Fransa’da olağanüstü halin uzatılması

- İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, olağanüstü halin beşinci kez uzatılmasını eleştirdi

Google Haberlere Abone ol
Fransa’da olağanüstü halin uzatılması

PARİS (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, olağanüstü hal uygulamasının Fransa Parlamentosunca dün beşinci kez uzatılmasını eleştirdi.

İki kuruluşun temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda, olağanüstü hal uygulamasının 15 Temmuz tarihine kadar uzatılmasının "Ülkede insan hakları ve hukuk devleti ilkelerine zarar vereceği" bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün Terör ve Terörle Mücadele Direktörü Nadim Houry, yaptığı açıklamada, "Olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasının giderek normal bir hale gelmesi, hukuk devletini temel alan bir demokrasi için tehlikeli bir durum oluşturuyor." dedi.

Houry, yetkililerin, olağanüstü uygulamalar yerine, mevcut yasal tedbirler ile terörle mücadeleyi sürdürmeyi tercih etmeleri gerektiğini savundu.

İnsan Hakları İzleme Merkezinden yapılan yazılı açıklamada ise “Olağanüstü hal uygulaması çerçevesinde uygulanan ev hapsi ve ev baskınlarının sadece acil durumlar için uygulanması” çağrısı yapıldı.

Açıklamada, bu tedbirlerin ne kadar etkili bulunduğu konusunun ise tartışmaya açık olduğu kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütünün Avrupa Direktörü Jonn Dalhuisen de yaptığı açıklamada, olağanüstü hal uygulamasının uzatılması ile insan hakları ihlallerinin ve hukuksuz uygulamaların artacağı uyarısında bulundu.

Dalhuisen, “Yetkililerin orantısız güç uygulamaları, insan hakları ihlallerini artırıyor. Fransız vatandaşlarını güvenlik mi, yoksa haklar mı tercihine zorlamak yanlış bir uygulama.” ifadesini kullandı.

Fransa Parlamentosu, ülkede devam eden olağanüstü halin gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimi de kapsayacak şekilde 15 Temmuz'a kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısını dün akşam onaylamıştı.

Başbakan Bernard Cazeneuve, pazartesi günkü bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, mevcut terör tehdidinin sürmesi ve gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler yüzünden olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtmişti.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi, nisan ve mayıs aylarında iki turlu düzenlenecek. Genel seçim de yine iki turlu olarak haziranda gerçekleştirilecek.

Fransa'daki olağanüstü hal uygulamaları, sivil toplum örgütlerince yoğun şekilde eleştiriliyor, uygulamalar zaman zaman protesto gösterilerine neden oluyor.



Yorumlar