Filistin'in INTERPOL'e üye olması

- Nablus'taki Necah Üniversitesi'nden uluslararası hukuk uzmanı İsa: "Filistin'in INTERPOL'e alınması diplomatik bir kazanımdır. Bu, Filistin'in uluslararası düzeyde seviyesini yükseltecektir" - Uluslararası hukuk uzmanı Şedid: "Filistinliler açısından adalet terazinde değişen fazla bir şey olmayacak. Üyeliğin etkinliği sınırlı ve az"

Google Haberlere Abone ol
Filistin'in INTERPOL'e üye olması

RAMALLAH (AA) - Filistin'in Uluslararası Polis Teşkilatı'na (INTERPOL) üye olması bazı uzmanlar tarafından "diplomatik kazanım" olarak nitelenirken, bazıları bunun sınırları belirli bir üyelik olması nedeniyle sembolik önem taşıdığını belirtti.

Filistinli uzmanlar, İsrail'in tüm engelleme çabalarına rağmen önceki gün Çin'in başkenti Pekin'de toplanan INTERPOL Genel Kurulu'nun Filistin'i üyeliğe kabul etmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Batı Şeria'daki Nablus kentinde bulunan Necah Üniversitesi'nden uluslararası hukuk uzmanı Hana İsa, "Filistin'in INTERPOL'e alınması diplomatik bir kazanımdır. Bu, Filistin'in uluslararası düzeyde seviyesini yükseltecektir." dedi.

Bu gelişmenin ardından, İsrailli üst düzey yetkililerin Filistin halkına yönelik suçlarından dolayı haklarında yakalama kararı çıkarmanın mümkün olabileceğini belirten İsa, diğer yandan İsrail'in bunu uluslararası düzeyde Filistinli grupların liderleri hakkında yakalama kararı çıkarmak için de kullanabileceğine dikkati çekti.

Yine uluslararası hukuk alanında uzman Fadi Şedid ise üyeliğin daha çok sembolik bir anlam taşıdığını ifade ederek, "Filistinliler açısından adalet terazinde değişen fazla bir şey olmayacak. Üyeliğin etkinliği sınırlı ve az." yorumunu yaptı.

İsraillilerin yargılanma veya tutuklanma endişesiyle uluslararası hukuku tarafsız bir şekilde uygulayan ülkelere gitmekten kaçındığını aktaran Şedid, "INTERPOL uluslararası sınırları çiğneyemez. İsrail ise kontrolü altında bulunan topraklara INTERPOL'ün girişine izin vermeyebilir." dedi.

Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Teysir Ceradat ise INTERPOL'e üye olunması hakkında ortaya atılan olumsuz yorumlara katılmadığını belirtti. Bunun Filistin'den çok İsrail'e fayda sağlayacağı yönündeki değerlendirmelere karşı çıkan Ceradat, "İsrail, Filistinlilerin tüm hareket alanını kontrol edebiliyor ve Filistinlileri istediği şekilde kovuşturabiliyor. Bunun için herhangi bir uluslararası yapıya ihtiyacı yok." ifadelerini kullandı.

Filistin hükümeti, Temmuz 2015'te Başbakan Rami el-Hamdallah'ın imzasıyla INTERPOL'e üyelik için resmi başvuruda bulunmuştu.


Yorumlar