Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil: (2)

- "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 7,7 civarında, gelecek yıl ise yüzde 7’nin altında olacağını tahmin ediyoruz. Bu faiz seviyesi için olumlu bir gelişme olacak" - "Türkiye ekonomisinin üç ana üstünlüğü bulunuyor. Genç nüfus ve demografik üstünlük, güçlü kamu mali disiplini ve güçlü bankacılık kesimi. Bunlara her kesim önem veriyor ve bunun farkında"

Google Haberlere Abone ol
Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil: (2)

İSTANBUL (AA) – Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, enflasyonun yıl sonunda yüzde 7,7 civarında, gelecek yıl ise yüzde 7’nin altında olacağını tahmin ettiklerini belirtti ve bunun faiz seviyesi için olumlu bir gelişme olacağını dile getirdi.

Erbil, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin güncel gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda, Türk bankacılık sektöründe yoğun rekabetin yaşandığını, sektörün rekabet konusunda hak etmediği cezalar aldığını ifade etti.

Türk Telekom’da son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin soru üzerine Erbil, “Bu Türk Telekom ile alakalı bir şey değildir. Türk Telekom Türkiye’nin çok önemli ve değerli bir şirketidir. Konu, Türk Telekom ortağı olan şirketin ilgili aydaki borç servisini yerine getirememesidir. Türk Telekom şirket anlamında en stratejik varlıklarından bir tanesidir. Biz şu aşamada bu işin içindeyiz, şu kadar demek gibi kanunen yetkim yok… Bu konuyla ilgili ciddi çalışma yapılmaktadır. Şahsi görüşüm, bunla ilgili bir sıkıntı olmayacağı yönündedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de büyümenin ihracattan ve istihdamla ilgili yatırımlardan gelmesi gerektiğinine işaret eden Erbil, bu konuyla ilgili başlayan bütçe görüşmesi neticesinde kamunun yatırım anlamında adımlar attığını söyledi.

Erbil, bütçe açığının OVP’de yüzde 1,1’lerden yüzde 1,9’a çıkarıldığını anımsatarak, "Bu anlamda daha gözü kara olunabilir diye düşünüyorum." dedi.

Enflasyonun gelecek dönemlerde daha da düşeceğini öngördüklerini söyleyen Erbil, enflasyonun yıl sonunda yüzde 7,7 civarında, gelecek yıl ise yüzde 7’nin altında olacağını tahmin ettiklerini belirtti ve bunun faiz seviyesi için olumlu bir gelişme olacağını dile getirdi.

Gelecek yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5-4 bandında büyüyeceğini öngördüklerini aktaran Erbil, "Yüzde 5 ve üzeri büyüme için yapılması gerekenler var. Bunlar yapısal ve kalıcı reformlar neticesinde olacaktır." dedi.

"Yeni faiz oranlarından yapılandırma yapılacak mı?" şeklinde soru üzerine Erbil, yeniden fiyatlandırmanın yapılacağını belirtti.


- "Kredi büyümesinde yüzde 15 ve üzeri hedeflenmeli"


Fuat Erbil, Türkiye ekonomisinin üç ana üstünlüğü bulunduğunu ve bunlar var olduğu için tüm zorlukların üstesinden gelindiğini söyledi.

Bunlardan ilkinin genç nüfus ve demografik üstünlük olduğunu belirten Erbil, "İkincisi güçlü kamu mali disiplini ve güçlü bankacılık kesimi. Bunlara her kesim önem veriyordur ve bunun farkındadır. Bu üç konu biraz hassas ve bozulmamalıdır. Bunlardan bir tanesi giderse rahatsız oluruz. Banka genel müdürü olarak bu hassasiyetin farkında olunduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim." diye konuştu.

Erbil, Garanti Bankası'nda konut kredilerinde NPL oranının yüzde 0,4, taşıt kredilerinde yüzde 1,6 düzeyinde bulunduğunu söyledi.

"Faiz oranlarındaki düşüş kredi hacmini ne kadar artırır?" sorusu üzerine Erbil, bu yılın 9 ayında yüzde 8 olan kredi büyümesinin yılın tamamında yüzde 12’ye ulaşacağını, gelecek yıl yüzde 15 ve üzeri büyümenin hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.

Erbil, enerji sektöründe kredi finansmanı sağlamaya devam edeceklerini ve yenilenebilir enerji tarafında artış olacağını kaydetti.

Döviz kurundaki artışın banka bilançolarına etkisine ilişkin soru üzerine Erbil, "Banka bilançolarında, sermaye yeterliliği konusunda negatif etkisi vardır. Onun dışında kara kısa vadede en ufak bir etkisi yoktur. Genel kredi karşılığını da hedge ederiz. Pozisyon taşımıyoruz. Bunun spekülasyonunu yapmıyoruz." yorumunu yaparak sözlerini tamamladı.

(Bitti)

Yorumlar