Gautam Adani kimdir, nerelidir, kaç yaşında?
Gautam Adani Hindistan'ın en zengin insanı olmanın yanında şimdi de dünyanın en zengin insanı oldu. Adani, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u da geride bırakarak ilk sıraya yerleşti.
Gautam Adani ülkesi Hindistan'ın yanı sıra dünyanın da en zengin iş insanı olmayı başardı. Dünyanın en zengin iş adamı Jeff Bezos'u sollayarak zirveye oturan Hindistanlı Adani, ülkesinde iyi bir hayırsever olarak tanınıyor. Kendi soyadını taşıyan vakıf aracılığıyla Hindistan'ın fakir ve kırsal bölgelerinde önemli projeler yürütüyor. Hintlilerin kalkınması, eğitilmesi konularında önemli sorumluluklar üstlenmiş görünüyor. Ülkesinde aldığı eleştiriler de var. Bunların başında Başbakan Mondi'ye yakın olduğu için servetine servet katma iddialarıdır.
Bu yıl servet sıralamasında son derece hızlı tırmanan Hint iş adamı Gautam Adani, ABD’li e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’u geçerek dünyanın en zengin ikinci kişisi oldu. Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde yıla 14. sıradan başlayan Adani, bugün itibarıyla 147 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırada yer alıyor. Adani, yılbaşından bu yana servetini 70,3 milyar dolar artırarak 2022’de dünya genelinde servetini en çok artıran kişi oldu.
İlk sırada ise 260 milyar dolarlık servetiyle Tesla ve SpaceX'in patronu Elon Musk var.
HİSSELERİ REKOR SEVİYEYE YÜKSELDİ
Gautam Adani, zenginler listesinde Bezos'u tahtından etti. Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde yıla 14. sıradan başlayan ve zenginler listesini hızla tırmanan Adani'nin kurucusu olduğu Adani Enterprises Ltd. hisseleri bu hafta rekor seviyeye yükseldi. Adani Group'un bünyesinde bulunan şirketler 2020’den bu yana yüzde 1000’den fazla büyüdü.
Şubat ayında en zengin Asyalı iş insanı olan Hint milyarder Mukesh Ambani’yi geride bırakan Adani, son iki ayda Bill Gates ve Fransız Bernard Arnault’u da tahtından etmiş oldu.
Bu gelişmeyle, ABD’li teknoloji girişimcilerinin hakim olduğu servet endeksinin en üst sırasında ilk kez bir Asyalı iş insanı öne çıkıyor. Adani’nin kurucusu olduğu Adani Grup’un petrokimya, havacılık, savunma ve veri merkezleri dahil birçok sektörde yatırımları bulunuyor.Adani son zamanlarda, Suudi petrol devi Aramco’da ortaklık girişimi de dahil olmak üzere inşaat, çelik gibi pek çok alanda işlerini sürdürüyor.
AMAZON HİSSELERİ ETKİLİ
Analistler, servet sıralamasındaki değişimin kısa süreli olabileceğini ve büyük ölçüde bu yıl yüzde 26’dan fazla düşüş gösteren Amazon hisselerine bağlı olduğunu düşünüyor.
Adani’nin yükselişi, ocak ayından bu yana Bezos’un servetinden 45 milyar dolardan fazla kesintiye neden olan bir teknoloji satışıyla aynı zamana denk geliyor.
Yıllarca dünyanın en zengin insanı olan Amazon kurucusunun net serveti, e-ticaret devinin yüzde 4’ünü alan eski eşi MacKenzie Scott’tan 2019’da boşandıktan sonra da önemli ölçüde düştü.
Sosyal amaçlar için 7,7 milyar dolar bağışta bulunma sözü veren Hint iş adamı, Gates gibi en tepedeki teknoloji girişimcilerinin birçoğu bağışlarını artırdığı için servet sıralamasında da yükselmeyi başardı.
Bezos, iklim değişikliğiyle mücadele için 10 milyar dolar taahhüt etmiş ve Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’ne para bağışlamıştı.
BİLL GATES’İ DE TAHTINDAN ETMİŞTİ
60 yaşındaki Adani, ilk olarak şubat ayında Asyalı en zengin kişi olarak Hindistan’ın Mukesh Ambani’sini geride bırakmıştı.
