FED faiz kararı borsayı, doları, altını nasıl etkiler?

FED faiz kararının piyasalarda yani dolar, borsa, altın gibi emtiyaları nasıl etki edeceği merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
FED faiz kararı borsayı, doları, altını nasıl etki

FED faiz kararı borsayı nasıl etkiler, altını veya doları düşürür mü yükseltir mi soruları yatırımcı tarafından merakla soruluyor.

Pandemi sürecinde bozulan ekonomisini düzeltmek, ateşi yükselen enflasyonu dizginlemek isteyen Amerikan Merkez Bankası FED, son iki yıldır sürekli faiz artırımına gidiyor. FED'in faiz artırımları başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyanın geri kalanını olumsuz etkiliyor. Peki, borsa, dolar veya altını nasıl etkiler?

FED FAİZ KARARI BORSAYI, ALTINI, DOLARI NASIL ETKİLER?

"FED'in faiz oranlarını artırıp düşürmesi altın ve dolar üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Piyasaların ve yatırımcıların merakla beklediği FED faiz kararı, ekonomi dünyasında büyük bir öneme sahip. 

FED Faiz Arttığında:

FED (Federal Reserve), faiz oranlarını artırdığında, genellikle enflasyonu kontrol altında tutmayı ve ülke para biriminin değer kazanmasını hedefler. Bu durumda ABD doları, diğer para birimleri karşısında değer kazanabilir ve özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında güçlenebilir. Ayrıca, dolar güvenli bir liman olarak görülebilir ve yatırımcılar için çekici bir varlık haline gelebilir. Bu bağlamda, altın fiyatları genellikle düşüşe geçebilir ve baskılanabilir.

FED Faiz Düşürdüğünde:

FED faiz oranlarını düşürdüğünde, ABD doları kısa ve orta vadede genellikle değer kaybeder. Altın, uluslararası piyasalarda ABD doları cinsinden fiyatlandığı için doların düşüşü, ons başına altın fiyatının yükselmesine yol açabilir. Altın, güvenli bir liman olarak kabul edilen bir yatırım aracıdır ve düşük faiz ortamında daha cazip hale gelir. Dolayısıyla, FED'in faiz indirimine işaret etmesi altın fiyatlarını olumlu yönde etkileyebilir.

Sonuç olarak, FED'in faiz kararları altın ve doların değerini etkileyebilir ve yatırımcılar için önemli bir kılavuz niteliği taşır. Ancak, bu tür finansal piyasa hareketleri birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve uzman tavsiyeleri ve analizleri dikkate almak önemlidir."

Yorumlar