Faslı STK’dan Cezayir aleyhine dava

RABAT (AA) - Fas Vatandaşlık ve İnsan Hakları Derneği, "Tenduf bölgesinde insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği" gerekçesiyle Afrika İnsan ve Halkların Hakları Mahkemesi'nde (AİHHM) Cezayir aleyhine dava açtığını duyurdu.Dernek Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
Faslı STK’dan Cezayir aleyhine dava

RABAT (AA) - Fas Vatandaşlık ve İnsan Hakları Derneği, "Tenduf bölgesinde insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği" gerekçesiyle Afrika İnsan ve Halkların Hakları Mahkemesi'nde (AİHHM) Cezayir aleyhine dava açtığını duyurdu.

Dernek Başkanı İdris es-Sedravi, başkent Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Cezayir sınırları içinde yer alan Tenduf Mülteci Kampı'nda medeni, siyasi ve ekonomik hakların engellendiğini belirterek yaşanan insan hakları ihlalleri gerekçesiyle bu ülke aleyhine AİHHM'de dava açtıklarını" söyledi.

Sedravi, "Mülteci kampında yaşayan muhaliflere karşı, hiçbir yasaya saygı duyulmadan yapılan insan hakları ihlalleri devam etmekte. Kamplara başta Faslı sivil toplum kuruluşları (STK) olmak üzere hiçbir sivil inisiyatif alınmadığı için burada yaşanan ihlaller ve hayat şartları hakkında bilgi alamıyoruz." dedi.

Dünyanın bir çok bölgesinden söz konusu mülteci kampına yardım ulaştığını kaydeden Sedravi, bu yardımların adil bir şekilde dağıtılmadığını ve dolayısıyla buradaki çok sayıda insanın endişe verici şartlarda yaşamaya çalıştığını ifade etti.

Sedravi ayrıca AİHHM'nin Cezayir aleyhine açtıkları davayı kabul ettiğini sözlerine ekledi.

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına ilhakının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında gerginlik başlamıştı. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürmüştü.

Cezayir sınırları içerisinde yer alan Tenduf Mülteci Kampı, Poliserio Cephesi'nin kontrolünde yer alıyor.

Yorumlar