Firmalar "Teknopark İstanbul" kuyruğunda

- Teknopark İstanbul Genel Müdürü Macit: - "Burada 50 bin metrekare alanda yaklaşık 150 firma bulunuyor. Burada yer almak isteyen firma sayısı mevcut firmalarımızdan daha fazla. Sırada bekleyenler var, artı her yıl en az 200 yeni firma daha başvuruyor" - "Yaklaşık bir yıl içerisinde 150 olan firma sayımızı 300'ün, 2 bin 500 olan Ar-Ge personelini de 5 binin üzerine çıkarmayı istiyoruz" - "Teknopark İstanbul bünyesindeki şirketler 2015'te 10 milyon doların üzerinde ihracat yaptı"

Google Haberlere Abone ol
Firmalar "Teknopark İstanbul" kuyruğunda

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Macit, Teknopark İstanbul'daki 50 bin metrekare alanda yaklaşık 150 firmanın bulunduğunu ifade ederek, "Burada yer almak isteyen firma sayısı mevcut firmalarımızdan daha fazla. Sırada bekleyenler var, artı her yıl en az 200 yeni firma daha başvuru yapıyor." dedi.

Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoparkın savunma ağırlıklı, uzay, havacılık, sağlık ve denizcilik alanlarını öncelikli kabul eden bir teknoloji geliştirme merkezi olduğunu ifade ederek, başvuruları değerlendirirken bu alandaki şirketleri ve fikirleri ön planda tuttuklarını söyledi. Merkezle ilgili bilgileri paylaşan Macit, şöyle konuştu:

"Teknoparkın yüzde 59'u Savunma Sanayii Müsteşarlığına yüzde 41'i İstanbul Ticaret Odasına (İTO) ayrılmış durumda. Firmaların yüzde 90'ı yerli… Siemens, General Electric, Samsung ve SAP gibi uluslararası firmalarımız da var. 2 bin 500'ün üzerinde Ar-Ge personelinin çok büyük bir kısmı yüksek lisans ve doktora öğrencisi.

Burada 50 bin metrekare alanda yaklaşık 150 firma bulunuyor ama emin olun burada yer almak isteyen firma sayısı mevcut firmalarımızdan daha fazla. Sırada bekleyenler var, artı her yıl en az 200 yeni firma daha başvuru yapıyor. Şu anda yer konusunda sınırımız var ancak 85 bin metrekare daha inşaat yapmaya devam ediyoruz. Yaklaşık bir yıl içerisinde firma sayımızı 300'ün, Ar-Ge personeli sayımızı da 5 binin üzerine çıkarmayı istiyoruz."

- "Başarı hikayeleri her gün artıyor"

Macit, dünyanın önde gelen endüstriyel güçlendirici naylon ve polyester iplik, lastik kord bezi üreticilerinden Sabancı Holding iştiraki KordSAGlobal'in Sabancı Üniversitesiyle beraber teknoparkta bulunan 10 bin metrekarelik alanda ileri malzemeler alanında Ar-Ge yaptığını ifade ederek, "Türkiye'nin 2023 hedeflerine giden yolda teknoparkımız lokomotif görevi üstlenmeye hazır. Kendimize güvenimizin artması lazım. Başarı hikayeleri her gün artıyor." dedi.

“Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerinde belirlenen yüksek katma değerli üretim için girişilen Ar-Ge atağının teknopark İstanbul'da somut hale geldiğini” anlatan Macit, savunma alanında geliştirilen teknolojiye örnekler verdi. Macit şunları söyledi:

"Altay Tankı'nın eyleyici mekanizması, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve milli gemilerimiz yüzde 100 yerli olarak teknoparkta bulunan şirketlerimiz tarafından yapıyor. Türkiye'deki en önemli savunma platformlarının tasarımları, küçük büyük pek çok parçası mutlaka buradan çıkıyor."

- "Yüz tanıma sistemleri teknopark bünyesinde geliştiriliyor"

Macit, Güney Koreli Doosan'ın küresel sızdırmazlık testlerini Teknopark İstanbul'da yaptığını belirterek, bomba imha robotlarıyla İstanbul'da kullanılan yüz tanıma sistemlerinin de teknopark bünyesinde geliştirildiğini söyledi. Yeditepe Üniversitesinin Teknopark İstanbul'da kök hücre çalışmaları yapacağını anlatan Macit, firmaların rekabet öncesi tecrübe paylaşımını öngören sektörel kümelenme modelini her odak alanında uyguladıklarını kaydetti.

- "Girişimcilerin başvurularını bekliyoruz"

Start up şirketlere bin metrekare yer tahsis ettiklerini anlatan Macit, kuluçka sürecine önem verdiklerini, inşaatların tamamlanmasıyla kuluçka merkezinin toplam alanının 5 bin metrekareye ulaşacağını söyledi.

Macit, Kuluçka Merkezi için başvuran Ar-Ge firmalarına patent talebi için maddi destek ve yatırımcı bulma konusunda da koordinasyonu sağladıklarını anlattı. Macit, özellikle odak alanlarında çalışan yeni girişimcilerin başvurularını beklediklerini söyledi.

Teknopark istanbul bünyesindeki şirketlerin 2015'te 10 milyon doların üzerinde ihracat yaptığını söyleyen Macit, firmaların sağlık alanındaki başarılarına, "ArdiFarma firmamız var 40'a yakın yeni ilaç geliştiriyor ve bunları farklı 40 ülkeye ihraç ediyor ama burası bir fabrika ya da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) değil. Teknoparkta seri üretime geçilmiyor, ilacın Ar-Ge'si burada yapılıyor, ölçümleri ve salınım testleri burada yapılıyor, sonra başka bir firmaya ürettiriliyor." örneğini verdi.

Yorumlar