Fitch: Güney Afrika’da politik gerilim artabilir

- Fitch Ratings, Güney Afrika'daki kabine değişikliklerinin ülkede politik gerilimleri artırarak, kamu finansmanın bozulmasına neden olabileceğini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Fitch: Güney Afrika’da politik gerilim artabilir

LONDRA (AA) – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Güney Afrika’daki kabine değişikliklerinin siyasi gerilimi artırabileceği uyarısında bulundu.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma tarafından kabinede yapılan değişikliklerin ülkenin politik istikametinde de değişime neden olabileceğini, ülkede siyasi gerilim artabileceği belirtildi.

Açıklamada Devlet Başkanı Zuma’nın Maliye Bakanı Pravin Gordhan’ı görevinden alarak yerine daha önce İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Malusi Gigaba’yı atadığı, Gigaba’nın daha önceki açıklamalarında “radikal sosyo-ekonomik dönüşüm” çağrısı yaptığı hatırlatıldı.

Açıklamada Gigaba’nın şubat ayındaki bir konuşmasında ülkede altyapı, şirketlerin hisse payları ve yönetim alanlarında yapılacak bir dizi reformla, Güney Afrikalıların ve özellikle fakir halkın haklarının korunacağına ilişkin ifadeleri hatırlatıldı.

Fitch’in açıklamasında, “Mali konsolidasyonun önümüzdeki dönemde daha az öncelikli olacağına, şeffaflık ve kamuya ait şirketlerin yönetimi konularında ilerlemenin duracağına inanıyoruz.” ifadesine yer verildi.

Güney Afrika’daki kabine değişikliklerinin Afrika Ulusal Kongresi Partisi (ANC) içerisindeki gerilimleri ve politik istikrarsızlığı artırabileceği ifade edildi.

Ülkede politik istikrarsızlığın devam etmesinin, ülkenin reyting hassasiyetleri içerisinde yer alan kamu finansmanının bozulmasına neden olabileceği vurgulandı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, İletişim, Enerji, Maliye, İçişleri, Emniyet, Devlet, Çevre ve Şehircilik, Spor, Turizm ile Ulaştırma bakanlarını değiştirmişti.

Zuma'nın, İngiltere'ye giden Maliye Bakanı Pravin Gordhan ve beraberindeki heyetten, ziyareti yarıda keserek Güney Afrika'ya dönmelerini istemesiyle ülkede siyasi kriz çıkmıştı

Yorumlar