Fiyat terörü: Geçen yıl soğan patates bu yıl yağ ve peynir

Bazı marketlerde sıvı yağ ve süt ürünleri fiyatlarında rastgele zamlar yapılıyor. Bir kaç ay içerisinde fiyatı yüzde 100 artan ürünler var. Fiyatlara birilerinin müdahale etmesi gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Geçen yıl soğan patates bu yıl yağ ve peynir

Geçen yıl soğan ve patates üzerinden yapılan spekülasyonlar ve fiyat terörü bu yıl süt ürünleri ve sıvı yağ üzerinden yapılıyor. Marketlerde hemen hemen her hafta farklı bir fiyat uygulanan sıvı yağ ve peynir gibi süt ürünlerinde son bir kaç ayda ortalama yüzde 100'e varan zamlar yapıldı. 

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil yapılan zamları ham madde maliyetinin çok yükseldiğini ileri sürerek yüzde 20'lik bir zam daha gelebileceğini söyledi.

2020 yılına ilişkin sektörel değerlendirmede bulunan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BSYD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ham maddeyi ithal etmek zorunda olan yağ sanayicilerinin, son artışı henüz raf fiyatlarına yansıtamadıklarını ileri sürdü. Oysa marketlerde her hafta yeni bir zam furyası yaşanıyor. 

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Büyükhelvacıgil bundan dolayı, yağda yüzde 20'lik bir artışın daha olabileceğini belirtti.

Geçen yıl 700 dolar civarında olan ham yağ fiyatının 1325 dolara kadar yükseldiğini ileri süren Büyükhelvacıgil, bu yıl ise çiftçilerden daha çok ayçiçeği gelmesini öngördüğünü vurguladı.

Bir kaç ay önce 40-45 TL'ye satılan 5 litrelik ayçiçeği yağının fiyatı, son dönemde önlenemez bir şekilde arttı. Fiyatlar semte göre değişiklik gösterirken, ayçiçek yağının fiyatı bazı marketlerde 85 TL'ye kadar çıktı. Söz konusu artış nedeniyle vatandaşlar da bir hayli tepkili.

SÜT ÜRÜNLERİNDE DE FİYAT TERÖRÜ VAR

Süt ve süt ürünlerine yeni yıl itibarıyla ortalama yüzde 25 zam geldi. Süt ürünleri üreticileri, artan maliyetler nedeniyle fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu söylerken, zamların ardından satışlarda düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Bazı ürünlerde ise yaşanan fiyat yükselişleri yüzde 25’i aştı. Bir kilogramlık tereyağın fiyatı 60 TL’yken 80 TL seviyesini aştı. 500 gramlık kaşar peynirin fiyatı ise 24 TL seviyelerinden 35 TL’ye kadar çıktı.

Sektör temsilcileri çiğ süt fiyatlarının yanında ambalaj fiyatlarındaki artışın da zamlarda etkili olduğunu ilerü sürüyor.

100 TL'YE SATAN DA VAR 60 TL'YE SATAN DA

Marketlerdeki fiyat terörü sadece zamlarla alakalı değil. Marketler arasındaki fiyat farkları da fiyatlara rastgele zam yapıldığını ortaya koyuyor. Zira bazı marketlerde 60 TL'ye satılan 5 LT bir yağ farklı marketlerde 100 TL'ye satılabiliyor. 

TEVFİK GÖKSU'NUN CHP'LİLERİ KAÇIRTAN KONUŞMASI

 

Yorumlar