Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin Çin ziyareti

- Çin ve Filipinler arasında 13 anlaşma imzalandı - Çin, Filipinler'e yönelik seyahat uyarısını kaldıracak

Google Haberlere Abone ol
Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin Çin ziyareti

PEKİN (AA) - Çin ve Filipinler arasında 13 iş birliği anlaşması imzalandı.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Cınmin, resmi ziyaret için Çin'de bulunan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin bugün Çin Devlet Başkanı Şi Cınping ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Çin ve Filipinler arasında uyuşturucu ile mücadele, denizcilik, turizm, altyapı ve yatırım gibi alanlarda iş birliğini içeren 13 anlaşmaya imza atıldığını belirtti.

Ziyaretle iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin bütün yönleriyle iyileştirilmesinin amaçlandığını söyleyen Bakan Yardımcısı Liu Cınmin, ileriye dönük ilişkiler açısından Şi-Duterte görüşmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Liu Cenmin, ikili ilişkileri yeniden iyileştirmek için tartışmalı Güney Çin Denizi konusunda da yeni bir sayfa açmak istediklerini söyledi.

Çin, Filipinler ile davalık olduğu Güney Çin Denizi sorununda, daha yumuşak adımlar atarak bir önceki devlet başkanının aksine, yeni Filipinler yönetimiyle ters düşmek istemiyor. Bu konuda benzer tavır takınan ve ülkesinin Çin ilişkilerine öncelik veren Duterte de Uluslararası Tahkim Mahkemesinin 12 Temmuz’da Filipinler lehine karar vermesine rağmen, Çin’in bu karara uyması konusunda şimdilik baskı yapmamayı tercih ediyor.

Duterte'den bir önceki Filipinler yönetimi, 2013'te, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, "Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu" yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı kaydedilmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti. Filipinler'in eski Devlet Başkanı Benigno Aquino, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'a gitmiş, Çin de bu ziyaretlerin ardından Filipinler ile her türlü müzakereye hazır olduklarını açıklamıştı.

- Çin, Filipinler'e yönelik seyahat uyarısını kaldıracak

Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Cınmin açıklamasında ayrıca Çin'in güvenlik gerekçesiyle vatandaşlarına koyduğu Filipinler'e yönelik seyahat uyarısını kaldıracağını ifade etti.

Çin, 2014 yılında Filipinler'de bir Çin vatandaşının silahlı bir grup tarafından kaçırılması ve Çin'in Manila Büyükelçiliğine yönelik saldırı planlandığının ortaya çıkması üzerine seyahat uyarısı düzenlemişti.


Yorumlar