Fransa'daki benzin sıkıntısı

- Hükümetin parlamentoya sunduğu yeni çalışma yasa tasarısını protesto eden sendikalar, ülkedeki 8 rafineriye ulaşımı ya tamamen kesti ya da kısmen engelledi - Fransa'daki benzin istasyonlarının yüzde 20'si hizmet veremeyecek noktaya geldi - Başbakan Valls: - "Böyle şantajlara boyun eğmeyeceğiz" - En büyük işçi konfederasyonu CGT Genel Sekreteri Martinez: - "Başbakan Valls, ateşle oynuyor"

Google Haberlere Abone ol
Fransa'daki benzin sıkıntısı

PARİS (AA) - Fransa'da hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni çalışma yasa tasarısını protesto eden sendikaların petrol rafinerisine giden yolları kapatması üzerine, ülkedeki 8 rafineriye ulaşım ya tamamen kesildi ya da kısmen engellendi.

Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT'nin çağrısıyla rafinerilerin yollarını kapatarak benzinliklere yakıt transferini engelleyen eylemcilerin protestosu devam ediyor.

CGT'den yapılan açıklamada, ülkedeki 8 rafinerinin tamamının eylemden etkilendiği, bu noktada rafinerilerin bir kısmına ulaşım tamamen engellenirken bazı rafinerilerin ise kısmi hizmet verdiği belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı, Fransa'daki 12 bin benzinlikten 2 bin 400'ünde benzin kalmadığını kaydederken, yaşananların stok sıkıntısından değil nakliyeden kaynaklandığını bildirdi.

Sendikalar, hükümetin yeni tasarıyı çekmemesi halinde eylemin boyutunun artacağını vurguladı. Hükümet ise geri adım atmayacağını ifade etti.

Başbakan Manuel Valls, Filistin gezi sırasında, sendikaların grevini değerlendirdi.

Daha önce, "Asla benzin kıtlığı olmayacaktır, eylemler 1-2 gün içerisinde son bulacaktır." ifadelerini kullanan Valls, bugün hükümete şantaj yapılmaya çalışıldığını söyledi.

Valls, yasa tasarısıyla ilgili geri adım atmayacaklarını belirterek, "Böyle şantajlara boyun eğmeyeceğiz." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da eylemlerin halkı paniğe sürüklememesi gerektiğine vurgu yaparak, "Rafineri eylem kararı küçük bir azınlık tarafından alınmıştır." yorumunda bulundu.

CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez ise hükümetin acilen geri adım atması gerektiğini söyleyerek, "Valls ateşle oynuyor." değerlendirmesini yaptı.

- Uzun kuyruklar ve kavgalar

Dün, Seine-et-Marne'de bulunan ve Paris'in de yer aldığı Ile de France bölgesine dağıtım yapan Grandpuits petrol rafinerisinin bloke edilmesiyle benzin kıtlığı Paris ve çevresinde de hissedilmeye başladı.

Paris'te bazı benzinlikler önünde kuyruklar oluşurken, bazı benzinlikler de yakıt olmadığı için benzin pompalarının üzerine "Benzin yok" uyarısı astı.

Hafta sonundan itibaren kademeli olarak başlayan yol kapatma eylemleriyle göstericiler, rafinerilerden ve depolardan akaryakıt istasyonlarına nakil yapılmasını engelliyor. Rafineri eylemleri ülkenin kuzey ve iç kesiminde etkili olurken, diğer bölgelerden de eylemlerle destek gelmeye başladı.

Eylemler sonucunda, Fransa'daki benzin istasyonlarının yüzde 20'si hizmet veremeyecek noktaya geldi.

Ülkede yoğun protestoların hedefi olan yeni çalışma yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Yeni tasarı ayrıca, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor. Mecliste kabul edilen tasarının yasalaşması için senatoda da onaylanması gerekiyor.


Yorumlar