine 15, Aşdod kentinde de 50 roket atışı gerçekleştirildiği belirtildi.

"Gazze açıklarındaki Siyonistlere ait gaz platformuna da roket atışları gerçekleştirdik." denilen açıklamada, söz konusu gaz platformuna atılan roket sayısına ilişkin ise bilgi verilmedi.

İsrail, Kassam Tugaylarının Gazze'den fırlattığı roketlerin can kaybına veya maddi hasara yol açıp açmadığına ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Kudüs ve Gazze'deki olaylar

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

 

Yorumlar