Son iki ayda ise dünyanın dördüncü en zengin insanı konumuna yükselerek Bill Gates’i tahtından etmiş; temmuzdaki Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, Adani'nin net serveti 112,5 milyar dolara yükselerek Microsoft kurucu ortağı Gates'i 230 milyon dolarlık farkla geçmişti.
ABD’li teknoloji girişimcilerinin hakim olduğu servet endeksinin en üst kademelerinde ilk kez Asya’dan biri bu kadar öne çıkıyor.
GAUTAM ADANI KİMDİR?
Gautam Shantilal Adani 24 Haziran 1962 tarihinde Hindistan'ın Gujarat şehrinde dünyaya geldi.
Adani 24 Haziran 1962'de bir Gujarati Jain ailesinde Shantilal Adani'nin (babası) ve Shantaben Adani'nin (annesi) Ahmedabad , Gujarat'ta doğdu. 7 kardeşi var. Ailesi , Gujarat'ın kuzey kesimindeki Tharad kasabasından göç etmişti. Babası küçük bir tekstil tüccarıydı. Ahmedabad'daki Sheth Chimanlal Nagindas Vidyalaya okulunda eğitim gördü. Gujarat Üniversitesi'nde ticaret alanında lisans derecesine kaydoldu , ancak ikinci yıldan sonra okulu bıraktı. Adani ticarete meraklıydı ama babasının tekstil işine değil.
Bir genç olarak Adani, 1978'de Mahendra Brothers için elmas ayırıcı olarak çalışmak üzere Mumbai'ye taşındı. 1981'de ağabeyi Mahasukhbhai Adani, Ahmedabad'da bir plastik birimi satın aldı ve operasyonları yönetmesi için onu davet etti. Bu girişim, Adani'nin polivinil klorür (PVC) ithalatı yoluyla küresel ticarete açılan kapısı oldu.
1985 yılında küçük ölçekli endüstriler için birincil polimer ithalatına başladı. 1988 yılında Adani, Adani Grubu'nun holding şirketi olan Adani Enterprises olarak bilinen Adani Exports'u kurdu. Başlangıçta, şirket tarım ve enerji ürünleriyle uğraşıyordu.
1991 yılında, ekonomik liberalizasyon politikalarının şirketi için uygun olduğu ortaya çıktı ve işlerini metal, tekstil ve tarım ürünleri ticaretine doğru genişletmeye başladı.
1994'te Gujarat Hükümeti Mundra Limanı'nın yönetimsel dış kaynak kullanımını açıkladı ve 1995'te Adani sözleşmeyi aldı.
1995 yılında ilk iskeleyi kurdu. Başlangıçta Mundra Limanı ve Özel Ekonomik Bölgesi tarafından işletilen operasyonlar, Adani Limanları ve SEZ'e (APSEZ) devredildi. Bugün şirket, en büyük özel çoklu liman operatörüdür. Mundra Limanı , yılda 210 milyon tona yakın yük elleçleme kapasitesi ile Hindistan'ın en büyük özel sektör limanıdır.
Adani Grubu'nun enerji iş kolu olan Adani Power, 1996 yılında Adani tarafından kuruldu. Adani Power , ülkenin en büyük özel termik enerji üreticisi olan 4620 MW kapasiteli termik santrallere sahiptir.
Adani, 2006 yılında elektrik üretimi işine girdi.
2009'dan 2012'ye kadar Avustralya'daki Abbot Point Limanı'nı ve Queensland'deki Carmichael kömür madenini satın aldı . [15]
Mayıs 2020'de Adani , Hindistan Güneş Enerjisi Kurumu (SECI) tarafından 6 milyar ABD Doları değerinde dünyanın en büyük güneş enerjisi ihalesini kazandı . 8000 MW'lık fotovoltaik santral projesi Adani Green tarafından üstlenilecek ; Adani Solar, 2000 MW ek güneş pili ve modül üretim kapasitesi kuracak.
Adani, Eylül 2020'de Hindistan'ın Delhi'den sonra en yoğun ikinci havalimanı olan Mumbai Uluslararası Havalimanı'nın %74 hissesini satın aldı.
