Filistin'de taraflar seçim için anlaştı

Filistin'deki taraflar Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yapılacak seçimler konusunda uzlaşmaya vardı. Buna göre; yapılacak seçimlerin sonuçlarını herkes kabul edecek.

Google Haberlere Abone ol
Filistin'de taraflar seçim için anlaştı

Filistinli gruplar, seçimlerle ilgili, özel mahkeme kurulması konusu da dahil anlaşmaya vardı. Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Filistinli gruplar, seçimlerle ilgili, özel mahkeme kurulması konusu da dahil anlaşmaya vardı. Gruplardan toplantı sonrası yayımlanan kapanış bildirisinde, seçimlerle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan maddeler şöyle sıralandı:

"Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 15 Ocak 2021 tarihinde yayımladığı başkanlık kararnamesine göre önce Yasama Konseyi seçimleri ve ardından devlet başkanlığı seçimleri yapılacak ve daha sonra da mümkün olan yerlerde seçimlerle, mümkün olmayan yerlerde ise mutabakatla Ulusal Konsey oluşumu tamamlanacak. Filistinli gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) harekete geçirmek, geliştirmek ve ulusal direniş programını güçlendirmek amacıyla mart ayında Kahire'de Ulusal Konsey Başkanlığı ve Merkez Seçim Komitesinin huzurunda yeni Ulusal Konsey'in oluşumunun tamamlanacağı temeller ve mekanizmalar üzerinde mutabakata varacak bir toplantı yapacak."

Başkanlık kararnamesinin belirlediği seçim takvimine uyulacak. Seçimler, Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yapılacak ve herkes seçim sonuçlarını kabul edecek

Merkez Seçim Komitesi desteklenecek ve görevini eksiksiz yerine getirmesi için önüne çıkacak herhangi bir engeli ortadan kaldırmak için çaba harcanacak

Seçim mahkemesi kurulacak

Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden yargıçların mutabakatıyla Seçim mahkemesi oluşturulacak ve bu mahkeme sadece seçimlerle ilgili konulara bakacak. Devlet Başkanı Abbas da bu mutabakata istinaden mahkemenin kurulması, görevleri ve yetkileriyle ilgili bir kararname yayımlayacak.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde seçim merkezlerinin güvenliğini resmi kıyafetleriyle polisler sağlayacak.

Kanunla güvence altına alınan siyasi özgürlük yaygınlaştırılacak ve hizipçilik veya fikir özgürlüğü ile ilgili nedenlerle tutuklananların tamamı derhal serbest bırakılacak. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların tamamının siyasi faaliyet hakları teminat altına alınacak. Vatandaşların herhangi bir siyasi grubun düşüncesini benimsemesinden dolayı takibine son verilecek.

Siyasi propagandayla ilgili basın, yayın ve toplantı gibi her türlü özgürlük teminat altına alınacak ve yasalara uygun şekilde finanse edilecek.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki güvenlik güçlerinin tarafsızlığı ve herhangi bir tarafı desteklememesi teminat altına alınacak.

Resmi yayın organlarında seçime katılan tüm gruplara eşit fırsat tanınacak.

Mutabakatla oluşturulacak bir komite aracılığıyla, coğrafi ve siyasi ayrımcılığın tüm tezahürlerinden uzak, kapsamlı ve adil bir ulusal temelde tüm insani ve sosyal bölünmeler hukuki yönleriyle ele alınacak ve komite seçim sonrasında ilgili makama rapor sunacak.

Kayıt, sigorta, istifa dilekçeleri ve hükümsüz belgesi ücretlerinin azaltılması, kadın katılım oranı ve adaylık yaşının düşürülmesiyle ilgili Devlet Başkanı Abbas'a bir öneri sunulacak.

İsrail tarafından tutuklanan milletvekillerinin dosyasıyla ilgilenmesi için yeni Yasama Konseyine bir tavsiye sunulacak.

Kudüs'te adaylık ve seçilme de dahil olmak üzere tüm yönleriyle seçimlerin yapılmasını sağlamak için gerekli mekanizmalar tesis edilecek.

FETİH HAREKETİ: SEÇİMLER HERKES İÇİN GEÇERLİ OLACAK

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Racub, bir sonraki Filistin hükümetinin, ulusal birlik hükümeti olacağını ve bölünmüşlüğün kalıntılarını sona erdirmenin görevleri arasında bulunacağını bildirdi.

