Fransa, Cezayir'de katlettiklerinin kimliklerini belirlemeye çalışıyor

- Başkent Paris'teki İnsan Müzesi'nde muhafaza edilen 18 bin kafatasından 36'sının Cezayirli mücahitlere ait olduğu tespit edildi

Google Haberlere Abone ol
Fransa, Cezayir'de katlettiklerinin kimliklerini belirlemeye çalışıyor

PARİS (AA) - Fransa ve Cezayir, 19. yüzyılda Fransa'nın sömürgecilik faaliyeti sınasında öldürülen Cezayirlilerin kemiklerinin kimde kalacağını tartışıyor.

Fransız basınında çıkan haberlere göre, Paris'te arkeoloji eserlerinin sergilendiği İnsan Müzesi'nde muhafaza edilen, Fransa'nın Cezayir'i ilk sömürgesi altına almaya çalıştığı zamana ait 18 bin kafatasına ilişkin kimlik belirleme çalışmaları başladı.

Kafataslarından 36'sının 19. yüzyıl ortalarında, Fransa Cezayir'i sömürgesi altına almaya başladığı zamanlarda öldürülen Cezayirli mücahitlere ait olduğu tespit edildi, geri kalan kafataslarıyla ilgili çalışmaların da devam ettiği belirtildi.

Müzede sergilenmeyen ancak özel bir kısımda muhafaza edilen kafatasları Cezayirli akademisyenlerin de tepkisine neden oldu.

Fransız basınına konuşan Cergy-Pontoise Üniversitesinden İbrahim Senouci, kafataslarının Cezayir'e gönderilmesi gerektiğini söyledi. Bu isteğine ilişkin bir de kampanya başlatan Senouci, mücahitlerin kafataslarının, canlarını uğruna feda ettikleri vatan toprağına iade edilmesi gerektiğini savundu.

Cezayir hükümetinden ise şimdilik resmen bir talebin gelmediği kaydedildi.



Yorumlar