Fransa biontech neden veto etti?

Fransa biontech neden veto etti ya da daha doğrusu Fransa, biontech aşısını veto etti mi gerçekten de böyle bir karar ya da gelişme var mı?

Fransa biontech neden veto etti ya da daha doğrusu Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın dediği, Fransa biontech aşılarını veto etti, Türkiye satın almak zorunda kaldı, iddiası doğru mu? 

Son günlerde birçok sosyal medya platformunda, koronavirüs ile mücadeleye zarar verecek şekilde kara bir propaganda dolaşıyor. 

İddianın sahibi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan olarak gösteriliyor. 

biontech hakkındaki iddialar
Gazeteci Mehmet Ali Önel'in paylaşımı

 

İddiaya göre Fransa, biontech aşılarını almaktan vazgeçmiş, onlar da pazar aramak için Türkiye'ye vermek zorunda kalmışlar.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın öne sürdüğü iddia tamamen asılsıdır. 

Zira Mehmet Ceyhan, ya bilerek ya da bilgi yanlışlığından dolayı kamuoyunu manipüle  etti. 

Çünkü Fransa'nın veto ettiği aşılar şu an kullanılan biontech aşıları değildi.

Fransa, AB geneli için biontechten alınması beklenen, çocuklar için geliştirilecek 900 milyon doz aşı için veto hakkını kullandı. Bu vetonun nedeni de tamamen siyasi ve aşı milliyetçiliğinden kaynaklanan bir durumdu. 

Kaldı ki, Fransa şu anda biontech aşısını en fazla kullanan ülkelerden biridir. Şu anda Fransa'da biontech aşısı zaten kullanılıyor. 

Olayın özeti şudur: 

Avrupa Birliği'nin mayıs ayının ilk haftasında Porto kentinde toplanan liderler zirvesinde Fransa, aşı milliyetçiliği denilebilecek şekilde bazı tavırlar ortaya koydu. 

Avrupa Birliği zirvesi Almanya Başbakanı Angela Merkel'siz toplandı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşıda patentin kaldırılması ve tüm dünya ülkelerinin daha rahat ulaşması için ağırlığını koydu.

Fransa, Avrupa Birliği genelinde çocuklar için geliştirilen 900 milyon kutu BioNTech aşısı siparişini de veto etti.

Vetonun nedeni ise Fransa'nın tamamen Almanya'ya karşı olan siyasi rekabetinden kaynaklanıyordu. 

Fransa'nın veto ettiği aşılar, Fransa'ya alınacak ya da Fransa'nın almayı planladığı koronavirüs için üretilmiş biontech aşıları değildi. Fransa, kendisi için zaten biontechten aşı alıyor. 

FRANSA HERKESTEN ÖNCE SİPARİŞ ETTİ

Fransa'nın biontechten sipariş ettiği aşıların haberleri Avrupa basınında genişçe yer almıştı. 

fransa biontech veto mu etti
Fransa'nın biontechten siparişleri Avrupa basınında