FMF hastalığı

FMF hastalığı , fmf hastalığı nedir , fmf hastalığı kimlerde görülür , fmf hastalığı belirtileri , fmf hastalığı tanısı nasıl konulur

Google Haberlere Abone ol
FMF hastalığı
 FMF hastalığı

FMF hastalığı ailevi bir hastalık olup en sık görüldüğü kişiler Anadolu da yaşayan insanlardır. FMF hastalığının belirtileri arasında karın ağrısı vardır. MEF adındaki genin (+) olması ve kolsişin adlı bir ilaç kullandıktan sonra şikayetlerin sona ermesi önemli bir durumdur. FMF hastalığında bazı atak geçirme durumları yaşanır. Bu ataklarda karın ağrısı , nefes alıp verirken göğüste batma  be ateş ve ayak bileklerinde kızarıklık ve şişlik gibi şikayetler görülür. Karın ağrısı çok şiddetli olur ve kişi yerinden kımıldayamaz ve karnına kesinlikle dokundurtmaz. Hasta doktora gittiğinde apandisit teşhisi çok rahat konulur, bu sebepten bu hastaların büyük çoğunluğu apandisit ameliyatı geçirirler ve karın ağrısı olduğu dönemde ishal ya da kabızlık problemleri yaşayabilirler.

FMF hastalığı kaç yaşında görülür?

FMF hastalığı genel olarak 5 ile 15 yaş aralığındaki çocuklarda belirtilerini göstermeye başlar. 40 yaşını aşmış kişilerde FMF hastalığının görülmesi çok nadirdir.

FMF hastalığı belirtileri

FMF hastalığının halk arasında bilinen hastalığı Akdeniz Ateşi hastalığıdır.  Yani FMF hastalığı Akdeniz’e kıyısı  bulunan ülkelerde yaşayan kişilerde daha sık rastlanılmaktadır.

FMF hastalığında vücudun çeşitli organlarında iltihaplanmalara neden olabilmektedir.

En belirgin belirtisi karın ağrısıdır.

Karın ağrısıyla birlikte göğüs ağrısı , eklem ağrısı , yüksek ateş , eklem şişliği veya deride dökülmeler gibi belirtiler gösterebilir.

Geçirilen bu ataklar bir hafta gibi uzun bir süre devam etmekte ve sonradan kendiliğinden yok olmaktadır. Bir haftalık atakların dışında birkaç süren ataklarda görülebilmektedir.

 

Yorumlar