Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö İran'da

- İran ve Finlandiya arasında dört iş birliği anlaşması imzalandı

Google Haberlere Abone ol
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö İran'da

TAHRAN (AA) - İran ve Finlandiya arasında enerji başta olmak üzere dört iş birliği anlaşması imzalandığı bildirildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’yu başkent Tahran'daki Sadabad Saray’ında resmi törenle karşıladı.

İki lider başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Finli mevkidaşıyla görüşmesinde İran ve Avrupa Birliği (AB) arasında vatandaşlık hakları, uyuşturucuyla mücadele ve insan hakları gibi meselelerin yanı sıra aşırılık ve terörle mücadele konusunun da görüşüldüğünü belirtti.

- Tahran ve Helsinki'nin enerji konusundaki iş birliği

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin önemine dikkati çeken Ruhani, "Bu ziyaret iki ülke arasında bölgesel ve küresel iş birliğini daha ileriye taşıyacaktır. İmzalanan anlaşmalardan sonra iki ülkenin ilişkilerinin daha da gelişeceğine şahit olacağız. Enerji, taşımacılık sanayi, teknoloji, çevre, maden ve ormancılık gibi alanlar iki ülkenin ilişkilerini geliştirmede önemli başlıklardır." dedi.

Ruhani, iki ülkenin bilgi ve iletişim teknolojisi başta olmak üzere ileri teknoloji ve üniversiteler arası iş birliği gibi bilimsel konularda da iş birliği yapacağını belirtti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ise geçen yıl imzalanan nükleer anlaşmayla İran ve Finlandiya arasındaki ilişkilerin kapasitesinin arttığını söyledi.

Niinistö, turizm konusunda da önemli aşamalar kaydedildiğini belirterek, "Gelecekte, Finlandiya'dan İran'a ve İran'dan da Finlandiya'ya seyahatler daha kolay olacak." ifadesini kullandı.

İki ülke arasında terörle mücadele konusunun da görüşüldüğünü belirten Niinistö, terörle mücadele konusunda küresel iş birliğinin zorunlu olduğunu kaydetti.

- Dört iş birliği anlaşması imzalandı

Görüşmeler sonrasında, İran Enerji Bakanı Hamid Çitçiyan ile Finlandiya Ticaret ve Kalkınma Bakanı Kai Mikkonen arasında enerji konusunda iş birliğine yönelik anlaşma imzalandı.

Bunun yanı sıra Tahran ve Helsinki arasında iletişim ve teknoloji, çevre ve karşılıklı yatırımlar konusunda da üç iş birliği anlaşması imzalandığı belirtildi.

Yorumlar