Fas'ta muhtemel "başbakan adayları"

RABAT (AA) - Fas Kralı 6. Muhammed'in yeni hükümeti kurma görevini Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) lideri Abdulilah Benkiran'dan alıp aynı partiden başka bir...

Google Haberlere Abone ol
Fas'ta muhtemel "başbakan adayları"

RABAT (AA) - Fas Kralı 6. Muhammed'in yeni hükümeti kurma görevini Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) lideri Abdulilah Benkiran'dan alıp aynı partiden başka bir milletvekiline vereceğinin açıklanmasının ardından ülkede gözler muhtemel "başbakan adayları"na çevrildi.

Faslı siyaset uzmanlarına göre, Kral 6. Muhammed'in PJD içinden hükümeti kurmakla görevlendirebileceği isimler arasında üçü öne çıkıyor. Bu isimler, eski Dışişleri Bakanlarından Sadettin Osmani, Adalet Bakanı Mustafa Ramid ve geçen dönem Ulaştırma, Lojistik ve Ekipman Bakanlığı görevinde bulunan Abdulaziz Rabbah.

- Sadettin Osmani

Sadettin Osmani (61), Benkiran'dan sonra PJD'nin en önemli ismi olarak görülüyor. Partinin eski genel sekreterlerinden Osmani, 2010-2011 yıllarında Meclis Başkan Yardımcılığı, 2012-2013 yıllarında ise Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu. Osmani, 2008 yılından bu yana PJD’nin Ulusal Konsey Başkanlığını yürütüyor.

- Mustafa Ramid

Partinin kurucuları arasında yer alan Adalet Bakanı Mustafa Ramid (58), PJD'nin "şahin kanadını" temsil ediyor. 30 yıldan uzun süredir avukatlık yapan Ramid, ülkenin önde gelen insan hakları aktivistlerinden biri olarak da tanınıyor. Açıklamalarında Benkiran'ın yerini dolduramayacağını söylese de Ramid'in ismi de kulislerde muhtemel başbakan adayları arasında geçiyor.

- Abdulaziz Rabbah

Abdulaziz Rabbah (55), Ekim 2016'da yapılan seçimlerden önce Ulaştırma, Lojistik ve Ekipman Bakanı olarak görev yapıyordu. Aynı zamanda 2009'dan bu yana Kenitra kentinin Belediye Başkanlığını yürüten Rabbah, parti içinde ve tabanda sevilen isimlerden biri. Bilgi teknolojileri mühendisi Rabbah, yüksek lisans eğitimini Kanada'da tamamladı.

- Fas'ta seçim süreci ve hükümet kurma çalışmaları

Fas'ta 7 Ekim 2016'da yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran, 10 Ekim'de Fas Kralı 6. Muhammed tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak Benkiran, 5 ayı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalara karşın koalisyonu oluşturamadı.

Kraliyet Basın Ofisinden dün yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in, hükümet kurma görevini Benkiran'dan alarak aynı partiden başka bir milletvekiline vereceği kaydedilmişti.

Yorumlar