Filipinler'de Marawi kentinde yaklaşık 40 Maute militanı kaldı

- Kentte militanların elinde hala 80 ila 100 rehine bulunuyor - Ordu, Maute'nin Marawi'deki karargahına çıkan Mapandi Köprüsü'nü ele geçirdi

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'de Marawi kentinde yaklaşık 40 Maute militanı kaldı

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de sıkıyönetim ilan edilen Mindanao eyaletinin Marawi kentinde DEAŞ ile bağlantılı yaklaşık 40 Maute militanının kaldığı bildirildi.

Filipinler ajansının haberine göre, Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, yaptığı açıklamada, Marawi'yi 70 gündür kuşatması altında tutan DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütünün kentte 30 veya 40 militanının kaldığının sanıldığını belirtti.

Lorenzana, son günlerde çıkan çatışmalarda bir militanın öldürüldüğünü, 9 militanın yaralandığını ifade etti.

Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Restituto Padilla da Manila'da düzenlediği basın toplantısında, Maute'nin kurucularından Abdullah Maute'nin hafta sonu öldürüldüğüne dair iddiaların ortaya atıldığını ve bu iddiaları araştırdıklarını söyledi.

Padilla, Marawi'de militanların elinde 80 ila 100 rehinenin olduğunu, ordunun Maute'nin Marawi'deki karargahına çıkan Mapandi Köprüsü'nü geçen hafta ele geçirdiğini açıkladı.

Köprünün sivillerin kurtarılması çalışmalarında kullanılacağı belirtildi.

- Sağlık koşulları olumsuz

Bu arada Batı Mindanao Komutanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Jo-Ann Petinglay, Marawi'de askerlerde tifo ve dang humması hastalıklarının görüldüğünü kaydetti.

Manila Bulletin gazetesinin haberinde, sağlık koşullarının yetersizliği nedeniyle 25 askerde bu hastalıkların görüldüğü belirtildi.

Yerlerinden olan 465 bin Marawilinin de sağlık koşulları nedeniyle kentte militanlardan temizlenen bölgelere yerleştirilemediği aktarıldı.

Yüzbaşı Petinglay, orduda görevli mühendisler ve yerel müteahhitlerin, geçen hafta 5 bin Marawili için kalacak yer inşasına başladığını ifade etti.

Filipinler ordusu, 23 Mayıs'ta Mindanao'nun Marawi kentinde, Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşatmıştı.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti.

Marawi'de iki aydan uzun süredir devam eden çatışmalar ve operasyonlarda 491 militanın öldürüldüğü, 114 asker ve 45 sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ülkede adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleri düzenleyen Abdullah-Ömer Maute kardeşler tarafından 2012'de kurulan Maute örgütü, Nisan 2015'te terör örgütü DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.


Yorumlar