Filistin güvenlik güçleri B Bölgesi'nden çekildi

İsrail'in ilhak planlarına karşılık harekete geçen Filistin yönetimi ilk olarak ABD ve İsrail ile yapılan bütün anlaşmalardan çekildiğini açıkladı. Daha sonra ise Filistin Güvenlik güçleri, Kudüs'teki B Bölgesi'nden çekildiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Filistin güvenlik güçleri B Bölgesi'nden çekildi

İsrail'in Filistin'i parça parça ilhak planlarını devreye sokmaya başlamasına yönelik tepkiler giderek daha da sertleşiyor. İlk olarak ABD ve İsrail ile olan bütün anlaşmalardan çekilen Filistin yönetimi şimdi de Oslo Anlamasında B Bölgesi olarak adlandırılan ve Filistin resmi güvenlik güçlerinin de bulunduğu bölge boşaltıldı.

Filistin güvenlik güçlerinin Oslo Anlaşması'na göre B bölgesi olarak sınıflandırılan işgal altındaki Kuzey ve Doğu Kudüs'e bağlı belde ve yerleşim bölgelerinden çekildiği bildirildi. Bölgedeki görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Filistin güvenlik güçleri işgal altındaki Kudüs'ün kuzeybatısındaki Beyt İksa, Katanna ve Biddu beldeleri, kentin kuzeyindeki Ebu Dis ile İyzariyye beldelerinden çekildi.

Filistin resmi makamlarından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Öte yandan, Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail ve ABD ile ilişkilerin kesilmesine ilişkin aldığı kararların hayata geçirilmesi talimatı vermişti.

Buna göre İştiyye, akşam saatlerinde gerçekleşen olağanüstü kabine toplantısında tüm bakanlıklara Abbas'ın aldığı kararlara ilişkin fiili adımlar atma ve acil tedbirler alma talimatı vermişti.

HAMAS'TAN İNTİFADA UYARISI

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, İsrail'in Batı Şeria'nın bazı bölümlerini ilhak etme planının realiteyi değiştirecek bir intifadaya neden olacağı uyarısında bulundu.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri

 

Lübnan el-Meyadin kanalına röportaj veren Aruri, "İsrail'in ilhak planı öne alınamaz bir intifadaya neden olacak." dedi.

"Batı Şeria'da silahlı direnişe dönüş gerçekten de mümkündür." diyen Aruri, bunun bazı insanların tasavvurundan çok daha yakın olduğunu aksi takdirde İsrail'in ilhak planının realiteyi değiştirecek bir intifada patlamasına neden olacağı uyarısında bulundu.

Aruri, şunları söyledi: "Biz, işgal güçleriyle halkımıza fayda getirecek ilişkinin ancak kapsamlı bir direnişle mümkün olacağına inanıyoruz. Halkımız kökünden sökülüp atılıncaya dek bu işgali kabul etmeyeceği konusundaki kanaatini değiştirmemiştir. İsrail planlarına reddeden gerçek ve geniş kapsamlı bir halk tepkisi olması amacıyla tüm kesimleri toparlıyoruz. İçeride ve dışarıdaki çok sayıda Filistin grubuyla görüşmeler yaptık, halkımızın tüm oluşumlarını bir araya getirecek bir buluşma çağrısı yapıyoruz"

FİLİSTİN GÜVENLİK GÜÇLERİ İSRAİL ASKERLERİNE İZİN VERMEDİ

Filistin güvenlik güçleri, Filistin yönetiminin güvenlik anlaşmaları dahil, İsrail ve ABD ile yapılan anlaşma ve mutabakatlara bağlı kalınmayacağını duyurmasının ardından İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı şehirlerine girişine izin vermedi.

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Filistin güvenlik güçlerinin İsrail askerlerinin Batı Şeria'nın El-Halil ile Beytullahim kentlerine girişine izin vermediği belirtildi.

