Filo kiralama sektörü gelecekten umutlu

Hidayetoğlu, araç paylaşımı sağlayan yeni uygulamaların henüz sektörlerini etkileyecek kadar büyük olmadığını, bu nedenle de olumsuz etki yaratmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Filo kiralama sektörü gelecekten umutlu
Türkiye'de faaliyet gösteren global filo kiralama firmalarından Hertz'in Türkiye Genel Müdürü Nur Hidayetoğlu, darbe girişiminin turizm sezonunun ortasında gerçekleşmesine rağmen sektörün kısa sürede toparlanarak dayanıklılığını ispatladığını söyledi.

Hidayetoğlu, son iki yılda yurt içindeki seyahat alışkanlıklarının değişerek kiralık araç kullanımının artmasının yabancı turist sayısındaki düşüşü kapattığını, sektörün bu yılın ilk altı ayını olumsuz bazı etkenlere rağmen, geçen senenin aynı dönemiyle benzer bir hareketlilikte geçirdiğini anlattı.

Hidayetoğlu, yerli turistin seyahat sıklığında ve buna paralel araç kiralama taleplerinde yüzde 20’ye varan bir artış olduğunu, bunun yaşanan yabancı müşteri sayısındaki düşüşü minimuma indirdiğini söyledi.

Tatilin yüksek sezonu olan Temmuz ayının ortasında yaşanan darbe girişiminin, turizm sektörünü bir süreliğine sekteye uğratmasından endişelenirken ibrenin kısa sürede pozitife döndüğünü gözlemlediklerini dile getiren Hidayetoğlu, turizmin doğrudan etki ettiği araç kiralama sektörünün bu süreçten doğal olarak etkilendiğini ancak hükümetin aldığı önlemlerin sektörün önünü açtığını kaydetti.

Hidayetoğlu, Ülkenin huzuru ve uzun vadedeki refahının önemine değinerek, "Türkiye pazarı, nüfusu genç ve hareketli bir pazar. Bu yönü ile Hertz ve tüm sektör için büyük potansiyel barındırıyor. Küresel yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan ilgileri ve yatırımcılarla yapılan görüşmeler devam ediyor. Süreç hızla normalleşti ve piyasalar kısa sürede eski seviyelere yeniden ulaştı. Ayrıca, hükümetin alacağı ekonomik ve siyasi kararlar ile birlikte gerekli önlemlerin alındığını ve yatırım sürecinin kesintisiz devam edeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye'de filo kiralama sektörü

Hidayetoğlu, operasyonel filo kiralama pazarının Türkiye’de her geçen gün büyüdüğünün altını çizerek, bu alanda yatırım yapan global ve yerel firma sayısının yüksek olduğunu, özellikle son yıllarda yerli ve yabancı bankaların filo kiralama alanında birer oyuncu olarak karşılarına çıktığını ifade etti.

Hidayetoğlu, ilaç sektörü ve bankalar başta olmak üzere finans sektörünün filo kiralamayı en aktif kullanan sektörler olduğunu ve filo kiralama sektörüne en fazla geliri de bu sektörlerin sağladığını bildirdi.

Türkiye’de operasyonel filo kiralama pazarının yüzde 90’ının 15 firma arasında paylaşıldığına değinen Hidayetoğlu, şunları kaydetti:

"Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) üyelerinden 81’i operasyonel kiralama alanında faaliyette bulunurken, bunların yaklaşık 9’u yabancı veya yabancı ortaklı firmalardan oluşuyor. İlk 10 büyük firma içinde yabancı ortaklığı veya yabancı fon yatırımı olan firmaların oranı yüzde 50'ye ulaştı. Avrupa’da operasyonel kiralama sektörünün büyüme hızının yavaşlaması ve Türkiye’de filo kiralama sektöründe yaşanan istikrarlı büyüme göz önüne aldığında, yabancı yatırımcıların Türkiye filo pazarına yönelmesi bekleniyor."

Araç paylaşımı sağlayan uygulamarının sektöre olumsuz etkisi yok.

Hidayetoğlu, araç paylaşımı sağlayan yeni uygulamaların henüz sektörlerini etkileyecek kadar büyük olmadığını, bu nedenle de olumsuz etki yaratmadığını söyledi.

Araç paylaşımının yurt dışında aktif bir şekilde kullanılsa da Türkiye'de henüz pek tercih edilen bir sistem olmadığına işaret eden Hidayetoğlu, bu tarz uygulamaların sadece bir yerden bir yere gitmek üzere tercih edildiğini, araç kiralamanınsa hem kurumsal hem de seyahat amaçlı daha uzun süreli bir çözüm olduğunu kaydetti. Ayrıca araç paylaşım sisteminin yeni olmasının ve sürücü ya da yolcuların güven endişesi duymalarının da bu sistemin olumsuzlukları arasında olduğunu savundu.

Ülkede araç kiralama sektörünün denetime tabi olmadığından ve sektörle alakalı herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığından yakınan Hidayetoğlu, çok sayıda kayıt dışı araç kiralandığını ve haksız rekabet ortamı oluştuğunu belirtti.

"Bu yılın ilk yarısını geçtiğimiz yıla göre yüzde 17 büyüme ile kapattık"

Hidayetoğlu, yerli turist sayısındaki artışa bağlı olarak araç kiralama sektöründe bu yıl yüzde 15 ile 20 büyüme beklediklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"2015 yılında yüzde 65’lik bir kısmı kurumsal kiralama olmak üzere, toplamda 43 bin müşteriye araç kiralama hizmeti sunduk. Müşteri bazında 2015’te 2014’e göre yüzde 18’lik bir artış gerçekleşti ve Hertz’den kiralanan araçlar ile toplamda 12 milyon kilometre yol yapıldı. Hertz Türkiye olarak, 2016 yılı sonuna kadar 50 bin tekil kişiye hizmet vermeyi hedefliyoruz. 2016 yılının ilk yarısını bir önceki yıla göre yüzde 17 büyüme ile kapattık. 2017’de araç adedi ve cirosal olarak her sene olduğu gibi yüzde 15-20 aralığında bir büyüme hedefliyoruz. Net hedeflerimiz 2016’nın son çeyreğindeki siyasal ve ekonomik gelişmelere göre kesinlik kazanacak. Pazar payımızı ve şube sayımızı artırarak pazarda ilk üçteki yerimizi korumaya devam edeceğiz."

Yorumlar