Filistin'de siyasi bölünmüşlüğü bitirme çabaları

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, hareketinin Filistin uzlaşısı için gerçek bir ortam oluşturma konusunda çok istekli olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Filistin'de siyasi bölünmüşlüğü bitirme çabaları

Heniye'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, halihazırdaki ayrılık durumundan başka bir duruma geçmeyi, Batı Şeria ve Gazze'de uzlaşının gerçekleşmesini istedikleri aktarıldı.

"Uzlaşının temelleri özellikle Batı Şeria ve Gazze'nin birliği, ayrılmaması üzerine kurulu" ifadelerine yer verilen açıklamada, Filistin halkının durumunu, içinden geçtiği şartları, karşı karşıya bulunduğu sorunları yurt dışında anlatmalarına yardımcı olacak ulusal bir pozisyona ulaşmayı bekledikleri vurgulandı.

Hamas'ın her zaman uzlaşıdan, ayrılığın bitirilmesinden yana olduğu ve birliğin öncelikleri arasında bulunduğu bildirilen açıklamada, uzlaşı konusunda ilerleme kaydedebileceklerini hissettikleri belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Çünkü içinde bulunduğumuz süreç farklı. Ulusal, bölgesel ve uluslararası ortam değişti. Hamas, Filistin uzlaşısı için gerçek bir ortam oluşturma konusunda çok istekli."

Mısır'ın arabuluculuk için oynadığı rolün "güçlü ve destekleyici" olduğu, Filistinli kardeşler arasında hassas bir denge ile hareket ettiği vurgulanan açıklamada, Katar ve Türkiye gibi bazı ülkelerin de uzlaşı konusundaki çabalarından övgüyle söz edildi.

Uzlaşının, İsrail'in "Batı Şeria'yı yutma, Gazze'yi ablukaya alma" projelerini başarısız kılmak için yapıldığı bildirilen açıklamada, Fetih hareketinden de bu yönde hareket etmesinin beklendiği aktarıldı.

- Filistin'deki siyasi bölünmüşlük

Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanmasının ardından Hamas ile Fetih Hareketi arasında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmalardan sonra Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti.

Hamas ve Fetih Hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması ve seçimlerin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması imzalamış, uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Gazze'deki Hamas hükümetinin, geçen mart ayında hükümet işlerinin yürütülmesi için kurduğu İdari Komite, Filistin yönetimi tarafından kabul edilmemişti.

Hamas, 17 Eylül'de yaptığı yazılı açıklamayla Gazze'deki İdari Komite'nin feshedildiğini duyurmuş, Filistin hükümetinin Gazze'de görevi devralmasına, genel seçimlere gidilmesine ve Fetih Hareketi ile diyaloğa hazır olduğunu bildirmişti.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah da salı günü uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi teslim almaya başladığını duyurmuştu.

Yorumlar