Fransa'nın Libya'daki varlığı

- Fransa özel kuvvetlerinin, yaklaşık üç gündür Bingazi kentinden çekildiği ileri sürüldü

Google Haberlere Abone ol
Fransa'nın Libya'daki varlığı

TRABLUS (AA) - Libya'da General Halife Hafter komutasındaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ni destekleyen Fransa'ya ait özel kuvvetlerin, yaklaşık üç gündür Bingazi kentinden çekildiği ileri sürüldü.

Askeri ve güvenlik kaynakları, Fransa'ya ait özel kuvvetlerin yaklaşık üç gündür Bingazi kentinden çekildiğini, söz konusu kuvvetlerin ABD'nin Malta'daki üssüne hareket etmiş olabileceğini ve dönmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Kaynaklar, Bingazi'de Fransa güçlerine ait olduğu tahmin edilen insansız hava araçlarının hareketliliğinde de son günlerde büyük bir düşüş görüldüğünü belirtti.

Fransa yönetiminden ise konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

UMH Başkanlık Konseyi Muhammed İmari, UMH'nin durumdan rahatsız olduğunu iletmesinin ardından Fransa hükümetinin, Bingazi'deki askeri operasyonlarını durduracağı taahhüdünde bulunduğunu belirtmişti.

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz Sirac'ın, Fransa'nın Trablus Büyükelçisi Antoine Sivan ile Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta temmuz ayında düzenlenen 27. Arap Birliği Zirvesi sırasında görüştüğü, Fransa'nın Libya'daki varlığının uluslararası normların ihlali ve devletin egemenliğine yönelik kabul edilemez bir müdahale olduğunu kaydederek resmi açıklama talebinde bulunduğu bildirilmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Libya'da görev yapan 3 Fransız askerinin 20 Temmuz'da hayatını kaybettiğini, bu dönemde Libya'da korkunç bir istikrarsızlığın yaşandığını ve Fransız güçlerinin Libya'da "zor istihbarat eylemleri gerçekleştirdiğini" açıklamıştı. Hollande'ın bu açıklamasının, Fransa'nın Libya'da özel askeri güçleri bulunduğuna ilişkin "ilk itiraf" olarak kabul edilmişti.

Yorumlar