Fetih Hareketi'nde Abbas-Dahlan arasındaki güç savaşı

- Filistin'deki Fetih Hareketi'nin 7'nci Genel Kongresi'nde gerçekleşen seçimler neticesinde Hareket'in kurucularından Muhammed Dahlan ile taraftarlarının yönetimdeki etkisinin azaltıldığı ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın gücünü artırdığı belirtiliyor - Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Harb: "Kongre'de alınan bu kararlar Dahlan'ı Filistinli bir lider olmaktan çıkarmaz. Ama şu da bir gerçek artık Dahlan'ın Fetih Hareketi içerisinde hiçbir vasfı bulunmayacak" - Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ebu Sa'de: "Yeni seçilen üyelerin hepsi Abbas'a yakın isimler. Dolayısıyla bu durum Dahlan taraftarlarıyla yönetim arasındaki husumeti artıracak"

Google Haberlere Abone ol
Fetih Hareketi'nde Abbas-Dahlan arasındaki güç savaşı

RAMALLAH (AA) - KAYS EBU SEMRA - Fetih Hareketi'nin 7'nci Genel Kongresi'nde gerçekleşen seçimler neticesinde Hareket'in kurucularından Muhammed Dahlan ile destekçilerinin yönetimdeki etkisinin azaltıldığı ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın gücünü artırdığı belirtiliyor.

Kongre kapsamında yürütülen seçimlerde Fetih Merkez Yürütme Komitesine seçilen 6'sı yeni, 12'si eski tüm üyelerin Abbas'a yakın isimlerden oluşması, "Fetih Hareketi yönetiminde Abbas'ın gücünü artırdığı" şeklinde yorumlanıyor.

Filistinli uzmanlar, seçim sonuçları, Abbas ve Dahlan arasındaki "güç savaşını" AA muhabirine değerlendirdi.

- Dahlan'ın ekibinin uzaklaştırılması "sürpriz değil"

Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Cihad Harb, Fetih Hareketi Genel Kongresi'nde Dahlan'ın ekibinin uzaklaştırılarak Abbas'a yakın isimlerin yönetimde kendisine yer bulmasının sürpriz olmadığını söyledi.

Harb, "Kongre'de alınan bu kararlar, Dahlan'ı Filistinli bir lider olmaktan çıkarmaz. Ama şu da bir gerçek artık Dahlan'ın Fetih Hareketi içerisinde hiçbir vasfı bulunmayacak." dedi.

Dahlan'ın, Filistin meclisinde kendisine yakın 15 milletvekili olan, Fetih Hareketi içinde oldukça etkili ve tek başına bir güç oluşturabilecek önemli bir figür olduğuna işaret eden Harb, "Dahlan, yeni bir örgüt ile Filistin'de siyaset sahnesine yeniden dönebilir." diye konuştu.

Fetih Hareketi'nin Mısır, Ürdün,Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BEA) gibi Dahlan'a destek veren bazı Arap ülkeleri ile ilişkilerde zorlanacağını savunan Harb, ancak söz konusu Arap ülkelerinin FKÖ Merkez Yürütme Komitesi Başkanı sıfatını taşıması ve Filistin halkının temsilcisi olması hasebiyle Abbas ile ilişkilerini kesmeyeceğini savundu.

- Gazze'deki Fetih Hareketi içinde gerginlik sinyalleri

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muhaymer Ebu Sa'de, merkez yürütme komitesi seçim sonuçlarının Fetih Hareketi'nin Gazze'deki yapılanmasında ِDahlan'a bağlı kesimde gerilimi artırabileceğini ifade etti.

Ebu Sa'da, "Yeni seçilen üyelerin hepsi Abbas'a yakın isimler. Dolayısıyla bu durum Dahlan taraftarlarıyla yönetim arasındaki husumeti artıracak." değerlendirmesinde bulundu.

Fetih Hareketi'nin Gazze'deki siyasi çalışma ortamında Dahlan ve Abbas taraftarları arasında çekişmeler yaşanabileceği ve Dahlan taraftarlarının kongre sonuçlarını kabul etmeyeceğini savunan Ebu Sa'de, Dahlan taraftarı yüzlerce kişinin Gazze'de düzenlediği gösterilerle liderlerinin yeniden Filistin'e dönmesi için çağrıda bulunmasını hatırlatarak, "Fetih Hareketi içerisindeki kutuplaşma ve iki tarafın karşı karşıya gelmesi sahaya da yansıyabilir." dedi.

Hamas'ın da Fetih Hareketi Kongresinde seçilen yeni üyelere itiraz etmeyeceği gibi işlerini de kolaylaştırmaya çalışacağını savunan Ebu Sa'da, Hamas'ın bu denklemde Abbas'a yakın durduğunu iddia etti.

- Dahlan'ın "şüpheli ilişkileri"

ABD ve İsrail'le "şüpheli ilişkiler" içinde bulunduğu iddia edilen Muhammed Dahlan'ın Fetih Hareketi'yle bağı, Batı Şeria'da "askeri hücreler planladığı" gerekçesiyle 2011 yılında kesilmişti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Haziran 2011'de Dahlan'ı hareketten ihraç etmiş, 2012'de de milletvekilliği dokunulmazlığını kaldırmıştı. Abbas, Dahlan'ı "Yasir Arafat'ın ölümünde ve bazı Filistinli liderlerin suikastlarında parmağı olmakla" ve "İsrail'le iş birliği yapmakla" suçlamıştı.

Görevi süresince "zimmetine geçirdiği paralarla bir servet elde ettiği" öne sürülen Dahlan, 2011'de Batı Şeria'yı terk ederek BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye yerleşmişti.

- Bergusi'nin en çok oyu almasında "karizmatik kişiliği" etkin oldu

Öte yandan, Medad Siyasi Araştırmalar Merkezinde görevli siyasi analist Süleyman Beşarat ise 2002'den bu yana İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Mervan el-Bergusi'nin kongrede en yüksek oyu almasını değerlendirdi.

Beşarat, bu başarıyı Fetih Hareketi içinde "kişisel özellik ve karizmanın" etkin bir unsur olmasına bağladı.

Kendisine oy veren üyelerin birçoğunun Bergusi'ye güvenme nedeninin, Fetih Hareketi yöneticilerinin uzun süredir yoksun olduğu "karizmatik kişiliğe" sahip olmasından kaynaklandığını savunan Beşarat, "Bergusi'nin mücadeleci geçmişi ve sembol bir isim olması üyelerden en çok oyu alan kişi olmasına neden oldu." ifadesini kullandı.

Fetih Hareketi'nin 7'nci Genel Kongresi çalışmalarına salı günü başlamış ve kongrenin ilk günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yeniden genel başkan seçilmişti. Kongre kapsamında gerçekleştirilen seçimlerde en yüksek oyu alan tutuklu Mervan el-Bergusi Merkez Komite üyesi, eşi Fedva Bergusi ise Devrimci Konsey üyesi oldu. Komite üyeliğine 6 yeni, 12 eski üye seçildi. Seçilmiş üyelerin yanı sıra Fetih, hareketin kurucu üyelerinden üçünü komitenin daimi şeref üyesi olarak tayin etti.

Yorumlar