Batı Şeria

 

Açıklamaya ayrıca Filistin güvenlik güçlerinin İsrail askerlerinin girişlerine izin vermediğine ilişkin görüntüler de eklendi. Görüntülerde Filistin güçlerinin şehirlerin girişlerine barikat kurduğu ve İsrail güçleriyle aralarında tartışma yaşandığı görülüyor.

İsrail'in Batı Şeria'yı "ilhak" planlarına karşı atılacak adımları görüşmek üzere 19 Mayıs Salı akşamı Ramallah'ta Filistin'in üst düzey yetkilileriyle bir araya gelen Devlet Başkanı Mahmud Abbas, güvenlik anlaşmaları dahil, İsrail ve ABD ile yapılan anlaşma ve mutabakatlara bağlı kalınmayacağını duyurmuştu.

ULUSLARARASI TEPKİLER

İsrail'in Filistin planlarına uluslararası tepkiler yükselmeye devam ediyor. Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet İsrail'e uyarılarda bulunurken, Mescid-i Aksa'nın hamisi olarak bilinen Ürdün'den de uyarı mahiyetide açıklamalar geliyor. İşte İsrail'in planlarına tepki veren ülkeler:

BM: İSRAİL VAZGEÇMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail'in devam eden Batı Şeria'yı ilhak tehdidinin ''uluslararası hukuku ihlal ettiğini, iki devletli çözümü baltaladığını, müzakerelere kapıyı kapattığını, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit teşkil ettiğini'' belirterek, ''İsrail ilhak tehditlerinden vazgeçmeli.'' dedi.

BM Güvenlik Konseyini video konferans yoluyla bilgilendiren Mladenov, Filistin'in ABD ve İsrail ile olan tüm anlaşmalardan çekilmesini ve bu kararın sahadaki yansımalarını yarın Filistin Başbakanı ile görüşeceğini ifade etti.

Mladenov, Filistin'in söz konusu kararına ilişkin, ''Bu karar aslında yardım için atılan çaresiz bir çığlık. Acil harekete geçilmesi için bir çağrı. Filistin liderliği bir tehditte bulunmuyor, barış umudunun korunması için acil harekete geçilmesi çağrısı yapıyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in devam eden Batı Şeria'yı ilhak tehdidinin ise uluslararası hukuku ihlal ettiğini, iki devletli çözümü baltaladığını, müzakerelere kapıyı kapattığını ve bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit teşkil ettiğini belirten Mladenov, ''İsrail ilhak tehditlerinden vazgeçmeli.'' dedi.

Mladenov Filistin'e ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü (Quartet) ile ilişkileri sürdürmesi çağrısı yaparken, Ortadoğu Dörtlüsü'nden de BM ile çalışarak barış umudunu ilerletmek için hızlı bir teklif sunmasını istedi.

Nickolay Mladenov, BM Güvenlik Konseyini ise Genel Sekreter Antonio Guterres'in diplomatik çabaları engelleyecek tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısını desteklemeye davet etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas

 

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, dün akşam gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye-Filistin ilişkileri ile bölgesel gelişmeler ele alındı. 

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Filistin'e her alanda destek olmayı sürdüreceğini ifade etti.

VATİKAN'DAN "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" ÇAĞRISI

Vatikan Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, Filistinli Başmüzakereci ve Filistin Kurtuluş Örgütünden Dr. Saeb Erekat’ın, Vatikan Devletlerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Başpiskopos Paul Richard Gallagher’ı aradığı belirtildi. 

Görüşmede, Erekat’ın Vatikan'ı "Filistin topraklarındaki son gelişmeler ve İsrail'in egemenliğini Filistin topraklarının bir kısmına tek taraflı olarak uygulama ve barış sürecini daha da tehlikeye atma olasılığı" konusunda bilgilendirdiği kaydedildi.

Vatikan

 

Vatikan’ın uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına saygıyı yinelediği vurgulanan açıklamada, "İki halkın, uluslararası boyutta tanınan 1967'den önceki sınırlar dahilinde yan yana iki devlette yaşaması vazgeçilmez bir unsurdur. Vatikan, durumu yakından takip ediyor ve diyaloğu tehlikeye atacak eylemlerle ilgili endişelerini belirtiyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Vatikan, İsrailliler ve Filistinlilerin, yakın zamanda uluslararası toplumun da yardımıyla doğrudan anlaşma, müzakere etme olasılığını bulabileceklerini umuyor. Böylece, Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından sevilen kutsal topraklarda nihayet barış hüküm sürebilir." değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.

