Fas'ta ana muhalefet partisindeki "istifa krizi"

- Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) Genel Sekreteri Omari: "İstifamın ülkenin Rif bölgesinde devam eden toplumsal gerginlikle ilgisi yok. Kral 6. Muhammed'in siyasilere yönelik eleştirilerine destek vermek amacıyla istifa ediyorum"

Google Haberlere Abone ol
Fas'ta ana muhalefet partisindeki "istifa krizi"

RABAT (AA) - Fas'ta ana muhalefette bulunan Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) Genel Sekreteri İlyas el-Omari, "dün parti genel kuruluna sunduğu istifasının ülkenin kuzey bölgesinde devam eden toplumsal gerginlikle ilgisi olmadığını" belirtti.

Partisinin başkent Rabat'ta bulunan merkezinde düzenlediği basın toplantısında istifasına ilişkin bilgi veren Omari, "İstifamın ülkenin Rif bölgesinde devam eden toplumsal gerginlikle ilgisi yok. Kral 6. Muhammed'in siyasilere yönelik eleştirilerine destek vermek amacıyla istifa ediyorum." dedi.

PAM Genel Sekreteri olarak görev yaptığı yaklaşık bir buçuk yıl süresince "çok önemli siyasi kararlar almadığını" vurgulayan Omari, "Kral 6.Muhammed'in siyasilere yönelik eleştirilerini haklı bulduğunu, dolayısıyla bu eleştirileri kabul ederek görevinden istifa etmek suretiyle Kral'a destek verdiğini" ifade etti.

İstifa nedeninin "El-Huseyma'da yaşanan gösteriler olmadığının" altını çizen Omari, aktivistlerin kendisine yönelttiği tüm eleştiri ve hakaretlere rağmen Huseymalı olduğu için gurur duyduğunu, ülkesini ve bölge halkını sevmeye devam edeceğini dile getirdi.

Omari ayrıca istifa kararının "kesin" olduğunu belirtti.

Fas'ta ana muhalefette bulunan PAM'ın Genel Sekreteri Omari dün parti genel kuruluna istifasını sunmuştu.

İstifa talebini değerlendirmek üzere Rabat'taki parti merkezinde bir araya PAM Yönetim Kurulu, Omari'nin istifasının kabul edilmediğini, düzenlenecek ikinci bir toplantıda konunun tekrar ele alınacağını açıklamıştı.

Fas Kralı 6. Muhammed, 29 Temmuz'da tahta çıkışının 18'inci yıl dönümünde yaptığı konuşmada, siyasileri ve hükümeti sert bir dille eleştirerek ülkede yaşanan sorunlara çözüm bulamamakla suçlamıştı.

İlyas el-Omari, Ocak 2016'dan bu yana Fas'ın en büyük muhalefet partisi olan ve liberal görüşleriyle öne çıkan PAM'ın genel sekreterliğini yapıyor.

Yorumlar