Fuat Oktay'dan Libya açıklaması: Talep gelirse hazırız

Ticaret ve İşbirliği Buluşması programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Libya ile imzalanan "Askeri ve Güvenlik İşbirliği Mutabakat Muhtırası" hakkında konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Fuat Oktay'dan Libya açıklaması: Talep gelirse hazırız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul'da 3'ncüsü düzenlenen Ticaret ve İşbirliği Buluşması programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Libya ile Türkiye arasında imzalanan "Askeri ve Güvenlik İşbirliği Mutabakat Muhtırası" hakkında konuşan Oktay, Libya'daki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne yönelik saldırıların devam etmesi ve Libya'nun askeri destek talep etmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti'nin gereğini değerlendireceğini söyledi.

İMZALANAN MUTABAKAT MUHTIRASI TARİHİ NİTELİKTE

Yozgatlı iş adamları tarafından İstanbul'da 3'ncüsü düzenlenen Ticaret ve İşbirliği Buluşmasına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay burada önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve kendi menfaatlerini korumaya devam edeceğinin altını çizen Fuat Oktay, Libya ile imzalanan ünhasır ekonomik bölge anlaşması ile Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası'nın öneminden bahsetti. Libya ile Türkiye arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakat Muhtırası" ile "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası"nın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu kaydeden Oktay, "Bölgede istikrara katkı sunmak için Libya'daki meşru hükümete yönelik saldırıların devam etmesi ve Libyalı kardeşlerimizden talep gelmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti olarak gereğini değerlendiririz" açıklamasında bulundu.

Oktay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye bugün birkaç milyar dolar için el açan değil dünyada en fazla insani yardım yapabilen bir ülkedir. Aynı zamanda Suriye'de, Doğu Akdeniz'de ve tüm uluslararası platformlarda haklarını savunan ve menfaatlerini koruyan bir yapıya kavuşmuştur. Milli çıkarları için hiç kimsenin icazetini aramadan gereğini yapan, dış politikası bağımsız bir Türkiye var bugün. Artık başkaları ne der diye düşünmüyoruz başkaları Türkiye ne der diye dertleniyor. Bölgemizde, Türkiye'yi dahil etmeyerek yapılan planlar, yazılan senaryolar hak ve hakikatten yana net duruşumuzla birer birer bozulmaktadır. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatları ile tüm yaptırım tehditlerine rağmen bölgede teröre önemli darbeler vurarak istikrarı perçinlemiş durumdayız. Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuk temelli yürüttüğümüz hidrokarbon faaliyetleri sebebiyle de AB dahil birçok kesimden baskı ve yıldırma girişimleri olduğunu görmekteyiz. Geçtiğimiz 17 yılda savunma sanayindeki ilerlememize, milli teknoloji hamlemize ve sağladığımız ilerlemeye bakarak bu çabaların boşa olduğunu bilmeliler"

NE OLMUŞTU?

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı Doğu Akdeniz'i parselleme girişimleri Türkiye'nin Libya ile imzaladığı "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakat Muhtırası" ile engellenmişti. Öte yandan Türkiye, Akdeniz'deki menfaatlerini korumak için Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni destekliyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan uluslararası tanınırlığa sahip Libya'daki tek aktördür. Fransa, Suudi Arabistan, Rusya ve BAE tarafından desteklenen darbeci Hafter ise her fırsatta Türkiye aleyhtarı açıklamalarda bulunuyor. Libya'daki meşru hükümeti tanıyan Türkiye, Hafter'in saldırılarına karşı UMH ile  "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" imzaladı. Bu anlaşma ile Libya hükümetinin talebi doğrultusunda Türkiye, UMH'ye askeri yardımlarda bulunacak.

Yorumlar