Furkan Vakfına neden operasyon yapıldı, Adana'da ne oldu, polis neden şiddet uyguladı?

Furkan Vakfına neden operasyon yapıldı, Adana'da ne oldu, polis neden şiddet uyguladı?

Google Haberlere Abone ol
Furkan Vakfına neden operasyon yapıldı?

Furkan Vakfına neden operasyon yapıldı, Adana'da ne oldu, polis neden şiddet uyguladı, Alparslan Kuytul ve takipçileri ne istiyor, neden gösteri düzenlemek istedi, polis neden engelledi?

Son yıllarda sık sık operasyonlar düzenlenen Furkan Vakfı'nın lideri Alparslan Kuytul bir süre önce tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 

Kuytul ve kurduğu vakıf dini bir cemaat olmasına karşı hükümete karşı aleni bir şekilde siyasi faaliyetler yürütmek, FETÖ ve benzeri terör örgütlerini savunmak, yardım etmekle suçlanıyor. 

Vakıf, hükümetin aldığı her karara muhalefet etmek adına hareket etmekle suçlanıyor. En son koronavirüs salgını nedeniyle camilerin bir süre kapatılması gerektiği yönünde alınan karara da muhalefet eden vakıf üyeleri, camilerde ittifak yapmak istemişlerdi. Ancak salgın kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle üyelerine müdahale edilmiş ve ortaya hoş olmayan görüntüler çıkmıştı.

Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı bir açıklamada, "silahlı terör örgütlerini övme" gerekçesi ile kayyum atanan ve hakkındaki kapatma davası devam eden Furkan Vakfı’nın itikaf ibadetinin suistimaline yönelik girişimlerde bulunduğunu belirterek, vakıf yanlılarının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurallarına uymadıklarını, mülki idare amirliklerinden izin başvurusunda bulunmadan üç camide toplandıklarını ve cami görevlilerinin uyarılarına rağmen camiyi terk etmeyeceklerini beyan ettiklerini dile getirdi.

Emniyet'in açıklamasında, "Bu ve benzeri provokasyon girişimlerine asla müsaade edilmeyecek olup Gaziantep, Adana ve bazı illerde bu örgütlü provokasyonu engelleyecek gerekli çalışmalar gerçekleştirilmiştir" denilmişti.

Furkan Vakfına neden operasyon yapıldı, Adana'da ne oldu, polis neden şiddet uyguladı?
Furkan Vakfına neden operasyon yapıldı, Adana'da ne oldu, polis neden şiddet uyguladı?

 

İslamcı örgütlenmeler üzerine çalışmalarıyla bilinen akademisyen Ayşe Çavdar’a göre, hükümet ile Furkan Vakfı arasındaki gerginlik Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonlarıyla patlak verdi. "Alparslan Kuytul, Afrin harekatı esnasında muhalif bir tavır izledi. Suriye meselesinde biri çıkıp da, 'Siz gençleri oraya gönderiyorsunuz ama bu iş yanlış' dediğinde ilk kıyamet koptu. Ondan sonrası da bence bununla bağlantılı olarak devam edip gitti" diyor.

Kuytul, Türkiye’nin 2018 yılında gerçekleştirdiği Afrin operasyonu öncesinde, "Amerika şimdi onlara 4 bin 900 tır silah verdiyse, Allah göstermesin orada artık kaç bin tane askerimizi kaybederiz, bilmiyorum. Yani bu iş bir tuzak olabilir. Amerika sanki göz göre göre Türkiye’yi bataklığa çekiyor gibi, göz göre göre silah gönderiyor" demişti.

Bu açıklamadan sonra Furkan Vakfı’na yönelik düzenlenen operasyonda, Kuytul’un da aralarında bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı. Hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık" gibi suçlamalarla dava açılan Alparslan Kuytul, bu gözaltı sürecinden sonra tutuklandı ve Aralık 2019’da tahliye edildi.

Alparslan Kuytul ve takipçileri en son 20 Mart 2022 tarihinde Adana'da valiliğin yasaklamasına rağmen tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması için yürüş yapmak istedi. Valilik ve Emniyet ise buna izin verilmeyeceğini açıkladı. Ancak buna rağmen Kuytul ve adamları yürümeye başlayınca ortaya tasvip edilmeyen ve sonrasında polise soruşturma açılmasına neden olan görüntüler çıktı. 

Alparslan Kuytul’un başında olduğu Furkan Vakfı destekçileri, tutuklu 8 gönüllüsü için Adana Seyhan’da bulunan Cevat Yurdakul Caddesi’nde eylem yapmak istedi. Bölgede toplanan ve aralarında Alparslan Kuytul’un da yer aldığı grup, polisin sert müdahalesi ile karşı karşıya kaldı.

Furkan Vakfı’nın paylaştığı görüntülere göre polis, eylemcilere biber gazı ve plastik mermi sıktı. Vakıf, sosyal medyadan paylaştığı görüntülere “Emniyete Hukuksuz Talimat Veren Bakan İstemiyoruz! Soylu’nun talimatıyla gözü dönmüş polisler Furkan Hareketi mensuplarını adeta cop yağmuruna tuttu! Muhalif Sesleri Susturan Bakan İstemiyoruz!” şeklinde notlar düştü.


 

Yorumlar