Filipinler'de terör alarmı

- Marawi'de güvenlik güçleriyle DEAŞ bağlantılı Maute örgütü mensupları arasındaki çatışmalar 72'nci gününü tamamladı - Devlet Başkanı Duterte, milletvekillerinden terörle mücadele için 20 bin takviye asker ve 10 bin polis istihdamına destek vermelerini istedi - Davao kentinde terör suçlularının tutulduğu cezaevindeki tutukluları kurtarmaya yönelik olası bir terörist baskına karşı alarma geçildi

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'de terör alarmı

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de ülkenin güneyindeki Mindanao eyaletine bağlı Marawi şehrinde güvenlik güçleriyle Maute örgütü militanları arasındaki çatışmalar 72. gününü tamamlarken, ülke genelinde olası yeni terör eylemlerine karşı tedbirler alınıyor.

Manila Times gazetesinde yer alan habere göre, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, başkanlık sarayında görüştüğü bir grup milletvekilinden terörle mücadele için 20 bin takviye asker ve 10 bin polis istihdam edilmesine destek vermelerini istedi.

Konuyla ilgili basına açıklama yapan Duterte, terörle mücadele için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, "Orduyu finanse etmemiz, polisi yeniden organize etmemiz gerek. 20 bin takviye askere ihtiyacımız var. Yeterli sayıda değiller. Polis içinde de 10 kadar özel harekat taburu kurmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Askeri yetkililer çatışmaların 72. gününü tamamladığı Marawi'de militanların şehirde dar bir alana sıkıştırıldıklarını ifade ediyor. Genelkurmay Başkanı Eduardo Ano, MindaNews internet sitesine yaptığı açıklamada, militanların direnişinde 2 hafta öncesine göre bir artış görülmediğini kaydetti.

Ano, "Çatışmalar evden eve, binadan binaya, daireden daireye ve hatta odadan odaya diyebileceğimiz kadar dar bir alana sıkıştırılmış durumda. Marawi'yi yakında tamamen teröristlerden temizlemiş olacağız." diye konuştu.

- Davao hapishanesinde saldırı alarmı

Öte yandan Maute militanların hükümetin dikkatini Marawi'deki kuşatmadan uzaklaştırmak için Mindanao eyaletindeki başka şehirlerde eylemler yapabileceğinden şüpheleniliyor.

Duterte'nin geçmişte belediye başkanı olarak görev yaptığı Davao şehrinde Hapishane ve Islah Yönetimi Bürosu, şehirde terör suçlularının ve siyasi suçluların tutulduğu bir hapishanede olası terör saldırısına karşı alarma geçti.

Hapishanedeki tutuklular arasında Ebu Seyyaf militanları, komünist isyancılar ve siyasi suçluların yanı sıra Eylül 2016'da Davao'da bir pazar yerine düzenlenen,15 kişinin hayatını kaybettiği, 69 kişinin yaralandığı bombalı saldırının sorumlusu 5 Maute militanı bulunuyor. Örgütün, militanları kurtarmak üzere hapishaneye bir baskın düzenlemeye kalkışabileceğinden endişe ediliyor.

Filipinler ordusu, 23 Mayıs'ta Marawi kentinde bir uluslararası terör suçlusunu ele geçirmek üzere operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalar sonrası DEAŞ bağlantılı bir başka grup olan Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşatmıştı.

Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti. Ardından 22 Temmuz'da olağanüstü halin süresi yıl sonuna kadar uzatılmıştı.

Şehirde yaklaşık 2 aydır süren çatışma ve operasyonlarda 453 militan öldürülmüş, 109 asker ve 45 sivil yaşamını yitirmişti.

Yorumlar