Racub, Filistinli grupların Mısır'ın başkenti Kahire'de toplantılarının sona ermesinin ardından Filistin resmi televizyonuna yaptığı açıklamada, "Filistinli gruplar arasındaki bölünmüşlük meselesinin kalıntıları hususunda bir komite oluşturulması ve bu komitenin hazırladığı raporu Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a sunması konusunda mutabık kaldık." dedi.

Abbas'ın da raporu seçilen hükümete sevk edeceğini kaydeden Racub, "Seçilen hükümet tüm Filistinliler için ulusal birlik hükümeti olacak. Ayrıca adalet ve eşitlik mantığına dayalı olarak, işlevsel, idari veya yasal yönden tüm kalıntıları sona erdirme sorumluluğu taşıyacak." şeklinde konuştu.

Filistinli grupların Kahire'de anlaşmaya varmasının, ulusal ortaklığın hayata geçirilmesi ve bölünmenin bitirilerek birliğin sağlanması yolunda atılan ilk adım olduğuna işaret eden Racub, "Bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve faşist hükümeti için hüzünlü bir gün. Halkımız sevinmeli." ifadelerini kullandı.

İSLAMİ CİHAD HAREKETİ KATILMAYACAK

Filistin'de İslami Cihad Hareketi, "Filistin Kurtuluş Örgütü" ile İsrail arasında 1993 yılında imzalanan "Oslo Anlaşması kapsamında" olduğu gerekçesiyle gelecek seçimlere katılmayacaklarını duyurdu.

İslami Cihad, Filistinli grupların Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanmalarının ardından yaptığı yazılı bir açıklama ile Filistin halkının haklarını heder eden Oslo Anlaşması kapsamında olması sebebiyle gelecek seçimlere katılmayacaklarını ilan etti.

Açıklamada, "Ulusal birliğe dair doğru yaklaşımın, halkın kararlılığını güçlendiren ve direnişini koruyan bir siyasi program üzerinde anlaşmak olduğuna inanıyoruz." ifadeleri yer aldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yasama meclisinden ayrı olarak örgütün parlamentosu sayılan ulusal konsey seçimlerinin icrasıyla yeniden yapılandırılması ve geliştirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, örgütün her nerede olursa olsun tüm Filistinlilerin temsilini sağlayan, sözleşmesi olarak kabul edilen ve her yerdeki tüm Filistin kurumlarının bir referansı olarak görülmesi için yeniden bir itibara kavuşturulmasının önemine vurgu yapıldı.

Açıklamada, Kahire'deki toplantılara katılan Hareket heyetinin, Oslo Anlaşması'ndan uzakta açık ve sağlam temeller üzerinde birliğin sağlanmasını garanti eden bir siyasi vizyon sunduğu belirtilerek, "Bunun, Kahire bildirisinde de teyit edildiği üzere, gelecek mart ayında yapılacak diyalog oturumlarında tartışılacağını ve başarıya ulaşılacağını umuyoruz." ifadeleri yer aldı.

Bir süredir, Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Filistinli gruplar, yoğun uzlaşı toplantılarının ardından seçimlerle ilgili, salı akşamı anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Gruplardan toplantı sonrası yayımlanan kapanış bildirisinde, seçimlerle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan maddeler şöyle sıralandı:

"Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 15 Ocak 2021 tarihinde yayınladığı başkanlık kararnamesine göre önce Yasama Konseyi seçimleri ve ardından devlet başkanlığı seçimleri yapılacak ve daha sonra da mümkün olan yerlerde seçimlerle, mümkün olmayan yerlerde ise mutabakatla Ulusal Konsey oluşumu tamamlanacak. Filistinli gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü harekete geçirmek, geliştirmek ve ulusal direniş programını güçlendirmek amacıyla mart ayında Kahire'de Ulusal Konsey Başkanlığı ve Merkez Seçim Komitesinin huzurunda yeni Ulusal Konsey'in oluşumunun tamamlanacağı temeller ve mekanizmalar üzerinde mutabakata varacak bir toplantı yapacak."

15 YIL ARADAN SONRA YENİDEN

Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, 20 Ocak'ta, Fetih Hareketi'nin seçimlerdeki adayının Mahmud Abbas olacağını duyurmuştu.

Yorumlar