FETÖ’nün Belarus’taki faaliyetleri

- Başkent Minsk’te yuvalanan FETÖ, uzun zaman resmi olmadan yürüttüğü faaliyetlerini, 2005’ten itibaren kurumsallaştırdı - Örgütün eğitim, dil kursu, kültür alanlarındaki faaliyetlerini işadamları derneğiyle finanse ettiği biliniyor

Google Haberlere Abone ol
FETÖ’nün Belarus’taki faaliyetleri

MİNSK (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Belarus’ta eğitim, kültür ve iş dünyası alanlarında faaliyetlerini sürdürüyor.

FETÖ, Belarus’ta uzun süren örgütlenme çalışmalarının ardından ilk resmi kurumunu 2005 yılında açtı. Eğitim ve dil alanındaki faliyetlerini "Dostluk Eğitim Kültür Kurumu" adı altında toplayan FETÖ'nün, sadece başkent Minsk'te örgütlenmesi dikkat çekiyor.

Örgüt, "Dostluk Eğitim Kültür Kurumu"nda, diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkçe kursları adı altında programlar düzenliyor. Seçilen zeki çocuklar burada Türkçe olimpiyatlarına hazırlanıyor böylece hem Türkiye'nin hem de Belarus'un sempatisi kazanılmaya çalışılıyor.

Türkiye'den üniversite eğitimi almak için Belarus'a gelen öğrenciler için evler açan FETÖ, bu evlerde düzenli olarak her hafta toplantılar yapıyor.

FETÖ'nün Belarus'taki finans kaynağının Belarus-Türk İş Adamları Derneği (BETİD) olduğu vurgulanıyor. 2010’da Minsk’te kurulan BETİD'in, devlet kurumlarıyla işbirliği yapma, ortak organizasyonlar gerçekleştirme çabalarında olduğu gözleniyor.

Türkiye'de FETÖ'ye maddi kaynak oluşturduğu ifade edilen Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile BETİD arasında sıkı ilişki olduğu vurgulanıyor.

Minsk Belediyesi Sosyal Yardımlaşma Kurumu ile zaman zaman işbirliği yapan BETİD'in, huzurevlerinde kalan Hristiyanlara et ve hediye dağıtları dikkat çekiyor.

Dostluk Eğitim Kültür Kurumu ile BETİD'in oluşturduğu platformlarda, Belaruslu medya mensuplarına FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’i tanıtmak amacıyla toplantılar düzenleniyor, onun hakkında kitaplar dağıtılıyor. Her iki kurum resmi olarak aynı adreste bulunuyor.

Yorumlar