Fuat Oktay ve Mike Pence'den karşılıklı açıklamalar

Seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından ABD'den gelen F-35 açıklamaları seçim ortamında bile gündemi değiştirmeye yetti. Nitekim ABD F-35 sistemlerine ait bazı parçaları Türkiye'ye teslimini geçici olarak duyurduğunu açıklamıştı. Hemen ardından ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence Twitter hesabından açıklamada bulundu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay aynı tonda yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
Fuat Oktay ve Mike Pence'den karşılıklı açıklamalar

Türkiye ile ABD arasındaki F-35 ve S-400 gerginliği devam ederken ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Mike Pence ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay karşılıklı açıklamalarda bulundu.

Bugün 21:15'te; sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Pence,"Türkiye seçimini yapmalı. Tarihin en başarılı askeri ittifakında kritik bir ortak olmak mı istiyor, yoksa bu ortaklığın güvenliğini riske atmak istiyor!" ifadelerini kullandı.

OKTAY'DAN YANIT GELDİ! 

Bu açıklamadan yaklaşık 1 saat sonra ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'daki hesabından Mike Pence'in ifadelerine cevap niteliğinde bir açıklama yaptı. Oktay açıklamasında, "ABD artık karar vermeli. Türkiye'nin müttefiki olarak mı kalacak, yoksa terör örgütleriyle el ele vermek suretiyle düşmanlarımıza karşı bizi zor durumda bırakıp dostluğumuzu riske mi edecek?" ifadelerini kullandı.

PENCE'DEN TEHDİTVARİ AÇIKLAMALAR

Öte yandan ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen " NATO Birleştirir: İttifak 70 Yaşında" etkinliği kapsamında Atlantik Konseyi, German Marshall Fund ve Münih Güvenlik Konferansı tarafından düzenlenen panelde konuşan Pence, "Türkiye'nin Rusya'dan 2,5 milyar dolar S-400 hava savunma sistemi alması NATO'ya ve ittifakın gücüne karşı büyük bir tehlike teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.

Pence, şöyle devam etti:

"ABD'nin Patriot hava savunma sistemini sağlamasına rağmen Türkiye'nin bu planına (S-400 alımı) devam etmesi oldukça tedirgin edicidir. Türkiye, S-400 alımını tamamlarsa F-35 programından atılma riskini almış olur ki bu da sadece Türkiye'nin savunma kapasitesini zayıflatmaz, aynı zamanda programa tedarikte bulunan Türk parça üreticilerine de zarar vermiş olur." ifadelerini kullandı. 

ÇAVUŞOĞLU'DAN AYNI PANELDE 'S-400 - F-35' AÇIKLAMASI

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "NATO Birleştirir: İttifak 70 Yaşında" etkinliğinde konuştu. Türk-Amerikan ilişkileri ve S-400 - F-35 entegrasyonu konularında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "S-400'ler bitmiş bir anlaşmadır, bundan geri adım atmayacağız. ABD kısa süre önce bir Patriot önerisi yaptı ancak satış olacağının garantisi bulunmuyor. ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı yakın zamandaki bir telefon görüşmesinde, ABD'nin Patriot'ları Türkiye'ye satmamasının bir hata olduğunu kabul etti. Biz yıllarca bunları alamadık ve bundan dolayı gidip Rusya'dan almamız gerekti. Başka müttefiklerimizden de almaya çalıştık ancak işe yaramadı. Hava savunma sistemi Türkiye'nin acil bir ihtiyacıdır. Bölgemizde bize bu konuda tehdit oluşturan unsurlar var ve NATO bu açığımızı kapatacak durumda değil."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Batı ile Rusya arasında bir tercihe zorlanamayacağını ve böyle bir yola da girmeyeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, "NATO Genel Sekreteri, herhangi bir üye ülkenin herhangi bir ülkeden herhangi bir sistem alabileceğini açık bir şekilde ifade etti. Bu Genel Sekreter Stoltenberg'in açık ifadesidir." şeklinde konuştu.

S-400 İLE F-35 ENTEGRASYONU KONUSU

S-400 sistemlerinin NATO sistemleri ile entegre edilmesi gibi bir zorunluluğun bulunmadığını anlatan Çavuşoğlu, "Bu bizim amacımız da değil. Bu sadece bizim kullanacağımız bir savunma sistemi olacak ve herhangi bir NATO sistemine entegre edilmeyecek. Bunu açıkça ifade ettik. Bu sistem F-35 dahil NATO sistemlerini düşman olarak görmeyecektir." dedi.

Çavuşoğlu, S-400'lerin ABD teknolojilerine risk teşkil etmediğini güvence altına almak için ortak bir teknik çalışma grubu kurma teklifinde bulunduklarını da hatırlattı.

ABD yönetiminin, son günlerde Türk F-35'lerine yönelik adımlarının, Türkiye'nin S-400 alımını etkileyip etkilemeyeceğine yönelik bir soruya Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

"F-35 programı kapsamlı bir programdır ve biz bu programın bir parçasıyız. Bu F-35 uçağının birçok parçasını üretiyoruz. Halihazırda 1,2 milyar dolar ödeme yapmışız. Diğer bir 2,3 milyar dolar da yolda. Programa katılımcı ülke olarak üzerine düşen her şeyi yapmıştır. Dolayısıyla bu çok kapsamlı bir programdır. ABD'nin Türkiye dahil NATO müttefiklerine yaptığı diğer askeri satışlar gibi bir şey değildir. Biz programın parçasıyız. Bu kadar basit olmamalıdır."

ABD'nin atabileceği tüm adımlara rağmen Türkiye'nin S-400 alımının neden değerli olduğuna ve Türk halkı için bunu nasıl anlamlandırdığına yönelik bir soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Türk halkının, bölgedeki tehditleri ve Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarının farkında olduğunu ve Türkiye'nin S-400 alımını oldukça iyi anladığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Biz barışçıl bir bölgede yaşamıyoruz. Tüm sorunlar ortasında, NATO'nun karşılaştığı tüm sınamaların ön cephesinde yer alıyoruz. Terörizmden düzensiz göçmenlere kadar Türkiye'ye baktığınızda Karabağ, Gürcistan, Kırım, Kıbrıs gibi pek çok sorun bizim bölgemizde yer alıyor." dedi.

Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarının yüzde 70'ine yakınını kendi imkanları ile ürettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, Türk savunma sanayisinin giderek iyileştiğine dikkati çekti.

Yorumlar