FETÖ'nün askeri yargı yapılanması davası

- Darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde adı geçen 31 eski askeri yargı mensubunun yargılandığı davaya tanık beyanlarının alınmasıyla devam edildi

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'nün askeri yargı yapılanması davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde adı geçen 31 eski askeri hakim ve savcının yargılanmasına devam edildi.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanıklar ile avukatları katıldı.

Tanık olarak beyanları alınan Mustafa M, sanıklardan Turgay Tonga'yı Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenci olduğu dönemden tanıdığını, Tonga'nın örgüt içinde "Yusuf" kod adını kullandığını hatırladığını dile getirdi.

Tanık Uğur D, sanıklardan Uğur Tural, Gültekin Özdemir, ve Yunus Emre Taşova'yı Ankara Keçiören'deki FETÖ'nün adli yargı sınavlarına hazırlanma evlerinden tanıdığını, sonrasındaki süreçte ise söz konusu kişilerin örgüt bağına dair bilgisinin olmadığını dile getirdi.

Eski askeri hakim Mehmet A. tanık sıfatıyla verdiği ifadesinde, üniversiteyi okuduğu Konya'da 3 yıl FETÖ'ye ait evlerde kaldığını, sanık Tonga'nın da buradaki FETÖ evlerinde kalan öğrencilerle ilgilenen kişilerden biri olduğunu söyledi.

Sanık Tonga'nın daha sonradan askeri hakim olarak göreve başladığını öğrendiğini aktaran Mehmet A, Tonga'nın "Yusuf" kod adını kullandığını, kendisini Konya'daki örgüt adına yapılan etkinliklerde de gördüğünü beyan etti.

Tanık sıfatıyla ifade veren Engin K, sanık Tuncay Zengin ile bir yıl FETÖ'ye ait öğrenci yurdunda kaldıklarını, Zengin'in de kendisinin de FETÖ içinde "belletmen" olarak adlandırılan 4'er kişilik öğrenci grupları ile ilgilenen kişilerden olduğunu beyan etti.

Sanık Orhan Çelik'in eşi M.Ç. ile bir dönem örgüt evinde kaldıklarını anlatan tanık Z.T, kendisinin FETÖ üyeleri arasında gerçekleştirilen katalog evliliği yaptığını, M.Ç'nin de sanık Çelik ile katalog evliliği yapmış olabileceğini söyledi.

Tanıkların beyanları üzerine ayrı ayrı söz alan adı geçen sanıklar ise aleyhindeki ifadeleri kabul etmediklerini belirttiler.

- Ara karar

Tanıkların dinlenmesinin ardından sanıkların taleplerini alan mahkeme heyeti, müzakerenin ardından ara kararlarını açıkladı.

Heyet, sanıkların daha önce dinlenilmesi talebinde bulunduğu bazı tanıkların gelecek celse dinlenilmesine, ByLock kullanımı ve adli yargı sınavında usulsüzlük yapıldığına ilişkin tespitler hakkındaki bilirkişi raporlarının geçersiz sayılarak yeniden bilirkişi raporu alınması taleplerinin ise reddine karar verdi.

Esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dava dosyasının cumhuriyet savcısına gönderilmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 17 Temmuz 2018'e erteledi.

Yorumlar