Fas'ta gözler yeni koalisyon ihtimallerine çevrildi

- Başbakan Benkiran'ın, Milli Bağımsızlar Birliği ve Halk Hareketi ile görüşmeleri kesmesi üzerine diğer koalisyon senaryoları tartışılıyor

Google Haberlere Abone ol
Fas'ta gözler yeni koalisyon ihtimallerine çevrildi

RABAT (AA) - Fas'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Abdulilah Benkiran'ın, Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) ve Halk Hareketi (MP) ile görüşmeleri sonlandırdığını açıklamasının ardından gözler diğer koalisyon ihtimallerine çevrildi.

Faslı siyaset uzmanı Dr. Ömer Şarkavi, ülkede üç aydır devam eden hükümet kurma sürecinde gelinen aşamayı AA muhabirine değerlendirdi.

Şarkavi, öncelikle son açıklamaların ardından koalisyon görüşmelerinin çıkmaza girdiği yönündeki yorumlara katılmadığını belirtti.

Görevin hala Benkiran'da olduğuna dikkati çeken Şarkavi, "Başbakan Benkiran, hükümet kurma çalışmalarında henüz başarısız olduğunu ilan etmedi, sadece RNI ve MP ile koalisyon görüşmelerinin sonlandırıldığını belirtti." dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) lideri Başbakan Benkiran'ın önünde farklı alternatifler olduğunu ifade eden Şarkavi, "Meclisteki sandalye dağılımına göre birçok koalisyon ihtimali mümkün. Benkiran'ın bu ihtimalleri değerlendireceğini düşünüyorum." diye konuştu.

- Yeni hükümet senaryoları

Faslı siyasi uzmanlara göre bundan sonraki süreçte, Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP) ve Anayasal Birlik Partisi (UC) ile Benkiran'a karşı dörtlü blok oluşturan RNI lideri Aziz Ağnuş ve MP Genel Sekreteri Emhenned el-Anasır'ın geri adım atıp koalisyonda yer alacaklarını açıklamaları muhtemel senaryoların başında geliyor. İlerleme ve Sosyalizm Partisi'nin (PPS) de dahil olacağı böyle bir koalisyonun milletvekili sayısı 201'e ulaşıyor.

RNI'nın hükümet dışında bırakıldığı diğer bir senaryoda ise PJD, MP ve PPS'nin yanında koalisyonda dördüncü ortak olarak İstiklal Partisi'nin (IP) yer alabileceği belirtiliyor. MP Genel Sekreteri Anasır'ın yeni koalisyon görüşmelerine sıcak baktığı göz önüne alınırsa bu ihtimal de muhtemel senaryolardan biri olarak görülüyor.

Başbakan Benkiran'ın hükümet kurma çalışmalarında, Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) ile açıklamasına rağmen hükümet krizini aşma noktasında PJD ve PAM'ın ikili bir koalisyon kurmasını mümkün gören uzmanlar da var. Zayıf bir ihtimal olarak değerlendirilen bu senaryoya göre 227 milletvekili ile güçlü bir hükümet kurulabileceği ifade ediliyor.

Fas anayasasına göre, 395 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde yeni hükümetin güvenoyu alabilmesi için 198 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Ülkede geçen yıl ekim ayında yapılan genel seçim sonuçlarına göre partilerin meclisteki dağılımı şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) 125, Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) 102, İstiklal Partisi (IP) 46, Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) 37, Halk Hareketi (MP) 27, Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP) 20, Anayasal Birlik Partisi (UC) 19, İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) 12, Sosyal Demokrat Partisi 3, Demokratik Sol Federasyonu Partisi 2, Demokratik Birlik Partisi 1 ve Fas Sol Yeşiller Partisi 1 milletvekili.

Yorumlar