Finlandiya'dan insan kaçakçılarına darbe

- Finlandiya polisi, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki Rusya sınırında faaliyet gösteren uluslararası bir insan kaçakçılığı şebekesini çökertti

Google Haberlere Abone ol
Finlandiya'dan insan kaçakçılarına darbe

HELSINKI (AA) - Finlandiya'da sınır polislerinin, Rusya ile Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki sınırında faaliyet gösteren uluslararası bir insan kaçakçılığı şebekesini çökerttiği bildirildi.

Üsteğmen Teemu Mantyniemi, ocak ve şubat aylarında 16 kişinin Rusya üzerinden 45 sığınmacıyı ülkeye soktuğundan şüphelendiklerini, bunların 13'ünün halen gözaltında olduğunu belirtti.

Kaçakçılıkta önemli bir rolü olmadığı düşünülen 3 kişinin serbest bırakıldığını ifade eden Mantyniemi, şüphelilerin İsveç, Hollanda, Hindistan ve Pakistan uyruklu olduklarını kaydetti.

Şebekenin izini sürmeye 29 Ocak'ta, İtalya'da yaşayan Hindistanlı bir kişinin Helsinki Uluslararası Havaalanı'nda tutuklanmasıyla başladıklarını dile getiren Teemu Mantyniemi, 2 ay içinde Hollanda, Almanya, İtalya, Polonya ve Rusya güvenlik güçlerinin yardımıyla 16 kaçakçıyı tutukladıklarını söyledi.

Kaçakçıların Hindistan'dan Avrupa'ya gelmek isteyen her bir sığınmacıdan 15 bin avro talep ettiğini vurgulayan Mantyniemi, "Anlaşılan o ki kaçakçılar aynı şeyi Norveç'te denediler, ancak buradaki Rusya ile olan sınır geçişi kapatılınca yeni rotalar aramaya başladılar. Şu an Kuzey Kutup Bölgesi sınır geçişlerinden gelen sığınmacı bulunmuyor." dedi.

Finlandiyalı savcıların, şüpheliler aleyhinde dava açıp açmayacaklarını perşembe günü duyurması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 22 Mart'ta Finlandiyalı yetkililerle yaptığı görüşmede, bölgedeki sınır geçişinde denetimleri sıkılaştırmayı kabul etmişti.

Yorumlar