G20 ülkeleri hangileridir, G20 açılımı nedir, G20 üyesi ülkeler TAM LİSTE

Dünyanın en zengin 20 ülkesini içinde barından G20 ülkeleri arasında bütün kıtalardan üye bulunuyor. Ancak en az üye Afrik kıtasında yer alıyor. Afrika'da sadece Güney Afrika ülkesi G20 ülkeleri arasında yer alıyor. G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturuyor.

Google Haberlere Abone ol
G20 ülkeleri hangileridir, G20 açılımı nedir, G20 üyesi ülkeler TAM LİSTE

G20 ülkeleri adı 20 ülkeden oluşan bir grubu temsil ettiği düşünülür. Aslında öyle değil. G20 içinde 19 ülke bulunuyor. 20'nci ülke ise Avrupa Birliği'dir. Avrupa Birliği de bir ülke olarak her yıl G20 zirvesine katılım sağlıyor. G20 ülkeleri sırasıyla şunlardır: Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD.

İspanya da daimi davetli konuk devlet kategorisinde. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Miletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye katılıyor. Bu ülkeler dünya ekonomisinin dörtte üçünden fazlasını ellerinde tutuyor.

G20 AÇILIMI VE ANLAMI NEDİR?

G20'nin açılımı İngilizce'de Group kelimesinin baş harfi ile ülke sayısı olan 20'nin birleşimidir. 

BAZI BÜYÜK ÜLKELER G20'DE BULUNMUYOR

Dünyadaki bütün zengin ülkeler G20 grubunda yer almıyor. G20'ye üye 19 ülkenin hepsinin millî geliri dünyada ilk 31'de yer alıyor. İspanya, İsviçre, Norveç, İran, Tayvan ve Venezuela ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20'de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20'de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.

G20 NE ZAMAN KURULDU?

G20'nin temelleri, 1975 yılında Fransa’nın Rambouillet şehrinde, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Almanya ve Japonya’nın, Devlet/Hükümet Başkanları düzeyinde katıldığı bir toplantı ile atıldı. G20, 1976'da San Juan, Porto Riko’da Kanada’nın da katılımıyla G-7 olarak kuruldu. 1977-1991 yılları arasında bu üye sayısı sabit kalmış, 1991’den sonra SSCB'nin yerine kurulan Rusya, G-7 üyeleriyle, Zirve Sonrası Diyalog adı altında bir araya gelmiş, 1994 yılındaki Napoli Zirvesi'nden sonra ise, Siyasi 8 adı altında toplantılar düzenlemişlerdir. Denver Zirvesi’nde Rusya ilk kez, mali-ekonomik konular dışındaki görüşmelere katılmış ve 1998’deki Birmingham Zirvesi’nde G-8 tam anlamıyla oluşmuştur. Önceleri, makroekonomi yönetimi, uluslararası ticaret ve gelişmekte olan ülkelerle iş birliği, daha sonraları ise Doğu-Batı ekonomik ilişkileri, enerji ve terör konuları gündemde yerini almıştır. İstihdam, çevre, suç ve uyusturucu, insan hakları, bölgesel güvenlik ve silahsızlanma, vb siyasal ve güvenlik içerikli alanlar devreye sokulmuştur. 

1999 yılındaki Köln Zirvesi’nde, sistem açısından önemli ülkelerle yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiş ve G-8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999’daki Washington Toplantısı’nda, küresel sistem için önemli ülkelerden olusan 20’ler Grubu (G-20) resmen ilan edilmiştir. G-20 ilk başta çeşitli bakanlıklar düzeyinde toplantı düzenlemiştir. Kasım 2008 tarihinden itibaren aynı G-8'de olduğu gibi yılın belirli zamanlarında Devlet Başkanlığı düzeyinde toplanmaya başlamıştır.

G20 EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ NE KADARDIR?

G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor. G20 toplantılarında, uluslararası finansal istikrarın arttırılmasına ilişkin görüşme ve çalışmalar yapılıyor. Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarından oluşan G20, şimdiye dek sadece yedi kez devlet başkanları düzeyinde bir araya geldi. G20 devlet başkanları sekizinci kez Türkiye'nin Antalya şehrinde toplandı.

G20 ülkelerinin dünya haritası üzerindeki dağılımları: Lila rengiyle boynan ülkeler 2017 yılındaki G20 zirvesine "Konuk Devlet" statüsünde davet edilmişlerdi.

EN ZON G20 ZİRVELERİ HANGİ ÜLKELERDE DÜZENLENDİ?

G20 ÜLKELERİNİN MALİ DURUMUNU GÖSTEREN TABLO

Yorumlar