FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

- Limak Holding Başkanı Özdemir: - "Milletimizin iradesine karşı düzenlenen ve demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişimi şiddet ve nefretle kınıyoruz." - TİM Başkanı Büyükekşi: - "Bugün büyük Türk halkı, tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi birlik olduğunda özgürlüğüne dokunulamayacağını tüm dünyaya göstermiştir" - İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Kahyaoğlu: - "Bugüne kadar yaşanan darbelerden zarar gören Türkiye, dün akşam önemli bir demokrasi sınavı vermiştir. Ülkenin demokrasisine ve bütünlüğünü bozmaya yönelik hain plan çok şükür milletin de demokrasiye sahip çıkmasıyla dün gece bozuldu"

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

İSTANBUL (AA) - İş dünyası Ankara ve İstanbul'daki darbe girişimini kınadı.

Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, "Milletimizin iradesine karşı düzenlenen ve demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişimi şiddet ve nefretle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti halkının iradesi üzerinde bir güç olmadığına tüm benlikleriyle inandıklarını vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Demokrasiye sahip çıkma uğurunda mücadele veren tüm kurumlarımız ve devlet adamlarımızla beraber kararlılıkla mücadele edeceğiz. Bu kara günde hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralı asker, polis ve vatandaşlarımıza da acil şifalar dileriz."

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin büyüklüğünü ve demokrasiye olan inancını kavrayamayan zihniyetlerin, halkın iradesini hiçe sayarak kendi halkına kurşun sıktığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombalayacak kadar ileri gittiğini ve hainliklerini sergilediğini vurguladı.

Büyükekşi, "Bugün büyük Türk halkı, tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi birlik olduğunda özgürlüğüne dokunulamayacağını tüm dünyaya göstermiştir. Umudunu demokrasiye, barış içinde bir arada yaşamaya, özgürlük içinde uygarca gelişerek refah ortamını yakalamaya, yani Türkiye’ye, ülkemize bağlamış tüm mazlum milletlere geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de artık hiçbir şeyin 15 Temmuz’dan öncesi gibi olmayacağını belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Türkiye uzun yıllardır içinden geçmekte olduğu çağdaşlaşma sürecinde son derece önemli ve kritik bir kırılma noktasını atlamayı başarmıştır. Milletimiz, iş gelip onun vicdanına ve değerlerine dayanınca, gözünü budaktan sakınmamakta, geleceğini ipotek altına aldırmamaktadır. Milletimiz, varoluşunu tehdit altında görünce anında birbirine kenetlenme refleksini ortaya koymayı başarmaktadır. Bu çerçevede medyamız, meslek örgütlerimiz, diğer STK’lar, siyasi partilerimiz olağanüstü bir feraset sergilemişler ve demokrasiyi ve kendi kaderini tayin hakkını ellerinden bırakmamışlardır. Milletimiz, hiçbir zaman hor görülmemesi gereken devletinden yana oluşunun altını bir kez daha kalın kalın çizmiştir."

Büyükekşi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli komutanlarının gece canlı yayınlara katılarak devlete ve hükümete bağlılıklarını ifade ettiklerini ve halkı cesaretlendirdiklerini belirtti.

İş dünyasının milletin bölünmez bir parçası olduğunu belirten Büyükekşi, "Devlet güçlerinin olayı kontrol altına almalarını beklemeden, yani kendisini garanti altına almayı gözetmeden, inanç ve imanıyla, askeri hareketliliğin görüldüğü ilk saatlerde demokrasiye ve milletin bekasına sahip çıkma cesaretini gösteren tüm meslek kuruluşları ve STK’lara muteşekkiriz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Türkiye, dün akşam önemli bir demokrasi sınavı vermiştir"


İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu yaptığı yazılı açıklamada, "Bugüne kadar yaşanan darbelerden zarar gören Türkiye, dün akşam önemli bir demokrasi sınavı vermiştir. Ülkenin demokrasisine ve bütünlüğünü bozmaya yönelik hain plan çok şükür milletin de demokrasiye sahip çıkmasıyla dün gece bozuldu." ifadelerini kullandı.

Boğaz Köprüsü’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin emniyet güçlerine elleri yukarıda teslim olan, elleri kelepçeli askerleri televizyonlarda gördüğünde utanç duyduğunu kaydeden Kahyaoğlu, "Bunlar halkına kurşun sıkan, bomba atanlar. Savaşta esir aldığı düşmanına bile bunları yapmayan, büyük asker, Mustafa Kemal’in askerleri bu askerler olamaz. Bu hain saldırıda hayatını kaybeden başta Erol Olçak ve evladına ve tüm şehitlerimize Rabbimden rahmet diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen de yaptığı açıklamada, dün akşam yaşanan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin içinde, komuta kademesinden bağımsız olarak düzenlenmeye çalışılan darbe girişiminin Türk demokrasisine ve Türk halkına, milli iradeye ve milli irade tarafından demokratik seçimle iş başına getirilmiş meşru hükümetine karşı ve demokratik düzene kast eden bir eylem ve sırta saplanmaya çalışılan hançer olduğunu belirtti.

Aymen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak hep güvendiğimiz milli irademiz ve Türk halkı meydanlara inerek, girişimde bulunanların karşısında ve tanklara adeta kendini siper ederek bu girişimin önünde durmuştur ve bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik düzenine kasteden her türlü olayın karşısında olacaktır. Dün akşam hükümeti, muhalifi ve Türkiye halkı bu kalkışmanın karşısında olmuştur. İhracatçılar olarak meşru hükümete ve demokratik düzene yapılan her türlü eylemin karşısında Türkiye hükümeti ile beraber omuz omuza durmaya devam edeceğiz. Demokrasinin gereği milli iradenin temsil ettiği hükümetimiz ve Türk halkının yanındayız. Çünkü biz halkız ve halkımızın milli iradesine kasteden oluşumlar hiçbir zaman başarılı olmayacaklardır, öyle de olmuştur. Bu sabah Türkiye daha güçlü, birlik beraberliğin kavramdan çıkıp meydanlara indiği bir Türkiye'dir."

Yorumlar