"Fildişi"nde rekor seviyede kaçakçılık

- Fildişi Sahili'nde 2 adet 55 kilogramlık fil dişi, 46 fil kuyruğu ve 108 adet fil dişinden yapılmış aksesuara el konuldu - İlk kez bir operasyonda bu kadar çok hayvan uzvu ele geçirildi

Google Haberlere Abone ol
"Fildişi"nde rekor seviyede kaçakçılık

ABİDJAN (AA) - Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili Cumhuriyeti'nde güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonda, 2 adet 55 kilogramlık fil dişi, 46 fil kuyruğu ve 108 adet fil dişinden yapılmış aksesuara el konulurken ilk kez bir operasyonda bu kadar çok hayvan uzvunun ele geçirildiği belirtildi.

Ülkede koruma altına alınan canlıların kaçakçılığıyla mücadele eden EAGLE adlı sivil toplum kuruluşu yetkililerinin AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, olayla ilgili 4 şüpheli ellerindeki aksesuarlarla gözaltına alındı.

Şüphelilerden 3'ü başkent Abidjan'ın güneydoğusunda yer alan Kumassi'deki bir tiyatroya yapılan baskında, ellerindeki her biri 55 kilogram ve 1 metre 60 santimetre uzunluğundaki iki adet fil dişini satmaya hazırlandıkları sırada yakalandı.

Diğer şüpheli de ülkenin güneyindeki Treichville kentinde, beraberindeki 46 fil kuyruğu ve bir heykel içinde saklanmış koruma altına alınan bazı canlı türlerinden yapılan aksesuarlarla alıkonuldu.

- Fil kuyruğundan 2 bin avroluk bileklik

Fil kuyruğundaki tüylerden erkek bilekliği yapıldığı ve tanesinin yaklaşık 2 bin avroya (Yaklaşık 9 bin Türk Lirası) kaçak yollardan satıldığı belirlendi.

Öte yandan ilk kez bir operasyonda bu kadar çok hayvan uzvunun ele geçirildiği kaydedildi.

EAGLE, Yakalananlardan ikisinin Fildişi Sahili'nden diğer ikisinin de Gine vatandaşı olduğunu belirterek şüphelilerin gelecek salı hakim karşısına çıkarılacağını aktardı.

Ülke kanunlarına göre fildişi kaçakçılarına iki aydan bir yıla kadar hapis cezası veriliyor ya da suçun mahiyetine göre 5 dolardan 500 dolara kadar kefaletle serbest bırakılma şartı getiriliyor.

Afrika'da her yıl onbinlerce fil ve diğer bazı hayvanlar dişleri, derileri ve boynuzları nedeniyle öldürülüyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), koruma altına alınan canlıların kaçakçılığıyla mücadele adına uluslararası birçok kampanya yürütüyor.

Yorumlar