Filipinler'den komünist isyancılar açıklaması

MANILA (AA) - Filipinler'de hükümet tarafından ülkedeki komünist isyancılara karşı saldırıların askıya alınacağı bildirildi. Filipinler Ulusal Demokratik...

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'den komünist isyancılar açıklaması

MANILA (AA) - Filipinler'de hükümet tarafından ülkedeki komünist isyancılara karşı saldırıların askıya alınacağı bildirildi.

Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi'nin (NDFP), Filipinler Komünist Partisi'nin (CPP) silahlı kanadına Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanlarıyla mücadele eden güvenlik güçlerine saldırmamaları çağrısında bulunmasının ardından hükümet, isyancılara yönelik operasyonlara ara verileceğini açıkladı.

Filipinler hükümetiyle komünist isyancılar arasındaki barış görüşmelerinde hükümetin barış temsilcisi olan Silvestre Bello, söz konusu kararın, CPP'nin silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu (NPA) ile ateşkes anlaşması ve barış sözleşmesi konusunda görüşmeleri teşvik etmeyi amaçladığını belirtti.

Hükümetin komünist isyancılara yönelik operasyonları askıya alma kararının ne zaman ve ne şartlarda uygulamaya konulacağına ilişkin açıklama yapmayan Bello, "Filipinler hükümeti, bu kararla Yeni Halk Ordusu'nun saldırmazlık deklarasyonuna aynı şekilde karşılık verdiğini bildirir." ifadesine yer verdi.

Öte yandan askeri yetkililer, güvenlik güçleriyle komünist isyancılar arasında dün Davao Oriental kenti ve Compostela Vadisi'nde çıkan iki ayrı çatışmada 5 isyancının öldürüldüğünü açıkladı.

Polis, yaklaşık 50 isyancının hafta sonu Iloilo kentine bağlı Maasin bölgesinde bir polis karakoluna baskın düzenleyerek onlarca tüfek ve tabancayı, bilgisayarları ve bir devriye aracını gasbettiğini kaydetti.

CPP ve NPA'yı temsil eden NDFP, dün, hükümet temsilcileriyle yapılan barış görüşmelerinde, terörle mücadelede konusunda hükümetin yanında olduklarını açıklamıştı.

NDFP Başmüzakerecisi Fidel Agcaoili, cephenin internet sayfasından yaptığı açıklamada, "Hükümet güçlerinin Maute, Ebu Seyyaf ve Ensar El Halife'ye karşı verdiği mücadeleye odaklanması için CPP ve Mindanao'daki NPA birimlerine Filipinler Silahlı Kuvvetleri ve Filipinler Ulusal Polisine karşı saldırı düzenlemekten kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer vermişti.

Agcaoili, temel prensipleri ve sabit politikaları gereği terörü kınadıklarını ve terörle mücadele ettiklerini belirtmişti.

Bello, 6 Haziran'da, CPP'nin silahlı kanadı NPA'nın geçen ayın sonunda Maute militanlarına karşı destek vermeyi teklif ettiğini söylemişti. Bello, hükümetin, Maute, DEAŞ, Ebu Seyyaf ve diğer terörist gruplara karşı mücadelede tam bağlılık teklifini memnuniyetle karşıladığını belirtmişti.

CPP ve NPA, ülkede 1969'dan bu yana saldırılar düzenliyor. Asya'nın en uzun soluklu direniş hareketlerinden biri kabul edilen örgütün silahlı eylemlerinde resmi verilere göre 40 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Yorumlar