Gazetede örgüt propagandası davaları

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerdeki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla yargılanan Beyza Üstün ile Ekrem Murat Çelikkan'ın, 1 yıl 6 aydan 7 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi

Google Haberlere Abone ol
Gazetede örgüt propagandası davaları

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerdeki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla iki ayrı dosyada yargılanan eski HDP Milletvekili Beyza Üstün ile Ekrem Murat Çelikkan'ın, bu suçtan 1 yıl 6 aydan 7 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde art arda yapılan duruşmalara, sanıklar eski HDP Milletvekili Beyza Üstün ve Ekrem Murat Çelikkan ile başka suçtan tutuklu bulunan, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü sanık İnan Kızılkaya katılmadı. Sanıkları avukatları temsil etti.

Duruşmada, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan İnan Kızılkaya ile ilgili dosyanın, aralarındaki fiili ve hukuki irtibat nedeniyle bu dosyalarla birleştirilmesi yönünde muvafakat verildiği tutanağa geçirildi.

Esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ömer Karakaya, hazırladığı mütalaaları mahkemeye sundu.

Mütalaalarda, sanık Kızılkaya hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapıldığı ve dosyaların aralarındaki hukuki, fiili irtibat nedeniyle birleştirilmesinin talep edildiği hatırlatılarak, Kızılkaya hakkındaki dosyaların dava dosyalarından ayrılmasına karar verilmesi istendi.

Savcılık mütalaaları

Özgür Gündem isimli gazetenin, nöbetçi genel yayın yönetmenliğini Beyza Üstün'ün yaptığı, 21 Mayıs 2016 tarihli sayısı ile nöbetçi genel yayın yönetmenliğini Ekrem Murat Çelikkan'ın yaptığı, 25 Mayıs 2016 tarihli sayısında çıkan yazılarda, içerik ve görsellerde, PKK/KCK terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdikleri eylemlerin propagandasının yapıldığı belirtilen mütalaada, işlenen suçların övüldüğü ve halkın bir kesiminin suç işlemek üzere tahrik edildiğinin tespit edilmesi üzerine soruşturma açıldığı aktarıldı.

Yayınlanan içeriklerde terör örgütünün, bağlı alt yapılanmalarının, örgüt üyelerinin eylem ve faaliyetlerinin meşru gösterildiği, övüldüğü, gazetedeki tüm haber ve içeriklerin terör örgütü PKK'nın eylemlerini meşrulaştırma, övme amacına yönelik olduğu, silahlı saldırıyı, isyanı, şiddeti, baskıyı öven, teşvik eden bu içeriklerin yayınlanmasının düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilemeyeceği ve yazıların bütün halinde terör örgütünün propagandası mahiyetinde olduğu kaydedilen mütalaada, nöbetçi genel yayın yönetmenleri olan sanıklar Üstün ile Çelikkan'ın, Basın Kanununa göre bu yayından cezai sorumluluğunun bulunduğunun anlaşıldığı bildirildi.

Mütalaalarda, sanıkların "basın yoluyla terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan, 1 yıl 6 aydan 7 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Sanıklar hakkında, "suç işlemeye alenen tahrik etme, suçu ve suçluyu övme" suçlarından da dava açıldığı hatırlatılan mütalaada, sanıkların bu eylemlerinin, "terör örgütü propagandası yapmak" suçu kapsamında kaldığı gerekçesiyle, bu suçlardan, "ayrıca ceza verilmesine yer olmadığına" kararı verilmesi istendi.

Mahkemenin ayırma kararları

Davalara ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık İnan Kızılkaya hakkında açılan dava ile İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle dosyaların, birleştirilmek üzere ayrılmasına karar verdi.

Sanık avukatlarına mütalaalara karşı savunmalarını hazırlamaları için süre veren heyet, duruşmaları erteledi.

Yorumlar