Futbolda asker selamı vermek yasak mı?

Milli Takımımızın UEFA eleme maçı kapsamında kendi grubunda mücadele ettiği Arnavutluk ve Fransa maçlarına Barış Pınarı Harekatı'na katılan askerlerimize destek için asker selamı vermesi Avrupa'yı rahatsız etti. Almanya ve Fransa'nın baskısı sonucunda EUFA Milli Takıma yönelik soruşturma başlattı. Peki, futbolda asker selamı vermek yasak mı?

Google Haberlere Abone ol
Futbolda asker selamı vermek yasak mı?

Türkiye, Arnavutluk ve Fransa ile oynanan maçlarda milli futbolcular Barış Pınarı Harekatı'na katılan askerlere destek için maç sonunda asker selamı verdi. Durumdan rahatsız olan Avrupa medyası durumu sert şekilde eleştirirken Almanya ve Fransa loci faaliyetleri ile EUFA'nın soruşturma başlatmasına yol açtı. Konuyla ilgili Yenişafak'a değerlendirmelerde bulunan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, yenisafak.com Spor Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Bunun hukukta hiçbir karşılığı yok, konu tamamen Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yaptığı operasyona ilişkin bir politika. Buradan hukuki bir yaptırım çıkmaması gerekir, çıkarsa siyasidir" ifadelerini kullandı.

"ULUSLARARASI BİR SELAM"

"Belirli bir ideolojiye veya siyasi görüşün eylem ve davranışlarında bulunmak men edilme cezası getirir. Hitler selamı ya da Apartheid (Güney Afrika'da) selamı veya ırkçılık simgesi herhangi bir eylemde bulunmak, işaret göstermek ceza getirebilir. Asker selamına baktığımızda siyasi, politik, ideolojik görüşün simgesi olan bir işaret değil. Bugün bütün uluslarası askeri okullarda, ordularda askerlerin karşılaştıklarında birbirlerine verdikleri selamdır. Uluslararası bir selamdır. Belirli bir ülkeye, belirli bir askeri yapıya ya da belirli bir ideolojye mal edilecek bir işaret türü değil."

Futbol müsabakalarında tribünlere çıkılır ve kutlamalar yapılır. Derece alan sporcular orada da bazen devlet adamlarını asker selamlarıyla karşılarlar. Olumsuz bakılan bir selamlama türü değil.

"SORULAR İDEOLOJİKTİ"

Politik bir manevra yapıldığını düşünüğünü söyleyen Kuran, "Soruşturmadan olumsuz bir karara varırlarsa zaten kendileri siyasi bir tavır koymuş olacaklar. Hukuki bir sonuca varacağını düşünüyorum. Asker selamı belli bir ülkeye mal edilemez. Şenol Güneş'e sorulan soruların hepsi ideolojikti. Futbol hocasına futbolla ilgili sorular gelmesi gerekirken soruların tamamına yakını Barış Pınarı Harekatı'na yönelikti. Şimdiye kadar yapılan bir şeydi. Şimdiye kadar hiçbir şey yoktu. Ne zamanki Türkiye operasyon yaptı, 'efendim bu siyasi ya da politik bir selamlama dolayısıyla spor ruhuna aykırıdır' demek hakkaniyetten uzak bir şeydir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar