Filistin Ermeni soykırımını tanıdı mı?

Filistin Ermeni soykırımını tanıdı mı veya Filistin 1915 olayları konusundaki tavrı nedir gerçekten bir tanıma söz konusu mudur? Çünkü bu konu sık sık sosyal medyada istismar edilerek Türkiye'deki Filistin desteğini kırmaya çalışanlar tarafından kullanılmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Filistin Ermeni soykırımını tanıdı mı?

Filistin Ermeni soykırımını tanıdı mı veya Filistin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni lobisinin iddialarını soykırım olarak tanıyor mu soruları son dönemlerde sosyal medyada hızla yayılıyor. Son birkaç yıldır internet üzerinden yayılan iddialarda, Türkiye'deki Filistin sempatisini kırmak, Filistin halkına verilen desteği azaltmak amaçlı bazı odaklar tarafından üretildiği tahmin ediliyor. Peki, işin aslı nedir, gerçekten Filistin, Ermeni soykırım iddialarını tanıdı mı?

2015 yılında dolaşıma giren Filistin Devleti’nin 1915’in 100. yılı için hatıra “soykırım pulu” bastırdığı iddiasının ABD Başkanı Joe Biden’ın sözde Ermeni soykırımını tanıyan ifadeleri 24 Nisan 2021 tarihinde yaptığı konuşmada kullanmasının ardından -Filistin’in sözde soykırımı tanıdığı iddiasıyla birlikte- tekrar sanal alemde yayılmaya başladı. Özellikle de İsrail'in bir kez daha saldırmaya başladığı Filistinlilerin desteğe ihtiyacı olduğu bir dönemde bu tür iddiaların ortaya atılması hiç de masum görünmüyor. 

Bu nedenle bu konu hakkındaki gerçekleri ısrarla ortaya çıkarmak gerekiyor. Sosyal medyada tartışma yaratan Filistin’in sözde Ermeni soykırımının 100. yıldönümüne ithafen bastırdığı sanılan posta pulu görseli şu şekilde:

“Sözde ermeni soykırımının 100. Yılına özel olarak Filistin’in bastırdığı pul.”
“Sözde ermeni soykırımının 100. Yılına özel olarak Filistin’in bastırdığı pul.”

 

Filistin’in sözde Ermeni soykırımının 100. yılı anısına bastırıldığı sanılan hatıra pulu görseli

İddianın, Ermeni Haber Ajansı’nın “Ermeni soykırımının 100. yılı” anısına basılmış pul için “Filistin Ermeni Soykırımının 100. yıldönümüne adanmış bir pul yayınladı” ifadelerini kullandığı haberiyle yaygınlık kazandığı anlaşılıyor.

Bu iddiayı içeren örnek sosyal medya paylaşımları ise şu şekilde sunulabilir:

“Üzülerek, bilmenizi isterim ki; Soykırım yalanını tanıyan ülkelerden birisi de ne yazık ki Filistindir… Filistin, 2015 yılında sözde soykırımı anmak için büyük etkinlikler düzenlemiş hatta sözde soykırım anısına hatıra pulu bile bastırmıştır… ÇOK YAZIK ÇOK!”

Filistin’in sözde Ermeni soykırımını tanıdığını, hatta sözde soykırım anısına hatıra pulu bastırdığını öne süren Ahcik Aratyan adlı sahte profile “İspanya’dan Ermeni Kökenli Psikoloji Profesörü Kisveli Sahte Profil” başlıklı yazımızda daha önce değinmiştik.

Filistin Devleti tarafından (sözde) ‘soykırım pulu’ basıldığı iddiası bizzat Filistinli yetkililerce tekzip edilmişti.

Filistin’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mohammed Nabeel Alsarraj, Filistin’de pul bastırıldığı yönündeki tartışmalara değinerek “Filistin devleti için böyle bir pul söz konusu değildir” ve  “Filistin ve Türkiye arasındaki kardeşliğe zarar verecek her türlü girişim başarısız olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Filistin’in Azerbaycan’daki elçiliği de bu iddia üzerine yaptığı açıklamada bahse konu hatıra pulunun taraflarınca çıkarılmadığını aktarmıştı.

Söz konusu pulun, Filistin hükümetinin bilgisi dışında Hacob Benian isimli bir Filistinli tarafından anı pulu olarak basıldığı da öne sürülmüştü.

Bahse konu pul görselinin üzerinde Erivan’daki Ermeni soykırım anıtının fotoğrafı, “Filistin” (“Palestine”), “250 fils”, ‘1915-2015 Ermeni soykırımının 100. yılı’ (100th Anniversary of the Armenian Genocide) ve  ‘100 yıllık mücadele’ (‘100 years of struggle’) ifadelerinin bulunduğu görülüyor.

İletişim ve Enformasyon Bakanı Dr. Allam Moussa, paylaşılan görseldeki pulun Filistin’in posta idaresi ile bir ilgisinin bulunmadığını açıklamış ve Filistin’in 1915 olayları adına bir pul bastığı yönünde paylaşılan haberin gerçek dışı olduğunu belirtmişti.

Teyit.org yayımladığı incelemede Filistin hükümetinin 2015 yılında bastırdığı resmi pulların arasında 1915 için basılan herhangi bir pul olmadığını tespit etmişti.

Ayrıca, resmî pullarda devletin ismi “State of Palestine” olarak geçerken, bahse konu pulda sadece “Palestine” ibaresi ile yeni para birimi “mils” yerine eski para birimi “fils”in yer aldığı da belirtilmişti.

Filistin Devleti tarafından sözde Ermeni soykırımı tanınmış değil.

İşbu yazının hazırlandığı tarih itibarıyla sözde Ermeni soykırımını tanıdığını beyan eden ülkeler şöyle sıralanıyor:

ABD

Almanya

Arjantin

Avusturya

Belçika

Bolivya

Brezilya

Çekya

Danimarka

Ermenistan

Fransa

Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti

Hollanda

İsveç

İsviçre

İtalya

Kanada

Litvanya

Lübnan

Lüksemburg

Paraguay

Polonya

Portekiz

Rusya

Slovakya

Suriye

Şili

Uruguay

Vatikan

Venezüela

Yunanistan

Bu ülkeler arasında Filistin’in yer almadığı görülebiliyor.

Yorumlar

Ülkü Yavuz Üzülüyorduk Demek siyonist oyunu imiş aydınlandık teşekkür ler
Ülkü Yavuz Teşekkürler buna üzülüyorduk aydınlandık siyonist oyunu imiş🙏