Filistin'de uzlaşı hükümetinin Gazze'deki eski memurları göreve çağırması

-Hamas Sözcüsü Hazım Kasım: -"Bu soruna Kahire Anlaşması açıklık getiriyor. Anlaşmaya göre bölgedeki mevcut statü, İdari ve Hukuk Komitesi memurların durumlarını inceleyip tavsiye kararları alana kadar değiştirilemez. Bu, hem 14 Haziran 2017'den sonra göreve getirilen memurlar hem de daha önce görevden alınanlar için geçerli" -Gazze'deki El Ezher Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Ebu Sa'de : -"Hamas ile Fetih arasında eski memurların tekrar işe dönmesi konusunda çıkan anlaşmazlığın temelinde Hamas ve Fetih arasındaki güven sorunu yatıyor"

Google Haberlere Abone ol
Filistin'de uzlaşı hükümetinin Gazze'deki eski memurları göreve çağırması

GAZZE (AA) - NOUR MAHD ALİ ABU AİSHA - Filistin Uzlaşı hükümetinin, Hamas'ın Gazze'de yönetimi devraldığı 2007'den önce görev yapan memurları geri çağırmasıyla başlayan ve bölgede yeniden gerginlik çıkaran krizin temelinde "Hamas ve Fetih arasındaki "güven" sorununun yattığı ifade ediliyor.

Uzlaşı Hükümeti, hükümete bağlı kurumlara ve bakanlıklara 2017 öncesi çalışanların dönmesini talep ederken Hamas tarafı, eski memurların mevcut zaman diliminde işe geri dönüşünün 2011 Kahire Anlaşması'na aykırı olduğunu ifade ediyor. Hamas, öncelikle Gazze'de halihazırda görev yapan memurların sorunlarının çözülmesini ve bu çalışanların hukuki yollardan uzlaşı hükümetine entegre edilmesini istiyor.

Eski memurların görevlerine dönmesi meselesi, Hamas tarafından işe alınan memurların işten çıkarılma ihtimalini gündeme getirdiği için Gazze'deki memurların da tepkisini çekiyor.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hamas ve Fetih arasında karşılıklı suçlamalara dönüşen bu meselenin 2011 Kahire Anlaşması'na aykırı olduğunu vurguladı.

Kasım, "Bu soruna Kahire Anlaşması açıklık getiriyor. Anlaşmaya göre bölgedeki mevcut statü, İdari ve Hukuk Komitesi memurların durumlarını inceleyip tavsiye kararları alana kadar değiştirilemez. Hamas anlaşmaya bağlı kalırken uzlaşı hükümeti buna riayet etmiyor. Bu tavsiye kararlar alınana kadar mevcut durum değişmeyecek. Bu, hem 14 Haziran 2017'den sonra göreve getirilen memurlar, hem de daha önce görevden alınanlar için geçerli. " dedi.

İncelemeleri 1 Şubat'ta sona erecek olan İdari ve Hukuk Komitesinin, memurların durumlarıyla ilgili gerekli çalışmaları yürütmekte olduğunu dile getiren Kasım, Mısır heyetinin de "memurlar" sorununun çözümü için çaba harcadığını söyledi.

-"Krizin temelinde güven sorunu var"

Gazze'deki El Ezher Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhaymer Ebu Sa'de de Hamas ile Fetih arasında eski memurların tekrar işe dönmesi konusunda çıkan anlaşmazlığın temelinde "Hamas ve Fetih arasındaki "güven" sorununun olduğunu savunuyor.

Ebu Sa'de, Hamas'ın görevlendirdiği Gazze'deki memurların sıkıntılarını incelemek için haziranda oluşturulan İdari ve Hukuk Komitesi'nin işleyişini anlamada ve üstlendiği rolü okumada tarafların bakış açılarının ayrıldığını, bu durumun memurlarla ilgili sorunu büyüttüğünü ifade etti.

"Hamas ile Fetih arasında eski memurların tekrar işe dönmesi konusunda çıkan anlaşmazlığın temelinde Hamas ve Fetih arasındaki güven sorunu yatıyor" diyen Ebu Sa'de şöyle devam etti:

"Gazze'deki eski memurların göreve çağrılması mantıksız. Nitekim İdari ve Hukuk Komitesi henüz memurların durumlarını inceleme görevini tamamlamadı. Bu çağrı, Gazze'deki hükümete bağlı kurumlarda endişe yarattı. Zaten bakanlıklarda eski memurları alacak yer bile olmayabilir. Öncelik, Hamas'ın 2017 sonrası görevlendirdiği memurların sorunlarının çözümüdür."

Ebu Sa'de, uzlaşı hükümetinin, eski memurların göreve dönmesi kararının ardından başlayan gerginliğe rağmen uzlaşının devam edeceğini ancak bu sorunların, hükümetin Gazze'de yetkilerini devralması için belirlenen zamanı daha ileriye taşıyabileceğini söyledi.

İsrail'in, İsviçreli diplomatların abluka altındaki Gazze Şeridi'ne girişine izin vermediğini hatırlatan Ebu Sa'de, sorunun çözümü için öneriler sunan İsviçre'ye yönelik bu engellemenin ardından memurlar krizinin daha da düğümlenebileceği öngörüsünde bulundu.

Bazı uzmanlara göre Hamas, Gazze'deki bakanlıklarda çalışan memurların görevlerine devam etmesine izin verip, eski memurların görevini devralmasını engelleyerek, hükümetin kendisini görmezden gelmesinin de önüne geçmiş oluyor.

Bu arada isminin açıklanmasını istemeyen Hamas'a yakın bir yetkili de "Eğer, Hamas'a bağlı çalışanların sorunları çözülmeden hükümetin Gazze'de yetkilerini devralmasına ve eski memurların işlerine dönmesine izin verilirse bu konu kapanmış olur ve sorun hiçbir zaman çözülemez." değerlendirmesinde bulundu.

- Uzlaşı Hükümeti-Hamas anlaşmazlığı

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yayınlanan açıklamasında, Uzlaşı Hükümeti Sözcüsü Yusuf Mahmud, Hamas'a bağlı işçi sendikalarının, Yerel Yönetim Bakanı Hüseyin el-Arac'ın bakanlığa girişini engellediğini ve benzeri bir şekilde Maliye ve Vakıflar bakanlıklarına bağlı memurların da iş yerlerine girişine izin verilmediğini duyurmuştu.

Eski memurların işe geri alınması konusunun anlaşmada geçtiği şekliyle "Hükümetin Gazze'de yerini sağlamlaştırması" ifadesinin temelini oluşturduğunu belirten Mahmud, konunun Uzlaşı Anlaşmasına uygun ve hukuki olduğunu savunmuştu.

Gazze Şeridi'nde yönetimi devralan Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti, 14 Haziran 2007 öncesindeki eski memurları göreve çağırmıştı. Hamas, eski memurların işe geri dönüşünün 2011 Kahire Anlaşması'na aykırı olduğunu iddia ederek duruma tepki göstermişti.

Gazze'de 2006 yılında kurulan Hamas hükümetinin çalışmalarını engellemek amacıyla Ramallah'taki Filistin yönetimi, 14 Haziran 2007'de Gazze'deki memurlarının işe gitmemesi emrini vermiş, bunun üzerine Hamas kendi memur kadrosunu oluşturarak Gazze'deki yönetimi kurma imkanı bulmuştu.






Yorumlar