Netanyahu, koalisyon hükümetinin yemin töreni öncesi, 17 Mayıs’ta Meclis'te yaptığı konuşmada, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini ilhak etmenin vaktinin geldiği değerlendirmesinde bulunmuştu.

ÇAVUŞOĞLU ÜRDÜNLÜ MEVKİDAŞIYLA KONUYU GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale ile telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu, Libyalı mevkidaşı Seyyale ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmenin içeriğine ilişkin detay paylaşılmadı.

Bakan Çavuşoğlu, gün içerisinde Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin ile yaptığı telefon görüşmelerinde ise İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planına karşı İİT bünyesinde atılması gereken adımları ele almıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale

 

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İSRAİL'E TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planı ile ilgili olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, İsrail ve ABD ile yapılan tüm anlaşma ve mutabakatlara bağlı kalmayacaklarını açıklaması değerlendirildi.

Açıklamada, "Rus tarafı bir çok defa İsrailli ortaklarını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun yanı sıra Arap Barış Girişiminin ilgili kararlarını içeren Orta Doğu'da çözümün uluslararası yasal çerçevesine aykırı olan tek taraflı planların uygulanmasına karşı defalarca uyardı." denildi.

Bakanlığın açıklamasında, ilhakın, 1967 sınırlarına dayanan gelecekteki bir Filistin devletinin yaşayabilmesi için ayrılmaz bir koşul olan Batı Şeria'nın toprak devamlılığını imkansız hale getireceği kaydedildi.

"İsrail'in bu tür yayılmacı eylemleri, Filistin topraklarında tehlikeli bir şiddet sarmalına neden olabileceği gibi, bir bütün olarak Orta Doğu bölgesindeki durumu istikrarsızlaştırabileceği endişesi yaratıyor." denilen açıklamada, Rusya'nın, Filistin-İsrail çatışmasının mevcut uluslararası yasal çerçevede iki devlet ilkesine dayanarak kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözümünü destekleme konusunda ilkeli konumunu yeniden teyit ettiği ifade edildi.

Filistin-İsrail çatışmasında bütün taraflara bölgede yeni bir tehlikeli duruma sebebiyet verecek adımlardan ve doğrudan müzakerelerin yeniden başlaması için koşulların yaratılmasına engel olmaktan kaçınma çağrısı yapılan açıklamada, Rusya'nın Orta Doğu Dörtlüsü'nü toplamak için temaslarını sürdürdüğü bildirildi.

ÜRDÜN'DEN TEPKİ

Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz, İsrail ile ilişkileri yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz

 

Ürdün resmi ajansı Petra'ya verdiği mülakatta Rezzaz, Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın Filistin halkının haklarını koruyan Filistin sorununa adil bir çözüm olmaksızın barıştan söz edemeyeceklerine dair uluslararası topluma sürekli hatırlatmada bulunduğunu belirtti.

İsrail'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını şartları altında bu tehditleri yaptığına işaret eden Rezzaz, İsrail'in oldu bittiyle tek taraflı icraatlara girişerek, bu durumdan istifade niyetinde olduğunu vurguladı.

Rezzaz, "Kral'ın ifadeleriyle Ürdün'ün duruşu oldukça açıktır. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Binaenaleyh, tüm boyutlarıyla İsrail ile olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirme fırsatımız olacak ancak biz olayların önüne geçip aceleci davranmayacağız." ifadesini kullandı.

KRAL ABDULLAH

Kral Abdullah, geçen hafta Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, İsrail’in temmuzda Batı Şeria'yı ilhak etmesinin Ürdün Haşimi Krallığı ile büyük bir ihtilafa yol açacağını söylemişti.

Yorumlar