Kasım 2021'de Bloomberg Hindistan Ekonomik Forumu'nda konuşan Adani, grubun yeni bir yeşil enerji işine 70 milyar ABD doları yatırım yaptığını söyledi.
Temmuz 2022'de, bu yatırımın üç dev fabrika inşa etmek için nasıl kullanılacağına dair yeni ayrıntılar sundu: güneş, elektrolizör (yeşil hidrojen yapmak için), rüzgar türbini tesisleri.
Şubat 2022'de Mukesh Ambani'yi geçerek Asya'nın en zengin insanı oldu . [23] Ağustos 2022'de Fortune tarafından dünyanın en zengin 3. kişisi seçildi.
Mayıs 2022'de Adani ailesi, Ambuja Cements ve yan kuruluşu ACC'yi denizaşırı özel amaçlı bir kuruluş aracılığıyla Holcim Group'tan 10.5 milyar dolara satın aldı.
Ağustos 2022'de Adani Group'un bir birimi olan AMG Media Networks Limited (AMNL), ulusal haber yayıncısı NDTV'nin %29,18'inin sahibi olan RRPR Holding'i satın almayı planladığını açıkladı ve %26'sını daha satın almak için açık bir teklif yaptı. NDTV yaptığı açıklamada, Adani'nin hissesini şirketin kurucuları, eski gazeteci Radhika Roy ve ekonomist eşi Prannoy Roy'a haber vermeden üçüncü bir şahıs aracılığıyla aldığını ve anlaşmanın "tartışmasız, rızasız veya ihbarsız" yapıldığını söyledi. [26] Bu teklif, Adani'nin Başbakan Narendra Modi'nin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'ne yakın olduğu düşünüldüğünden, Hindistan'daki editoryal bağımsızlığa ilişkin endişeleri de artırdı .
Gautam Adani, Priti Adani ile evlidir . Çiftin Karan Adani ve Jeet Adani adında iki oğlu var. Jain Uluslararası Ticaret Örgütü (JITO) üyesidir. Kim tarafından kaçırıldı ve 1998'de fidye için rehin tutuldu, ancak para toplanmadan serbest bırakıldı. 2008 Mumbai saldırıları sırasında Taj Mahal Palace Hotel'deydi .
HİNDİSTAN'DA HAYIRSEVER BİR İŞ İNSANI OLARAK BİLİNİR
Adani, Adani Grubu tarafından finanse edilen Adani Vakfı'nın sahibidir. 1996 yılında kurulmuştur. Gujarat dışında, organizasyon Maharashtra , Rajasthan , Himachal Pradesh , Madhya Pradesh , Chhattisgarh ve Odisha eyaletlerinde faaliyet göstermektedir.
Mart 2020'de, Coronavirüs salgınıyla savaşmak için grubunun hayırseverlik kolu aracılığıyla PM Cares Fund'a 100 crore (13 milyon ABD Doları) katkıda bulundu. [36] Gujarat CM Yardım Fonuna 5 Milyon Yen (630.000 ABD Doları ) ve Maharashtra CM Yardım Fonuna 1 Milyon Yen (130.000 ABD$) katkı yapılmıştır.
Adani çok çeşitli holdinglere öncülük etti Adani Group , Suudi Arabistan'daki Dammam'dan Gujarat'taki Mundra'ya 80 metrik ton sıvı tıbbi oksijenle dolu dört ISO kriyojenik tankı ithal etti. Grup ayrıca Linde Suudi Arabistan'dan 5.000 tıbbi sınıf oksijen tüpü temin etti . Bir Twitter gönderisinde Adani, grubunun Gujarat'ın Kutch bölgesinde ihtiyaç duyulan her yere her gün 1.500 tüp tıbbi oksijen sağladığını paylaştı.
Haziran 2022'de Adani, sosyal amaçlara 60.000 crore (7.7 milyar $) bağışta bulunmayı taahhüt etti. Adani'nin külliyatı Adani Vakfı tarafından yönetilecek ve bu da onu Hindistan'daki bir hayırsever tröst için yapılan en büyük transferlerden biri haline getirecek.
Yorumlar