Fas'ta Batı Sahra sorunu

- Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika: - "Uluslararası toplumun, BM çerçevesinde Batı Sahra meselesine çözüm bulunmasını hızlandırması ve bu konudaki sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
Fas'ta Batı Sahra sorunu

CEZAYİR (AA) - Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, uluslararası topluma, Batı Sahra meselesinin çözüme kavuşturulması konusunda sorumluluğunu üstlenmesi çağrısında bulundu.

Cezayir resmi haber ajansı APS'de yer alan habere göre, Buteflika, "Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti"nin kuruluşunun 41'inci yılı münasebetiyle devlet başkanı ve Polisario Cephesi lideri İbrahim Gali'ye hitaben bir mesaj gönderdi.

Buteflika'nın Polisario Cephesi'ne yönelik desteğini yinelediği mesajda, "Uluslararası toplumun, Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde Batı Sahra meselesine çözüm bulunmasını hızlandırması ve bu konudaki sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor." ifadesine yer verdi.

Buteflika ayrıca, Batı Sahra halkının, BM'nin gözetiminde özgür ve şeffaf şekilde düzenlenecek referandumla kaderini tayin etmesi konusunda Gali'yi desteklediğini aktardı.

Fas'ın 1975'te, eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik hala devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında Birleşmiş Milletlerin (BM) ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Fas 2007'de, sorunun çözüme ulaşması amacıyla Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmiş ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. 1984 yılında Afrika Birliğinin tam üyesi olan Batı Sahra, BM tarafından tanınmıyor.

Yorumlar